test

Vujanović: Ugovor mora uvažiti odluku Svetog arhijerejskog sabora SPC iz 2006.

Standard

29/06/2022

08:48

Bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović kazao je da Ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne Crkve u Crnoj Gori o pitanjima od zajedničkog interesa mora imati dvostruko utemeljenje.Vujanović smatra, da prvo, Ugovor, mora uvažiti odluku Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve br.95/208 od 26. maja 2006. godine,kojom je priznat referendum o nezavisnosti Crne Gore Mitropolitu crnogorsko-primorskom vraćen počasni status Arhiepiskopa cetinskog, ustanovljen Eparhijski savjet, a Mitropolija crnogorsko-primorska je dobila naziv Pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Povezani Članci

”Nakon sastanka Eparhijskog savjeta Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori 1.decembra 2006. godine, istog dana, u Rezidenciji na Cetinju,članovi Eparhijskog savjeta na čelu sa Mitropolitom crnogorsko-primorskim i Arhiepiskopom cetinjskim Amfilohijem, uručili su mi označenu odluku Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve .Nakon ovog sastanka,u kome je kao član Eparhijskog savjeta učestvovao sadašnji Mitropolit Joanikije, za javnost su data odvojena, a sadržinski jednaka saopštenja”, naveo je Vujanović u saopštenju. 

Drugo, kaže Vujanović, Ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori o pitanjima od zajedničkog interesa, mora se zasnivati na istim principima na kojima je 12.decembra 2002. godine zaključen Ugovor između Vlade Republike Hrvarske i Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj.

”Ovaj Ugovor je u ime Vlade Republike Hrvatske potpisao njen predsjednik Ivica Račan, a u ime Mitropolije zagrebačko-ljubljanske njen Mitropolit i predsjednik Episkopskog savjeta u Hrvatskoj, mitropolit Jovan, a na osnovu odluke Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve od 2.decembra 2002. godine”, navodi Vujanović.

Dodaje i da samo uz nužna prilagođavanja i uvažavanja posebnosti Pravoslavne crkve u Crnoj Gori, “koja su afirmativno naglašena u navedenoj odluci Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve od 26.maja 2006. godine” može biti potpisan Ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori o pitanjima od zajedničkog interesa.

Izvor (naslovna fotografija):

Filip Vujanović

Ostavite komentar

Komentari (1)

JovoZ

29 Jun. at 12:26

E, moj Filipe, da tada nijesi predpostavio odluke “Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve” interesima države Crne Gore, zajedno sa Svetom, danas nebi znali za ove probleme.