test

VUJOVIĆ ZA STANDARD: Vlast je na aparatima i funkcioniše po principu ko će koga prevariti – Spajić nema dovoljno kapaciteta da se odupre srpskom svetu

I. Đoković

10/04/2024

09:02

Ova vlast je na aparatima i samo je pitanje mjeseci kada će se i formalno ući u proces njenog pada i raspisivanja vanrednih izbora, kaže u intervjuu portalu Standard predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović, koji navodi da je spisak stvari koje ukazuju na potpuno šizofreno i neodrživo stanje vladajuće većine podugačak, te je jedini izlaz iz trenutne političke situacije vidi u prijevremenim parlamentarnim izborima kako bi crnogorska politika dobila obrise normalnosti kako bismo konačno dobili stabilnu i ozbiljnu vlast.

STANDARD: Čini se da se partije na vlasti kriju iza IBAR kako bi izbjegle donošenje nekih važnih odluka pogotovo Demokrate i PES. Kako komentarišete aktuelnu krizu vlasti za koju premijer Spajić tvrdi da ne postoji? Koji je izlaz iz ove političke krize?

VUJOVIĆ: Ova vlast je na aparatima i samo je pitanje mjeseci kada će se i formalno ući u proces njenog pada i raspisivanja vanrednih izbora. Imate Vladu koju bojkotuju ministri jedne od najjačih partija u njoj, čiji poslanici bojkotuju premijera na premijerskom satu, parlamentarnu većinu koja bojkotuje rad skupštinskih radnih tijela, ministra koji premijera optužuju za najteža krivična djela, ministra koji ignoriše sopstvenog direktora policije, cijelu ovu pravno-političku bruku oko izbora u Šavniku itd. Spisak stvari koje ukazuju na potpuno šizofreno i neodrživo stanje vladajuće većine je podugačak i teško da ima sličnog primjera danas u demokratskom svijetu.

STANDARD: Da li će doći do rekonstrukcije Vlade i kada ili će pak doći do prijevremenih parlamentarnih izbora?

VUJOVIĆ: U parlamentarnoj većini se sve svodi na to ko će koga prevariti i time steći bolje startne pozicije u susret skorih izbora. Mandić i Knežević se igraju dobrog i lošeg policajca pokušavajći da mažu oči dijelu javnosti kako je na sceni navodno neki njihov sukob. Naravno, radi se o igri podijeljenih uloga u kojoj ako i ima nekih trenutnih trzavica  strateški cilj je isti – onaj cilj koji je definisao njihov politički vlasnik i finansijer Aleksandar Vučić i njegova velikosrpska politika koja je najveća prijetnja po stabilnost regiona. Vučić Spajiću ne vjeruje dovoljno i, uz pomoć ovog dvojca i još nekih igrača na političkoj sceni, stvara poziciju za njegovu političku likvidaciju. I ovakva vlast nije dovoljno poslušna Vučiću koji će učiniti sve da dobije neku koja mu je još odanija. Bojim se da Spajić nema dovoljno kapaciteta da se odupre svemu tome ako uopšte i razumije šta se dešava i procese koji su u toku. Kako god bilo siguran sam da će izbora biti čak i do kraja 2024. godine

STANDARD: Iz medija se može pročitati da je pravi lider parlamentarne većine zapravo Andrija Mandic, ukoliko dođe do rekonkstrukcije Vlade i njegova partija uđe u Vladu da li se može očekivati potpuna opstrukcija EU integracija i da li se to naslanja na priču da njegov ulazak u vladu ima jedan zadatak, a to je spriječavanje ulaska Crne Gore u EU po naredbi Beograda?

