test

Vlada se ne izjašnjava o Andrijevici jer MJU kasni sa informacijom?!

Standard

10/12/2023

12:22

Vlada Milojka Spajića još nije razmatrala informaciju Ministarstva javne uprave o stanju u Skupštini opštine Andrijevica jer je taj resor nije dostavio ni skoro mjesec i po nakon roka u kojem je bio dužan da to odradi.



Ministarstvo javne uprave ranije je, nakon brojnih prekida održavanja sjednica lokalnog parlamenta zbog neovlašćenog upada u salu grupe građana, konstatovalo da SO Andrijevica nije postupila u skladu sa izdatom preporukom i informaciju o stanju u toj opštini dostavilo Vladi.

Shodno zaključku prethodne vlade, od 19. oktobra, Ministarstvo je bilo dužno da nastavi da prati situaciju u lokalnom parlamentu i novu informaciju dostavi do 31. oktobra.

” Zadužuje se Ministarstvo javne uprave da nastavi da prati stanje u Skupštini opštine Andrijevica i, najkasnije do 31. oktobra 2023. godine, informiše Vladu o postupanju po preporuci”, novodi se u zaključku od 19. oktobra koji je potpisao tadašnji generalni sekretar Boris Marić.

Međutim, prema informacijama Pobjede, Ministarstvo kojim rukovodi Maraš Dukaj, nije dostavilo neophodne podatke, zbog čega ta tačka nije bila kandidovana na sjednicama, pa Vlada nije ni mogla da zauzme stav prema blokadi u SO Andrijevica koja traje od 15. jula.

PRODUBLJENJE KRIZE

Od tog datuma grupa građana Andrijevice, bliska lokalnoj vlasti, spriječila je sedam pokušaja održavanja sjednice na kojoj je trebalo da se raspravlja o zahtjevu Demokratske partije socijalista za smjenu prvog čovjeka grada Željka Ćulafića.

Nezadovoljni aktivisti vladajućih stranaka prekidali su zasijedanja zauzimajući odborničke klupe i poručujući da neće dozvoliti „prekrajanje izborne volje bez novih lokalnih izbora“.

Isti scenario su ponovili prilikom pokušaja izglasavanja nepovjerenja predsjedniku Skupštine Mladenu Đukiću, posljednji put 25. novembra kada je i istekao rok za odlučivanje po ovom prijedlogu.

Nedavno je Osnovno državno tužilaštvo u Beranama utvrdilo da nije počinjeno nijedno krivično djelo prilikom petog prekida sjednice Skupštine opštine Andrijevica po inicijativi za smjenu Ćulafića.

U međuvremenu, politička kriza u opštini na sjeveru zemlje se produbljuje, a kako kaže šef Odborničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Dejan Ivanović, trpe samo lokalna samouprava i građani.

On smatra nedopustivim izostanak reakcije nadležnih institucija, naročito jer se bliži kraj godine kada je krajnji rok za dostavljanje parlamentu prijedloga budžeta za 2024.

” Pisali smo i predsjedniku države, Vladi i predsjedniku Skupštine, informišući ih o stanju u Andrijevici, ali nikakvog odgovora do sada nije bilo. Posljednje što smo dobili od nadležnih je odgovor Ministarstva javne uprave iz oktobra da predsjednik SO nije postupio po njihovim preporukama i da je na potezu Vlada”, rekao je Ivanović za Pobjedu.

Čekajući reakciju Vlade na višemjesečne opstrukcije i bezakonje u SO, odbornici DPS-a su odlučili da ne glasaju za rebalans opštinskog budžeta koji je, smatraju u toj partiji, napravljen.

Ivanović poručuje da će zauzeti isti stav i u ponedjeljak, 11. decembra, kada je zakazana nova, treća sjednica sa ovom tačkom dnevnog reda.

PRINUDNA UPRAVA

Ocjene da se politička situacija u Andrijevici kreće ka uvođenju prinudne uprave Ivanović smatra nerealnima.

“Ne može se uvesti prinudna uprava kad odbornici nijesu skratili mandat Skupštini. Redovna sjednica je zakazana, to što trenutna vlast nema većinu mi nijesmo krivi. Da se održala sjednica u zakonskom roku, predsjednik Opštine Željko Ćulafić bi bio smijenjen i sad bi se glasao budžet, a ne rebalans. Jasno je da godinu i po dana nema većinu. Sve je pokušao – da vrati većinu, ali to je nemoguće. Neki međuljudski odnosi su se poremetili, tako da je neizvodljivo”, ocijenio je Ivanović.

Prema njegovom mišljenju, prinudnu upravu jedino može uvesti Vlada na silu.

” Ali da je Vlada reagovala, da je Uprava policije omogućila da se održe sjednice i da su odbornici mogli da rade svoj posao, ne bi bilo ni pomisli o tome, već bi u roku smijenili prvog čovjeka grada i u periodu od mjesec izabrali bi novog. Ukoliko se to ne bi desilo, onda bi se mogla uvesti prinudna uprava. A ako će na silu da uvode prinudnu upravu, onda nema poente izlaziti na izbore. Tako mogu vladati i deset godina”, zaključio je Ivanović.

Ivanović: Rebalans u korist partijskih aktivista

Dejan Ivanović iz DPS-a kaže da je rebalans budžeta Opštine Andrijevica isključivo napravljen kako bi se utrošio milion eura koje je Vlada dodijelila za kapitalne projekte, napominjući da je Ćulafić kompletan iznos namijenio za asfaltiranje puteva do kuća svojih partijskih aktivista i raspisao tender.

On te pare, koje su namijenjene samo za asfalt koji bi vodio do kuća njegovih partijskih aktivista, ne može da potroši prije usvajanja rebalansa. U Ćulafićevom planu nema prioriteta. Selo u kom živi 300 ljudi nema ni metar asfalta, dok je nekim njegovim prijateljima koji žive u Podgorici, i samo ljeti dolaze u Andrijevicu, planirano po kilometar asfalta do objekata. Mi smo tražili kompromis – da sjednemo i dogovorimo se da se poništi tender, ali niko nas nije pozvao na razgovor. Oni tjeraju svoje, ali i mi ćemo – poručio je Ivanović.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

RTCG

Ostavite komentar

Komentari (0)