Đukanović: Moja kandidatura isključivo je pitanje odgovornosti i časti – jer je ulog država!

Crna Gora već duže od dvije i po godine prolazi veoma težak period. Promjena vlasti nije donijela ništa što su građani očekivali. Donijela je jeftini populizam i veliku neizvjesnost i urušavanje građanskog ustrojstva države.Crna Gora koja je važila za faktor stabilnosti dobila je naziv - rak rana, saopštio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović tokom večerašnje završne pobjedničke konvencije u SC Morača u Podgorici.
Đukanović: Moja kandidatura isključivo je pitanje odgovornosti i časti – jer je ulog država!

Velika sala SC Morača je bila prepuna ljudi, a u gradu je bio saobraćajni kolaps, jer je više ulica zatvoreno. Konvencija je počela je intoniranjem himne.

20:10 Hvala vam za predivno veče puno nesalomivog optimizma, počeo je obraćanje predsjednički kandidat DPS-a Milo Đukanović.

“Prije svega hvala Draginji Vuksanović i Jovanu Raduloviću koji su prisustvom večeras pokazali svojim glasačima koga treba podržati u nedjelju. Hvala i svima iz regiona koji su dolaskom ovdje pokazali kakav značaj pridaju crnoj Gori i njenom doprinosu za evropsku budućnost i stabilnost Balkana. Naravno, hvala predsjednicima koalicionih partija koji su bili uvijek uz nas”, kazao je on.

“Crna Gora već duže od dvije i po godine prolazi veoma težak period. Promjena vlasti nije donijela ništa što su građani očekivali. Donijela je jeftini populizam i veliku neizvjesnost i urušavanje građanskog ustrojstva države.Crna Gora koja je važila za faktor stabilnosti dobila je naziv – rak rana. Takođe, čitav svijet se danas nalazi pred najneizvjesnijim izazovima od Hladnog rata. Invazija na Ukrajinu ubrzala je preslaganje svjetske arhitekture za koju niko ne zna kako će izgledati. Jedino je izvjesno da svijet neće biti onakav kakvim ga znamo. Izbor u nedjelju daleko nadilazi granice Crne Gore. Kao i maja 2006. i danas su sve oči regiona uprte u Crnu Goru. Pokažimo zato našim prijateljima u regionu, saveznicima u NATO i partnerima u Eu da ispit koji smo položili na referendumu o nezavisnosti nije bio uzaludan. I da nećemo dati multietničku, antifašističku, građansku Crnu Goru. Rezulat ovih izbora opredijeliće pravac budućeg razvoja naše države. 2. aprila biramo između Evriopske unije i nacionalističkih iluzija srpskog i ruskog sveta, biramo između budućnosti i prošlosti”, kazao je on.

“Tokom ove kampanje sam kazao sve što o tome treba reći i što priliči prvom čovjeku države. Rekao sam i đe smo i kako i đe treba da idemo. Stojim pred vama, pred licem cijele Crne Gore i s punim kredibilitetom kažem – u decenijama koje su za nama sam pokazao djelom državnu ispravnost politike koju personifikujem. Kandidatura na ovim izborima za mene nije bila izraz želje za još jednim ličnim niti partijsko-političkim nadmetanjem, već isključivo pitanje odgovornosti i časti, jer ulog u ovoj političkoj utakmici je država i njena evropska budućnost. crne Gora 2. aprila mora da obnovi neke od važnih istorijskih lekcija. One podsjećaju na vrijeme Svetoga Petra Cetinjskog koji je imao tešku muku koji je morao da ubijedi Crnogorce da je bolje živjeti u državi u kojoj vladaju zakoni nego u besudnoj zemlji. Nema boljeg svjedočanstva od njegovih poslanica o teškim iskšenjima kroz koja je prolazila Crna Gora”, kazao je on i dodao:

“Takođe, i na Njegoševo doba i na njegove napore da uspostavi red i obavezu plaćanja poreza. na period vladavine Knjaza Danila koji je nastojao da oduči Crnogorce od navike da budu protiv sopstvene države, kao i na dugi period vladavine Kralja Nikole u kojem su mnogi crnogorci tuđeg kralja nazivali svojim. Kampanja koju privodimo kraju pokazuje da ni današnja Crna Gora nije imuna na takve natruhe prošlosti. Druga vremena, drugi akteri, ali sa istih adresa stižu nam i iste ambicije. Puna podrška anticrnogorskoj politici u Crnoj Gori. Kampanja se svela na promovisanje drugog igrača koji će biti promoter te politike. Nakon što su promoteri anticrnogorske politike izgubili svog favorita u prvom krugu pokušavaju da nađu zamjenu. Jedini što znaju da u Milu Đukanoviću imaju nesalomivog protivnika za sve ono što su interesi protiv Crne Gore i njene evropske budućnosti. Ovog puta pokušavaju još perfidnije sa pokretom Evropa sad. Ne želim da vjerujem da će njima i njihovim mentorima poći za rukom da po drugi put prevare crnogorske građane, onako kako su to uspjeli sa GP URA 30. avgusta. 2020. Za razliku od protivkandidata ja se ne preporučujem usiljenim lijepim željama i kritikom svega drugačijeg, iza mene stoje rezultati. Sa mnom kao što znate, nema neizvjesnosti”, kazao je Đukanović.

