test

Vujović: EU nikad do sad nije poslala tako oštru poruku da se povuče već usvojeni zakon

Standard

14/12/2022

15:48

Evropska unija nije nikada do sada poslala tako oštru i izričitu poruku, da se povuče već usvojeni Zakon, nekoj zemlji Zapadnog Balkana, poručio je politički analitičar izvršni direktor Centra za monitoring i istraživanje (CeMi) Zlatko Vujović.



On procjenjuje da će parlamentarna većina biti politički izolovana i ući u otvorenu konfrontaciju sa Evropskom unijom ukoliko nastavi sa implementacijom izmjenjenog Zakona.

– Vjerujem da ta Vlada, koja bi proistekla iz neustavnog Zakona, ne bi bila priznata od zapadnih partnera. Vladajuća koalicija je uspjela da od ubrzanog puta ka članstvu u EU Crnu Goru dovede toga da će biti prekinuti pregovori – kazao je Vujović u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) podsjećajući da je Crna Gora godinama bila najozbiljniji kandidat za članstvo u EU.

Vujović smatra da kritike Evropske unije nemaju nikakav uticaj na vladajuću većinu u Crnoj Gori:

– Vladajuća koalicija svojim destruktivnim djelovanjem natjerala EU da zaustavi integracije. Zemlja u kojoj vlast ne poštuje Ustav ne može biti kandidat za članstvo u EU – podvukao je Vujović.

On smatra i da ove aktivnosti imaju za cilj da se uruše pozicije Crne Gore u pristupanju Evropskoj uniji.

– Ništa nije slučajno, to je nešto što zvanični Beograd uspješno sprovodi. Vjerujem da akteri vlasti ne donose samostalno odluke, već se implementiraju odluke koje donosi predsjednik Srbije – istakao je Vujović.

Bošnjak: Zakon o predsjedniku se ne može povući

Trenutno nema odgovora na pitanje kako će se partije parlamentarne većine odnijeti prema zahtijevu EU da ukinu izmjene Zakona o predsjedniku.

Više upita i poziva koje je RSE uputio od predsjednice Skupštine Danijele Đurović, do šefova poslaničkih klubova i članova odbora evropskih integracija ostali su bez odgovora.

Potpredsjednica Skupštine i funkcionerka Demokratskog fronta Branka Bošnjak za RSE je rekla da se Zakon ne moze povući, jer je izglasan i da za dva dana ulazi u pravni promet.

– I dalje stojim pri tvrdnji da je ovaj Zakon rješenje koje ograničava samovolju Đukanovića koji se ponaša protivustavno i zloupotrebljava činjenicu da Ustavni sud nema kvorum – kazala je ona.

Naime, kako Skupština 12. decembra nije izabrala nedostajuće četiri sudije Ustavnog suda ne može da odluči o ustavnosti Zakona o predsjedniku.

Bošnjak smatra da Đukanoviću ne odgovara “postojanje deblokirajućeg mehanizma njegove samovolje”.

– To je toliko očigledno. Čim prije svi shvate, njegove partijske kolege i pojedine međunarodne adrese, da je on prevaziđen i da je postao kamen o vratu Crnoj Gori biće svima bolje – kazala je Bošnjak.

Izvor (naslovna fotografija):

Zlatko Vujović

Ostavite komentar

Komentari (0)