Vuksanović – Stanković: Injac i Krivokapić su izdajnici, Radulović: Pozvati Đukanovića da prisustvuje sjednici

Skupština Crne Gore nastavila je sjednicu, a na dnevnom redu je pretres Predloga za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je Predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav.
Vuksanović – Stanković: Injac i Krivokapić su izdajnici, Radulović: Pozvati Đukanovića da prisustvuje sjednici

Foto: Filip Filipović

Ovu inicijativu podnijela je Socijalistička narodna partija.

U obrazloženju inicijative SNP navodi da je Đukanović 28. avgusta na Cetinju kazao da “nije pametno insistirati na ustoličenju u tom gradu, već je pametno to izmjestiti iz Cetinja i obaviti u nekom od mnogobrojnih hramova u drugim gradovima”.

SNP smatra da je takvim postupanjem Đukanović grubo povrijedio član 14 Ustava Crne Gore koji propisuje da su vjerske zajednice odvojene od države, kao i da su one ravnopravne i slobodne u vršenju vjerskih obreda i vjerskih poslova.

15.48

Poslanik DPS Nikola Rakočević kazao je da je Krivokapić kršio Ustav na Cetinju.

“Zar je bilo šta vrijedno onakve intervencije Vlade na Cetinju i stavljanje građana Cetinja u opasnost, ali i cijele Crne Gore”, pita Rakočević.

Poslanik Radničke partije Maksim Vučinić kazao je da je puno razloga za smjenu predsjednika države Mila Đukanovića. On je rekao da je Đukanović ”politička olupina”, nakon čega ga je predsjedavajuća Branka Bošnjak upozorila na rječnik.

“5. septembar je Đukanovićev 5. oktobar”, rekao je Vučinić.

15.39

Poslanik DF-a Jovan Vučurović kaže da je uoči ustoličenja na Cetinju, bio plan da se dese nemiri.

“Đukanović je to uradio planski sa svojim kriminalnim okruženjem ali je na kraju svoje pristalice ostavio na cjedilu i utjekao sa Cetinja. To dovoljno govori o njegovom karakteru. Umjesto da se ljudski povuče, on je htio da izazove krvoproliće 5. septembra na Cetinju”, rekao je Vučurović.  

Poslanik DPS-a Predrag Sekulić pita se ko je htio krvoproliće na Cetinju. “Ko je htio da se silu na sramotu ustoliči Joanijie na Cetinju tog dana. Podsjećam da su svi upozoravali na bezbjednosne rizike. Ko je preuzeo komandu nad policijom i vojskom”, postavlja pitanja Sekulić.

Vojskom i policijom se nije upravljalo iz Crne Gore, nego u Beogradu, smatra Sekulić. “Plaćali su iz druge države da radite protiv interesa Crne Gore”, dodao je on.

15.20

Poslanik URE Miloš Konatar poručio je da to da li je Đukanović povrijedio Ustav odluči Ustavni sud.

“Živimo u zemlji u kojoj predsjednik živi u prošlosti i dijeli ljude. On je teret i DPS-u”, navodi Konatar.

14.52

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković kazala je da 25 poslanika može da pokrene inicjativu o razrješenju predsjednika države zbog povrede Ustava a odluku o tome donosi Ustavni sud. Ukoliko Ustavni sud donese pozitivnu odluku, Skupština tek dana može da ga razriješi, zna s kojom većinom, pojašnjava Vuksanović Stanković.

“Joanikije je dostavljen na Cetinje. Joanikije nije prošao niti će proći na Cetinju. Ne smije tamo da izađe bez obezbjeđenja”, rekla je poslanica SDP-a. 

“Na Cetinju je onog dana, Ustav prekoračio premijer Krivokapić i ministarka Injac. Krivokapić je bio u službi Srbije, to je izdaja”, dodaje Vuksanović Stanković. Govorila je i o crkvenim pitanjima i rekla da je CPC bila autokefalna.

Ponovila je da su ministarka Injac i premijer Krivokapić ”izdajnici”.

Reagovao je poslanik SNP Vladimir Joković: “SPC nije okupaciona crkva, to je moja crkva”, rekao je Joković. Ovdje niko ne radi za drugu, nego za svoju državu Crnu Goru. Onaj ko nas zove izdajnikom, više govori o sebi”, dodao je on.

