test

Vuksanović-Stanković: Vlast na Cetinju je trebalo da bude Belvederska; manjinska vlada je najmanje od tri zla

Standard

16/04/2022

20:38

Podrška Demokrata i URE formiranju vlasti na Cetinju nije bila prihvatljiva za poslanicu SDP-a Draginju Vuksanović Stanković. Zato se, kako kaže u razgovoru za Gradsku TV, nakon takve odluke svoje stranke, povukla iz javnosti.



“Ta podrška je bila potpuno prihvatljiva da je ona u Beranama, jer je došlo do osvješćivanja a to je interes CG i ja sam se tu jasno ogradila i to se nije uklopilo u Belvederske dane na 4, 5, 6 septembra koje sam dijelila sa građanima. Ono što je meni smetalo je da se gradonačelnik izabere glasovima Demokrata i URE na Cetinju, nakon onoga na Belvederu. Za mene nije sporna vlast na Cetinju koju sad čini SDP i Stara garda LS, sve crnogorske partije i da tu nema spora, da neće biti suprotno interesima, ali da da takva podrška dođe od Demokrata”, kazala je Vuksanović-Stanković . Vlast na Cetinju je trebalo da bude Belvederska, pod komandom SDP-a, partije koja bi kontrolisala DPS. Sad kad je sve završeno, očekuje da Cetinje postane evropska prijestonica, kako i zaslužuje.

“Očekivala sam da se napravi dogovor neke druge vrste. Ukoliko ne bi uspio da se opet pođe na izbore. Ono što je sigurno na Cetinju DPS nije uradila ono što treba a da napravi evropsku prijestonicu. Ali je postojao način da SDP kontroliše. Smatram odgovornim i jedne i druge i ja očekujem sad da se uradi sve da Cetinje postane evropska prijestonica”, kazala je ona.

Nakon Belvedera, građani su je doživljavali ili kao heroinu suverinističkog bloka, ili kao nacionalistkinju. Poslije formiranja vlasti na Cetinju jasno se oglasila i ogradila, ali , kako ističe, ne i ućutala.

“Niko me ućutkati neće, niko me ugasiti neće, ja ću se i dalje boriti za Crnu Goru, za evropsku Crnu Goru, građansku Crnu Goru, multietničku i onu u kojoj će svaki građanin imati život dostojan čovjeka”, kaže Vuksanović Stanković.

Manjinska vlada neće biti srećno rješenje, ali od tri zla bolje je birati manje, jer pred Crnom Gorom su otvorena mnoga pitanja bez kojih se se ne može odblokirati proces pristupanju evropskoj uniji smatra Vuksanović Stanković. Za to što se njeno formiranje odužilo, krivi mandatara Dritana Abazović koji se, kaže, tajno sastajao i pregovarao iza leđa i jednih i drugih.

” Neću biti srećna nekim rješenjima u toj manjinskoj vladi, ali je važno da se postavlja pitanja ako ne bude te manjnsike vlade koje su alternative. Jedna je da izbore priprema Vlada Zdravka Krivokapića sa kvazi ministrima, koji su urnisali crnogosrske institucije i potrli sve što je crnogorsko ili druga opcija je da vam tehnička vlada, u kojoj bi dominatnu ulogu imala DPS ali i DF, priprema naredne izbore. Pa se postavlja pitanje što je bolje, to ili ovo gdje bi SNP dobila veliki broj ministarstava”, kaže Vuksanović Stanković.

Manjinsku vladu, kaže, trebalo je da čine partije koje su učestvovale u obnovi crnogorske državnosti i članstvu u NATO.

“Kada se prihvatite morate biti odlučni i hrabri , a ne da neko cinculira sada lijevo sada desno i da vas ucjenjuje jedna politička partija koja ne bi ni ušla u parlament da nije bila na listi DF”, kaže ona. Crnu Goru, kaže, što prije treba vratiti na pravi put, a to se najbolje može postići pripremom demokratskih i legitimnih izbora, zaključuje Vuksanović Stanković.

Izvor: Gradski portal
Izvor (naslovna fotografija):

Draginja Vuksanović Stanković

Ostavite komentar

Komentari (0)