“Preuzimam apsolutnu odgovornost i za sve slabosti koje su nas koštale gubitka dijela povjerenja na izborima 30. avgusta 2020”, dodao je.

“Ne možete se samo dičiti rezultatima, moramo znati da je čovjek kao i politika satkan od vrlina i mana. Nema vlasti koja ne kvari ljude, posebno duga vlast. Ja kao prvi čovjek te politike preuzimam odgovornost za njih. Ja sam spreman i sposoban da našu politiku oslobodim od tih slabosti i kad dođe trenutak, u mnogo boljem izdanju prihvatim odgovornost za budući napredak naše zemlje”, kazao je Đukanović.

20:04 Damir Šehović kazao je da ga ova noć podsjeća neodoljivo na onu u maju 2006.

“Onda kada smo svi kao jedan zajedno sa Đukanovićem ponosno klicali ‘Hoćemo državu’. 17 godina kasnije,  opet sa Đukanovićem na čelu poručujemo jednako gordo i jednako ponosno ‘Ne damo državu’, kazao je on.

Nikada, kako je dodao, nijesmo imali lakši izbor.

19:51 Konjević: Čvrsto vjerujem da prevara od 30. avgusta ne može ponovo proći

Crna Gora je 2. aprila kao i mnogo puta do sada na raskrsnici koja nije samo politička već ona koja određuje dalji državni kurs na mnogo duži period nego što je predsjednički mandat, poručio je lider Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević.

“Na drugoj strani su političke snage koje su istinski iskaz tekovina 30. avgusta – nestabilnost, zasutavljen evropski put, Crna Gora koja se prepoznaje kao veliki problem umjesto kao nekad predvodnik EU procesa, Crna Gora koja je sebe kompromitovala kao NATO članicu, koja gubi građanski karakter, u kojoj se manje brojni narodi doživljavaju kao strano tijelo, Crna GOra u kojoj se vrši progon Crnogoraca, koja je pod naletom kleronacionalizma i u kojoj se dnevno vrše Ustav i zakon”, naveo je Konjević.

Poručio je da je ovim snagama još jedna politička pobjeda potrebna kako bi sve navedeno učinili još jačim. Čujemo da se nadaju nekakvim dvotrećniksim većinama – da bi promijenili Ustav i od Crne Gore napravili državu marionetu – poručio je Konjević.

Istakao je da je kandidat Milatović je izvršilac takve politike, selektiran kao neko ko može bolje da se sakrije od svih prethodnika. Ako su jedan broj građana prevarili 30. avgusta, zar je moguće da takva prevara može opet proći, ja čvrsto vjerujem da ne može – ocijenio je on.

19:52 Ovo pokazuje da smo uradili pravu stvar 2006. izato odavde poručujemo svima da nijesmo 2006. obnovili nezavisnost Crne Gore da bi je neko 2. aprila izdao, kazao je lider BS Ervin Ibrahimović.

“2006. smo rekli ne mračnoj prošlosti, ne diskriminaciji Bošnjaka, zato se odavde prolama da nećemo dozvoliti da pruže Crnu Goru na tacni velikorspkim projektima”, kazao je on.

19:48 Pred nama koji postimo Ramazan je veća odgovornost kazao je Mehmed Zenka.

“Mi moramo istinu da zborimo. Gospodine Đukanoviću, 2006. smo sa vama stvorili ovu državu, vrijeme je pokazalo da nijesmo pogriješili. Ove tri godine pokazalo se da hoće da je sruše i da uruše njene temelje. Ustanite da zajedno sačuvamo 2006. Braćo i sestre, ne zove vas Milo, ni Draginja, ni Raško ni Meto, zove vas Crna Gora, hoćemo li je sačuvat?”

19:42 Andrija Popović: Đukanović predstavlja sve one koji teže izgradnji Crne Gore kao evropske

Okupljenima se obratio i lider Liberalne partije Andrija Popović poručujući da Đukanović predstavlja sve one koji teže izgradnji Crne Gore kao evropske, sekularne i građanske Crne Gore, i očuvanju, sada već prekinutog, evropskog kursa Crne Gore.