“Ako se neko pronađe da je izdajnik, to onda više gvoori o njemu. Ja sam rekla da su izdajnici Krivokapić i Injac”, saopštila je Vuksanović Stanković. 

Poslanik Radničke partije Maksim Vučinić kaže da Vuksanović Stanković ne može da govori u ime svih pravoslavnih Crnogoraca te da je iznijela istorijske falsifikate.

“Nije tačno da sam iznosila falsifikate nego činjenice. To što vam ne odgovaraju, vaš je problem”, odgovorila je Vuksanović Stanković.

“Govor mržnje je kad je rekla Vuksanović Stanković da je mitropolit dopremljen. On je postavljen. Nije dostojno i lijepo tako gvooriti o crkvenom velikodostojniku”, smatra Nikola Bajčetić iz PzP-a.

“Time kako je došao na Cetinje, potvrđuje se da su Srbi nebeski narod”, odgovorila je Bajčetiću Vuksanović Stanković.

14.22

Poslanik PzP Branko Radulović kazao je da ova inicijativa SNP-a jedna u nizu protiv Đukanovića i da se on već 15 godina bori sa tim.

”Đukanović je problem zbog ovakve nejake Vlade. Želim da uputim zbog toga jasnu poruku nama poslanicima većine – da se zbog nas Đukanović ovako ponaša”, rekao je Radulović.

Žao mu je, kaže, što Đukanović ne prisustvuje sjednici i kazao je da smatra da predsjedniku države treba uputiti poziv.

14.12

Poslanik SD Damir Šehović rekao je da je jedini čovjek koji je izašao iz svojih nadležnosti i prekršio Ustav na Cetinju 4. i 5. septembra je predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić.

”On je priznao da je komandovao policijom, u svom kabinetu je okupio lica koja na tom mjestu nijesu smjeli da budu, gdje su bili i pojedini poslanici. I to mu je bilo malo, nego je posegnuo za nečim što ne bi trebalo da mu služi na čast, golom neistinom da je na policiju bačen molotovljev koktel i u tome našao argument za granatiranje nedužnih Cetinjana šok bombama i suzavcima. Ni tu se nije zadržao, već je predložio razrješenje ministra unutrašnjih poslova, ali ne zato što je pretjerao sa upotrebom hemijskih sredstava, već zato što to nije radio još brutalnije”, kazao je Šehović.

Kako je dodao, srećom nijesu pale glave na Cetinju, ali jesu pale maske.

”Digli su glas protiv urušavanja temeljnih vrijednosti ovoga društva i zato su 4. i 5. septembra svi građani Crne Gore bili Cetinje. Ostaće upisani zlatnim slovima u našoj istoriji”, dodao je.

14.07

Poslanik Demokrata Vladimir Martinović kazao je da Predsjedniku svaki grad mora biti jednako važan.

”Međutim, neka građani odluče da li je odgovoran odnos kada se zatvore sve cetinjske fabrike. Inicijativa je u potpunosti opravdana i povrijeđeno je više članova Ustava, on je zgažen. Ubijeđen sam da će vrlo brzo i Đukanović i njegovi pomagači biti privedeni pravdi”, rekao je Martinović.

13.59

Poslanik DPS Jevto Eraković kazao je da pokušavaju da diskredituju inistituciju Predsjednika, jer je jedina koja trenutno funkcioniše u državi.

“Ako je podsticao na mržnju, zašto nisu podnijeli krivične prijave protiv njega”, pitao je Eraković.

Podsjeća da je Cetinjski manastir u državnom vlasništvu i da su se u potpunosti ignorisala prava građana na mirno okupljanje i iskazivanje nezadovoljstva.

”Ljudsko dostojanstvo i dostojanstvo države su u temelju ljudskih prava”, dodao je.

13.35

Poslanica DF Simonida Kordić o predlogu za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je Predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav, kazala je da je riječ o činjenjima Predsjednika u periodu koji je vezan za ustoličenje Mitropolita SPC i dešavanjima na Cetinju.

