test

Vukčević: Raspuštena Skupština ne može donositi zakone, a nakon 16. maja ne može ni da zasijeda

Standard

27/04/2023

12:48

Ponašanjem raspuštene Skupštine ali i Vlade koja je u tehničkom mandate, imate apsurdnu situaciju da takva Vlada predlaže dijelom i zakone raapuštenoj sjupštini. To je pravna šizofrenija, kazao je gostujući u jutarnjem na Tv 7 advokat Miloš Vukčević.

Napominje da raspuštena Skupština Crne Gore u ovom momentu može da obavlja samo nužne i eventualno neke tekuće poslove, a nikako ne poslove iz redovne nadležnosti.

“Skupština bi trebalo da svede postupanje na minimum, ali uprkos tome vidimo da baš u raspuštenom sazivu donosi isto ili više zakona nego u redovnom sazivu” , kazao je Vukčević.

Dodao je da sve ovo djeluje pomalo anarhično, te da bi trebalo donijeti zakon o Skupštini koji bi definisao kako bi se taj organ trebalo da se ponaša u ovakvim situacijama.

“To što nemamo zakone o skupštini i vladi to političke partije koriste da promovišu svoje interese”, kazao je on.

Smatra da bi poslanici trebalo da se odgovornije ponašaju.

“Čuli smo da će određena grupa poslanika predložiti da Skupština donese odluku kojom će se poništiti ukaz predsjednika. Dakle, to je pravna apsurdnost” , istakao je.

Vukčević ističe da bi parlament trebao da pošalje poruku da poslije utvrđivanja izbornih lista, 16. maja više i ne zasijeda jer ne bi trebalo Parlament zloupotrebljivati za izbornu kampanju.

“Veliki broj zakona koje je donijela raspuštena Skupština naći će se pred Ustavnim sudom i biće zanimljivo kako će se US odnijeti prema njima”, smatra Vukčević i dodaje da je ustavnost tih zakona u većini sporna.

Izvor (naslovna fotografija):

TV E

Ostavite komentar

Komentari (0)