Zakon o teritorijalnoj organizaciji CG: Zeta nije prošla skupštinski odbor

Zakonodavni odbor Skupštine Crne Gore većinom glasova nije podržao Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, kojim se Zeti omogućava dobijanje statusa samostalne opštine.
Zakon o teritorijalnoj organizaciji CG: Zeta nije prošla skupštinski odbor

Poslanik Vladimir Martinović (Demokratska Crna Gora) smatra da je mišljenje Vlade sporno i diskutabilno i pod sumnjivim okolnostima stiglo je iz Vlade, “niko ne zna kako i na koji način”.

– Zabrinjava me što imamo svakodnevne reakcije i masovna nezadovoljstva građana Zete i mislim da mi kao odgovorni poslanici ipak treba da uvažimo ono što je glas Zećana, da uvažimo ono što su njihove želje i odnesemo se odgovorno u odnosu na ono što su njihove svakodnevne reakcije – istakao je Martinović.

Ako neke misli da, kako je rekao, usvajaju zakon “kojim ćemo imati barikade onda predlagač treba da se zapita je li zakon cjelishodan i odgovara li građanima Zete, koji su dugo očekivali nezavisnost”.

Momo Koprivica (DCG) kazao je da se zalažu za samostalnost Zete i da glavni cilj treba da bude samostalnost, a ne politički poeni za određenu grupu kroz izbornu geometriju.

– Mijenja se teritorija Glavnog grada, a već su raspisani izbori. Mislim da to ne može biti u skladu sa načelom jedinstva pravnog sistema i način je da se dodatno destabilizuje pravni sistem, pravna sigurnost i red i poredak – ocijenio je on i dodao da se radi o izbornom inženjeringu.

Koprivica je rekao da se ne može donijeti ni odluka o broju odbornika u Glavnom gradu, zato što ovi zakoni “cijepaju” teritoriju Podgorice i populaciju.

Poslanik Andrija Popović (Liberalna partija) rekao je da nema sumnje da su oba zakona u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Crne Gore.

– Nema sumnje da je Zeta davno trebalo da postane samostalna opština, bar 2018. godine kada je to postala Opština Tuzi – kazao je Popović.

Poslanik Marko Milačić (Prava Crna Gora) kazao je da ovi zakonski propisi nisu u skladu sa Ustavom.

Poslanik Miloš Nikolić rekao je da je odluka o određivanju broja odbornika zakazana za prvu narednu sjednicu Skupštine Glavnog grada, za 15ak dana.

Koprivica je odgovorio da time dokazuje da odluka nije u skladu sa zakonom, s obzirom na to da su izbori u Podgorici raspisani za 23. oktobar, a da se odluka o broju odbornika donosi naknadno.

Poslanik Dragan Vukić (Socijalistička narodna partija) kazao je da jesu za samostalnost opštine Zeta, ali da neće podržati ovo zakonsko rješenje.

Poslanica Maja Vukićević (SNP) smatra da o ovom nije trebalo da se raspravlja na vanrednom zasijedanju Skupštine.

Nikolić je, komentarišući kritike da je ovim prijedlogom zakona umanjenja teritorija Zete, istakao da je ona 100 hektara veća od one iz 1957. godine.

Poslanik Danijel Živković (DPS) kazao je da nije saglasan sa ocjenama da je zakona neustavan.

– Odnos DPS-a prema samostalnosti Zete je uvijek bio jasan, ovaj zakon je u skupštinskoj proceduri više od dva mjeseca, procedura je bila transparentna. Ovo zakonsko rješenje je krajem jula bilo na dnevnom redu, ali sada imamo priliku da se izjasnimo – naveo je Živković.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Skupština usvojila predlog zakona za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja

DF Zeta: Ivanović da povuče potpis sa kriminalnog predloga Zakona o teritorijalnoj organizaciji

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Predsjednički izbori: Pogledajte kako se glasalo po regijama

(UŽIVO) Konačni preliminarni rezultati: Đukanović i Milatović u drugom krugu

IZ SLUŽBENOG LISTA ZA STANDARD: Objavićemo Ukaz predsjednika Mila Đukanovića o raspuštanju Skupštine CG u zakonskom roku

Milatović i njegova supruga prošle godine zaradili 32 hiljade eura