test

ZAKONSKE OBAVEZE: Vlada da vrati Brđanina za direktora policije, u slučaju da se on povuče neko od rukovodilaca organizacionih jedinica mora biti v.d.

I. Đoković

08/12/2023

09:05

Upravni sud poništio je juče rješenje Vlade Dritana Abazovića o razrješenju direktora Uprave policije Zorana Brđanina i za razliku od prethodne identične presude kada je predmet vraćen Vladi na odlučivanje – ova odluka je konačna i ne ostavlja više prostor za bilo kakve dalje špekulacije i političku trgovinu. Vlada sada mora da vrati Brđanina na posao ili u slučaju da se on povuče imenuje nekog od rukovodilaca organizacionih jedinica policije na mjesto v.d.



Odluka Upravnog suda označava i kraj političke trgovine koja je kulminirala jučerašnjim sastanakom između Pokreta Evropa sad i Demokrata koji je završen bez dogovora.

Iako su i jedni i drugi imali svoja rješenja za mjesto v.d. direkora policije, presuda Upravnog suda stavlja tačku na to, jer se istom Zoran Brđanin mora vratiti na mjesto direktora Uprave policije.

Takođe, shodno Zakonu o unutrašnjim poslovima ukoliko se Brđanin povuče sa mjesta direktora neko od v.d. pomoćnika mora biti imenovan za novog v.d. direktora policije.

Član 16. stav 4. važećeg Zakona u unutrašnjim poslovima jasno kaže da u slučaju prestanka mandata direktora Policije prije isteka vremena na koje je postavljen ili u slučaju spriječenosti direktora Policije da, iz bilo kojih razloga stalno ili na duže vrijeme vrši svoju dužnost, Vlada će na predlog ministra, za vršioca dužnosti odrediti jednog od rukovodilaca unutrašnje organizacione jedinice Policije, koji ispunjava uslove za direktora Policije propisane ovim zakonom, a najduže do šest mjeseci.

Brđanin je na poziciju direktora Uprave policije postavljen u avgustu 2021. godine. Nakon što je nezakonito smijenjen u martu, za v. d. direktora UP je postavljen Nikola Terzić.

Iako je Upravni sud saopštio da je presuda konačna, novi ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović je juče novinarima kazao da još nije imao priliku da se upozna sa detaljima.

” Ministar unutrašnjih poslova neće vraćati bivšeg direktora na poziciju direktora. Da li to može da učini neko drugi, sud ili neko drugi, nijesam meritoran da mogu odgovoriti na takvo pitanje”, kazao je ministar Šaranović i dodao da će pravni tim napraviti analizu presude.

No, kakvu god analizu pravni eksperti Ministarstva unutrašnjih poslova napravili zakon je jasan i po njemu će morati da postupe.

Ukoliko Brđanin iz nekog razloga odbije da se vrati na mjesto direktora, neko od pomoćnika će morati da bude imenovan kao v.d. direktora UP.

U Upravi policije trenutno se nalazi pet pomoćnika.

To su Lazar Šćepanović, koji je v.d. pomoćnika direktora za Sektor za borbu protiv kriminala, Dragan Gorović, v.d. pomoćnika direktora za Sektor policije opšte nadležnosti, Milutin Vasiljević, v.d. pomoćnika direktora za Sektor granične policije, Miloš Rakonjac, v.d. pomoćnika direktora za Sektor policije posebne namjene, Aleksandar Radović, v.d. pomoćnika direktora za Sektor za finansijsko – obavještajne poslove.

Zakon o unutrašnjim poslovima je jasan, ostalo je samo da nadležni postupe po njemu i počnu da poštuju sudske odluke.

Izvor (naslovna fotografija):

Zoran Brđanin

Ostavite komentar

Komentari (0)