Izvor: AntenaM

Vukčević: Očekujem da Ustavni sud odbaci inicijativu paralmentarne većine

Miloš Vukčević advokat i redovni profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta Mediteran ocijenio je da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović prije imao ustavnu obavezu, nego ovlašćenje da donese ukaz o raspuštanju Skupštine, s obzirom da se shodno članu 92 Ustava Crne Gore Skupština raspušta kada ne izabere Vladu u roku od 90 dana od dana kada je predložen mandatar.
Vukčević: Očekujem da Ustavni sud odbaci inicijativu paralmentarne većine

Miloš Vukčević

“Kako je gospodin Lekić nesporno određen za mandatara shodno odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku, to je jasno da je rok da Skupština izabere Vladu istekao, pa je predsjednik bio dužan da donese ukaz o raspuštanju Skupstine. Ukaz predsjednika je pojedinačan pravni akt, pa kao takav ne može biti predmet ocjene ustavnosti od strane Ustavnog suda. Stoga očekujem da Ustavni sud odbaci inicijativu paralmentarne većine za ocjenu ustavnosti ukaza predsjednika o raspuštanju Skupštine”, navodi Vukčević.

Vukčević ističe da prijedlog parlamentarne većine da Ustavni sud naredi obustavu izvršenja ukaza predsjednika o raspuštanju skupštine dok se ne izabere novi predsjednik države, nema pravno uporište u članu 150 Ustava, već, kako dodaje, predstavlja pokušaj pojedinih političkih partija da odlože održavanje parlamentarnih izbora i na taj način produže trajanje vlade u tehničkom mandatu.

×

PROČITAJTE I...

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Presuda za ubistvo Bojovića: Ubica osuđen na 35 godina, optuženi organizator osl...

Osmani: Važno da je ovaj dan okupio lidere regiona, radićemo sa svakom zemljom k...

Novi užas u Srbiji: Dječak nožem ubo mladića u stomak dok ga je stariji drug pod...

AKO SU GRAĐANI PRISLUŠKIVANI, NEKO DA ODGOVARA!