VUJOVIĆ: Jasno je da Mandić ulaskom formalnim u Vladu želi da se do kraja legitimiše i izađe iz pozicije nekoga ko je obilježen nepoželjnim za izvršnu vlast. PES i Spajić su mu već to omogućili postavljanjem na mjesto predsjednika Skupštine a ulazak u vladu bi predstavljalo i potpuno “pranje” Andrije Mandića i njegove nakaradne etnonacionalističke, proputinovske i antievropske politike. Dakle, to jeste manevar važan za Mandića nakon čega slijedi drugi dio scenarija političkog lomljenja Spajića. Čim formalno uđe u Vladu Mandić prestaje biti Dalaj Lama i vraća se na autentične fabričke pozicije onoga koji je pozivao ratne drugove na oružje ili štrajkovao glađu zbog priznanja Kosova. Jasno je da Vučić, kome se manevarski prostor prema Zapadu  drastično smanjio nakon krađe izbora i pokušaja terorizma u Banjskoj, radikalizuje svoju retoriku i politiku i da je u Srbiji na sceni ogoljena šešeljizacija vladajuće politike. Mandić kao njegov vjerni sljedbenik  če potpuno pratiti Vučičevu političku liniju. Opstrukcija EU puta se naravno podrazumijeva jer je EU potpuna negacija radikalske politike koju simbolizuje najbolji Šešeljev đak Vučić i jedan od najboljih Vučićevih đaka Mandić.

STANDARD: Kako komentarišete situaciju u Šavniku i najavu DPS i SD da ce izaći iz Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu ukoliko premijer Spajić ne povuče odluku o uvođenju prinudne uprave? Šta se postiže ovom odlukom?

VUJOVIĆ: Nakon nezakonite odluke Vlade o raspuštanju SO Šavnik umjesto omogućavanja završetka izbornog procesa  na 2 biračka mjesta, potpuno je legitimno razmišljati o napuštanju Odbora za izbornu reformu. Ne može se kredibilno razgovarati o tako važnoj temi a istovremeno sprovoditi bezakonje i pokazivati potpunu nemoć pred grupicom ostrašćenih I instruisanih ljudi koji sabotiraju izborni proces u toj opštini. Organizovati nove izbore a da prethodni nijesu završeni je i logički i pravni nonsens. Predsjednik države je u ovom slučaju imao odgovoran odnos i stav o potrebi završetka šavničkih izbora i to je potrebno konstatovati.

STANDARD: Da li će Crna Gora dobiti IBAR u junu imajući u vidu da u samoj vladi od strane Demokrata postoje opstrukcije i da li bi nedobijanje IBAR-a definitivno znacio raspad Vlade i raspisavanje izbora?

VUJOVIĆ: Postoje dobri izgledi da dobijemo tzv. IBAR ali više zahvaljujući riješenosti EU da nas pogura u integracionom procesu zbog specifičnog geopolitičkog konteksta, nego našim zaslugama, Plašim se da, i pored toga, sve ono što se dešava na planu vladavine prava tj demonstracije bezakonja na raznim nivoima, može da ugrozi mogući junski napredak CG. Dobijanje IBAR-a je velika stvar za EU put CG i to nadilazi sve naše unutrašnje razlike, pa je obaveza svih da doprinesu tom cilju. Naša kritika je upozorenje vlastima da se zbog raznih partijskih igara, nedoraslosti, ličnih i partijskih animoziteta ne igraju sa tako važnim ciljem. Naravno ostaje mogučnost da se dobro poznate antievropske regionalne adrese uključe aktivno u sabotiranje CG da dobije IBAR.

STANDARD: Da li je SDP spremna na nove izbore ukoliko oni budu raspisani i da li se može ocekivati povratak SDP u Parlament status i da li bi SDP isao samostalno na izbore ili bi ste razmotrili da budete dio neke veće gradjanski orjentisane suverenističke koalicije?

VUJOVIĆ: U SDP se pripremamo za izbore koje, ponavljam,  nećemo dugo čekati. U kojoj god formi nastupili naš parlamentarni status je neupitan nakon tih izbora. Građani CG očekuju da srodni politički subjekti sarađuju, grade mostove i kreiraju političku ponudu koja društvo treba da izvuče iz vrtloga populizma, neznanja, diletantskog načina bavljenja javnim poslovima, opšte partitokratije  i primitivizacije javne scene. Ušli smo u dinamiku brzih  promjena vlasti što nije loše za demokratiju, ali je sada vrijeme da crnogorska politika dobije obrise normalnosti kako bismo konačno dobili stabilnu i ozbiljnu vlast.

Izvor (naslovna fotografija):

Ivan Vujović

Ostavite komentar

Komentari (0)