– U neđelju se naša domovina ponovo vraća sebi, gdje je zastala 2020. godine. Doživjeli smo tada dolazak dvije velike pošasti – koronavirusa i novu anticrnogorsku i antevropsku vlast – kazao je Popović.

Osvrnuvši se na Đukanovićevog protivkandidata Jakova Milatovića, kazao je da on predstavlja sve protivnike crnogorske nezavisnosti i našeg članstva u NATO savezu kao garanta mira.

19:39 Andrijan Vuksanović: Kada je najteže nemate pravo ni na šta drugo osim da budete najbolji

“Majinskim strankama poručuju da manjinske stranke ostaju vjerne brodu koji tone. Poručujem im da ovaj brod niti tone, niti bježimo kad se zaljulja zemlja. Kada je najteže nemate pravo ni na šta drugo osim da budete najbolji. U nedjelju moramo potvrditi tekovine koje smo stvarali sve ove godine. 2. april 2023. je isto  kao i 21. maj 2006. Mi znamo kome dajemo povjerenje Dajemo povjerenje državniku koji nas je vodio kroz sve bure sve ove godine. Zbog toga, kapetane, izvedi brod iz ovih bura i oluja i izvedi ga na evropsku pučinu, za sve nas i u ime svih nas””, poručio je Vuksanović.

19:37 Rastoder: Dijaspora nema dilemu, znamo šta su evropske vrijednosti i građanski karakter

Dvije hiljade kilometara ne predstavljaju nikakvu prepreku ako je domovina u srcu, poručio je predsjednik zavičajnoj kluba Bihor iz Luksemburga Hamdija Rastoder.

On je na završnoj konvenciji aktuelnog šefa države Mila Đukanovića poručio da dijaspora nema dilemu i zna šta su evropske vrijednosti, građanski karakter i multietičnost.

– Zato mi kažemo Milo – nego ko! – poručio je Rastoder.

19:29 Momčilo Zeković obratio se Đukanoviću:

“Kapetane, obišao si svijet, vidio si da nećemo da budemo sluge. Razmisli o postavci oficira, posada je spremna izvedi nas na more. I u neđelju kreni, opušteno, lagano i po mjeri. Grešni kad počnu ovjeri, ćuti, ili iza ćoška kreni. Za sva putovanja smo spremni. Ko je voli nikad izdat neće, Crna Goro miriše proljeće”, naveo je on.

19:18 Okupljenima se prva obratila u ime mladih Sonja Milatović.

“Mislili su da se ćutanje može kupiti radnim mjestom u državnoj upravi. Njima poručujemo da mi živimo u Crnoj Gori đe obraz i čast nijesu na prodaju.. Mi cijenimo istinu, dok s gnušanjem odbacujemo obmane i sažalijevamo povijene kičme, mi hoćemo evropske šanse”, kazala je ona i dodala:

“Vidim ovdje večeras profesore koji su me učili da uživotu za razliku od škole nema popravnog. Zato pitam- jesmo li spremni da u nedjelju položimo ovaj ispit?”, upitala je.

Na konvenciji je istaknut natpis “Milo. Crna Gora je odlučila”.

19:11 Kovnenciji pristustvuju Sonja Biserko, Rada Trajković, Žarko Korać, Nenad Čanak, Roman Jakič i Aleksandar Olenik.

Tu je i bivša poslanica Socijaldemorkatske partije (SDP) i kandidatkinja te partije u prvom krugu predsjedničkih izbora Draginja Vuksanović-Stanković.

Uživo:

Podsjećamo, u nedjelju se održava drugi krug predsjedničkih izbora. Građani će birati između Đukanovića i potpredsjednika i bivšeg ministra u Vladi Zdravka Krivokapića – Jakova Milatovića.

Naša je zemlja 21. maja 2006. za vječnost zaokružena, a 2. aprila je na nama da odbranimo sve one vrijednosti za koje smo se tada zajedno izborili, a koje čine temelj nezavisne, moderne, građanske, evropske Crne Gore! Crna Gora nas treba više nego ikad prije! Zato djelom pokažimo koliko volimo svoju domovinu”, saopšteno je iz DPS-a.

×

PROČITAJTE I...

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

DPS: Kandidati Demokrata i UCG huškaju, pozivaju na nemire na Kosovu i najavljuj...

Ministarstvo finansija za Standard: Isplata penzija biće redovna, nema bojazni o...

Piperović: Cirkus u režiji Adžića i Abazovića, “ležanja” automobila ...

Abazović: Oprema sa Ćilipa pronađena i evidentirana