test

Milatović: Moja misija je Crna Gora jednakih šansi za sve

Standard

20/05/2023

17:38

U toku je svečani prijem predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića sa suprugom povodom preuzimanja dužnosti predsjednika Crne Gore.



Prijem se održava na Vili Gorica.

Očekuje se da prijemu prisustvuje oko 700 zvanica.

U obraćanju predsjednik Crne Gore Jakov Milatović se zahvalio zvanicama i rekao je da je ispunjen ponosom, jer kao prvi među jednakima Crnu Goru je, gdje god bio “nosio u srcu kao najsvetiji amanet”.

Predsjednik Milatović je poručujući da će inspiraciju za obavljanje predsjedničke dužnosti tražiti u državnotvornom nadahnuću Vojislavljevića, Balšića i Crnojevića, slobodarskom pregnuću svetorodne loze Petrovića, antifašističkoj borbi Crne Gore i pregalaštvu poslijeratnih generacija kazao da je priča o današnjoj Crnoj Gori priča ne samo o nama samima, već i o našim precima, ,,koji su svojim gorštačkim rukama, mačem i ognjem, vjekovima prkosili raznim osvajačima, hrabro i ponosno braneći svaki njen pedalj i ginuli za njenu čast i slobodu”, ali i ,,priča o našim potomcima koji će, baš poput nas, beskrajno voljeti svaki kamen ove zemlje i kojima će, nadam se, svitati još ljepše majske zore”.

,,Sa takvim uvjerenjem i ja danas stupam na dužnost, zagledan u tradiciju sopstvene porodice, u čijim različitostima vidim sliku današnje Crne Gore, ali prije svega vodeći računa o budućnosti moje djece i djece svih nas”, kazao je Milatović.

On je ponovio da je današnji dan jedna od najvećih prekretnica u modernoj crnogorskoj istoriji koji će, kako je istakao, u velikoj mjeri odrediti i budućnost zemlje.

,,Zato su nam sada, više nego ikada, potrebni jedinstvo i zajedništvo, jer jedino na taj način možemo napraviti iskorak ka potpunoj demokratizaciji društva i postati dio velike evropske porodice kojoj i pripadamo. Zato sam odlučan u namjeri da, vršeći predsjedničku dužnost, učinim sve kako bi postigli stepen društvene kohezije koji je neophodan da bi na bolje mijenjali kako sami sebe, tako i Crnu Goru”, kazao je Milatović.

Predsjednik je naglasio da je njegova misija, Crna Gora – jednakih šansi za sve njene građane – u kojoj su vrijedan rad i obrazovanje glavni faktori za uspjeh u životu, te još jednom istakao da je vrijeme da se izađe iz busija, ,,i da se okupimo oko onoga što je nesumnjivo zajednički imenitelj svih nas – a to je ljubav prema Crnoj Gori i želja za uređenom zemljom i boljim životom”.

Milatović je kazao da će se tokom svog mandata, iskreno i predano zalagati za razvoj dobrosusjedskih odnosa, kao i da je evropska perspektiva zajednički imenitelj spoljnopolitičkog kursa države i vrijednosni orjentir ,,ka kome se moramo još brže kretati”.

,,Zato će Crna Gora biti pouzdan i kredibilan partner svima, a ja lično najdobronamjerniji sagovornik i prijatelj svim predsjednicima država kako u regionu, tako i šire. Njegovaću politiku mira, podržavati i pokretati inicijative od zajedničkog interesa za sve nas, duboko vjerujući da je svijet u kome živimo baš onakav kakvim ga sami stvaramo”, kazao je Milatović.

Predsjednik Crne Gore je poručio da će biti predsjednik svih građana, vođen samo i isključivo opštim dobrom. On je naglasio da koraci koji su u poslednjih par godina, po prvi put u poslednje tri decenije, napraviljeni u odlučnijoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala daju nadu da pred našom pravdom nema nedodirljivih, te ocijenio da su dometi brojnih ekonomskih reformi, uključujući i programa „Evropa sad“, nepovratno promijenili cjelokupan društveni ambijent, stavljajući ekonomske i socijalne teme u fokus političke borbe.

,, Pred nama je, uvjeren sam, vrijeme zajedničkih pobjeda, koje ćemo izvojevati pameću i odlučnošću, znanjem i mudrošću, radom i zalaganjem, stvarajući ekonomski prosperitetnu državu jednakih šansi, snažnih institucija i zadovoljnih građana”, zaključio je Milatović.

Svečanom koktelu su prisustvovali poslanici 27. saziva Skupštine Crne Gore, članovi Vlade Crne Gore, nekadašnji predsjednici Crne Gore, Skupštine i Vlade, najviši državni funkcioneri, čelnici državnih institucija, članovi diplomatskog kora akreditovani u Crnoj Gori, nerezidentni ambasadori i predstavnici međunarodnih organizacija, predsjednici opština i druge zvanice iz kulturnog i javnog života.

Izvor (naslovna fotografija):

Jakov Milatović

Ostavite komentar

Komentari (0)