”Kazao je gdje taj vjerski obred treba da se održi i umiješao se u slobode vjeroispovijesti i vjerskih zajednica. Navodi se da je povrijedio Ustav i član koji omogućava sekularizam i pravo da država djeluje nezavisno od crkve i obratno”, objasnila je Kordić.

Kazala je da miješanjem u ono što nijesu ovlašćenja Predsjednika Države, te najavljivanjem svog prisustva na Cetinju povrijedio članove Ustava koji zabranjuju diskriminaciju, te članove zakona koji se odnose na sprječavanje održavanja vjerskih obreda.

“Dužnost parlamenta nije da presuđuje, to je posao Ustavnog suda. Mi moramo da reagujemo i zaštitimo pravni sistem, da kontolišemo druge grane vlasti. Ako predsjednik države poziva na rušenje pravnog sistema, parlament mora da reaguje”, navodi Kordić.

13.03

Na početku sjednice poslanici su osudili govor mržnje upućen poslaniku Albanske liste Genciju Nimanbeguu.

Poslanik DPS Jevto Eraković uputio je ovu inicijativu i poručio da neće dozvoliti da se naruši multietnički i vjerski sklad.

Podsjetimo, član DF-a Radomir Radonjić, koji je direktor HE Piva, nazvao je na Facebook-u Nimanbegua “Šiptarčinom, agresivnom, glibavom”. 

Potpredsjednica Skupštine i poslanica PzP Branka Bošnjak takođe je istakla da osuđuje takav čin.

Poslanik DF-a Milun Zogović rekao je da razumije potrebu za reagovanjem ali da ”velike demokrate iz DPS-a nisu osudili govor mržnje kojima su izloženi ljudi iz DF-a i srpski narod u Crnoj Gori.”

”Koliko puta smo čuli da nas na traktore treba seliti iz Crne Gore. Jesu li Srbi jedini kojima je moguće reći sve? Tada DPS nije osuđivao takav govor”, naveo je Zogović.

Poslanik Demokrata Vladimir Martinović kazao je da njihova partija najoštrije osuđuje govor mržnje prema Nimanbeguu ali osuđuju i sve govore mržnje koji su sada česti u Crnoj Gori.

Poslanik DF-a Slaven Radunović u ime stranke se izvinio Nimanbeguu, ističući da se dogodio ispad. ”Siguran sam da niko ne misli da je to mainstream u NSD. Takve stvari se dešavaju. Preduzećemo korake da se ovakve stvari ne dešavaju”, saopštio je Radunović.

Poslanica GP URA Božena Jelušić, kazala je da se kao članica parlamentarne većine osjeća postiđeno zbog ovog slučaja. ”Svi smo žrtve zagađenja društvenog prostora”, rekla je Jelušić i napomenula da se u Parlamentu češće staje iza kolega poslanika, nego iza koleginica poslanica.

Poslanica SDP Draginja Vuksanović Stanković osudila je poruke fašističkog sadržaja upućene poslaniku Nimenbegu. ”Crna Gora se po pitanju ključnih vrijednosti nije dala i neće se dati, vratićemo se na pravi put”, rekla je poslanica SDP.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

2 komentara


trn

Luda Draginja je Luda Draginja a jos ludji od nje su oni koji joj daju mediski prostor mjesto podrsku za ljecenje.

Odgovori
BMX

Ha, ha, ha …. Djukanovic “narusio sekularnost drzave” a premijer crkvenjak, litijasi iz DF -a, Demokrata, SNP-a, Demosa, i naravno, URA – nisu… a popovi Crkve Srbije im u manastiru birali i izabrali Vladu !
Uci se ova braca i sestre u istoriju lazi, gluposti i izvrtanja istine, definitivno

Odgovori

POVEZANI ČLANCI

Papović: Da li priznajete genocid u Srebrenici, Bratić: Neću vas udostojiti odgovora

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

RADULOVIĆ: Vlast je više od godinu tražili način da ukloni Katnića, ne libeći se da donosi zakone koji su usmjereni samo na ličnost

Ambasada Ukrajine: Rusija otvorila vatru na Stanici Luganskoj, pogođena zgrada vrtića, djeca bila unutra

JOVIĆEVIĆ: Tužilački savjet po zadatku odrađuje čistku

Tijana i Slaviša Čurović opet zajedno nakon sedam godina