Vujanović: Ugovor mora uvažiti odluku Svetog arhijerejskog sabora SPC iz 2006.

Bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović kazao je da Ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne Crkve u Crnoj Gori o pitanjima od zajedničkog interesa mora imati dvostruko utemeljenje.
Vujanović: Ugovor mora uvažiti odluku Svetog arhijerejskog sabora SPC iz 2006.

Filip Vujanović

Vujanović smatra, da prvo, Ugovor, mora uvažiti odluku Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve br.95/208 od 26. maja 2006. godine,kojom je priznat referendum o nezavisnosti Crne Gore Mitropolitu crnogorsko-primorskom vraćen počasni status Arhiepiskopa cetinskog, ustanovljen Eparhijski savjet, a Mitropolija crnogorsko-primorska je dobila naziv Pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

”Nakon sastanka Eparhijskog savjeta Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori 1.decembra 2006. godine, istog dana, u Rezidenciji na Cetinju,članovi Eparhijskog savjeta na čelu sa Mitropolitom crnogorsko-primorskim i Arhiepiskopom cetinjskim Amfilohijem, uručili su mi označenu odluku Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve .Nakon ovog sastanka,u kome je kao član Eparhijskog savjeta učestvovao sadašnji Mitropolit Joanikije, za javnost su data odvojena, a sadržinski jednaka saopštenja”, naveo je Vujanović u saopštenju. 

Drugo, kaže Vujanović, Ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori o pitanjima od zajedničkog interesa, mora se zasnivati na istim principima na kojima je 12.decembra 2002. godine zaključen Ugovor između Vlade Republike Hrvarske i Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj.

”Ovaj Ugovor je u ime Vlade Republike Hrvatske potpisao njen predsjednik Ivica Račan, a u ime Mitropolije zagrebačko-ljubljanske njen Mitropolit i predsjednik Episkopskog savjeta u Hrvatskoj, mitropolit Jovan, a na osnovu odluke Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve od 2.decembra 2002. godine”, navodi Vujanović.

Dodaje i da samo uz nužna prilagođavanja i uvažavanja posebnosti Pravoslavne crkve u Crnoj Gori, “koja su afirmativno naglašena u navedenoj odluci Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve od 26.maja 2006. godine” može biti potpisan Ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori o pitanjima od zajedničkog interesa.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

1 komentara


JovoZ

E, moj Filipe, da tada nijesi predpostavio odluke “Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve” interesima države Crne Gore, zajedno sa Svetom, danas nebi znali za ove probleme. 

Odgovori

POVEZANI ČLANCI

Da li je Beograd Crnu Goru ostavio na miru?

Podvala Crnoj Gori, upisali da eparhije postoje od 1220. godine

Sadžakov: SPC želi da zadrži patronat nad Makedonskom i ne dozvoli postojanje CPC

Vujanović: Sudski savjet ponizio časnu profesiju, odluka savjeta nezakonita i diskriminatorska

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Konjević objavio sadržaj dopisa upućenenog kabinetu Abazovića: Dokument mora pretrpjeti ozbiljne izmjene

Četiri osobe uhapšene na Cetinju

Žabljak: Turisti iz Kolumbije divljali, na očigled desetina lica, uhapšeni i privedeni u policiju

Silom na sramotu ponovo naimenuju Kandića? Krcić više neće biti na čelu Uprave za dijasporu?