test

Zirojević: Formiranje vlade može da se oduži, treba pomiriti dosta različitih stavova

Standard

23/06/2023

11:29

Proces formiranja nove Vlade može da se oduži i može se doći do sitacije da do oktobra, novembra Vlada ne bude formirana, kazao je portparol Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević u emisiji 'Znam da znaš' Gradske RTV.

“Iskreno se nadam da to neće biti tako, mislim da je Crnoj Gori što prije potrebna nova Vlada, ali nijesam baš siguran u situaciju u kojoj se nalazimo. Treba pomiriti dosta različitih stavova, uklopiti dosta različitih političkih subjekata, nijesam siguran da će to moći da se odvija tako brzo kako bismo svi mi željeli”, dodao je Zirojević.

Kada je riječ o neformalnim razgovorima oko formiranja Vlade, Zirojević dodaje da sa gotovo svakim političkim subjektima postoji neformalna komunikacija na nekom nivou.

Kako objašnjava, prvenstveno se razgovara sa političim subjektima iz koalicije “Zajedno”, sa tradicionalnim partnerima i svim drugih političkim subjektima.

To što se, ističe portparol SD-a, sa određenim političkim subjektima nalaze na “suprotnim” stranama, ne znači da nemaju ličnu komunikaciju.

”Što se formalne komunikacije tiče, ona se još uvijek nije desila. Kada se desi, javnost će biti obavještena”, naglasio je Zirojević.

U Crnoj Gori trenutno, smatra Zirojević, imamo situaciju kada je potrebno da svi ujedine snage kako bi se država izvukla “iz haosa u koji je uvučena u prethodne tri godine”.

”Da vratimo sistem na normalan način funkcionisanja, što neće biti nimalo lako, a tek nakon toga da počnemo da idemo putem napretka, da u međuvremenu moramo sprovesti potrebne reforme koje podrazumijevaju podršku od najmanje 49 poslanika u parlamentu kako bismo otkočili evropski put Crne Gore. Mislim da nije odgovorna izjava isključivati nekoga ko ima toliko veliki broj poslanika i ko je toliko ozbiljan politički subjekt”, prokomentarisao je Zirojević izjave pojedinih političkih aktera koji isključuju DPS kao opciju za saradnju.

SD je, nezavisno od teze da li će neko sa DPS-om ili ne, samostalan i autonoman politički subjekt.

”Mi ćemo sa tri poslanika u parlamentu, koliko smo imali i do sada, imati zaseban poslanički klub, tako da svakako bilo koja odluka koju donesemo o eventualnom ulasku ili neulasku u neku vladu, biće odluka koju će donijeti Glavni odbor SD-a”, rekao je Zirojević.

Stabilne Vlade Crne Gore, ističe Zirojević, nema bez partija predstavnica manjinskih naroda.

”Sada pogotovo kada su one i u smislu političke jačine, mnogo ozbiljniji politički faktor, nego što su to bile prije tri godine. Imaćemo u novom sazivu Parlamenta šest poslanika Bošnjačke stranke, četiri poslanika albanskih manjinskih partija i opet jednog poslanika iz Hrvatske građanske inicijative”, kazao je Zirojević.

Ukoliko zaista želimo da budemo dio društva najnaprednijih evropskih država, dodaje Zirojević, onda moramo pažljivo da slušamo savjete onih koji su daleko ispred nas i savjete onih koji nam sigurno misle dobro.

Izvještaj Evropskog parlamenta (EP) za Crnu Goru je, smatra Zirojević, prije svega poruka odlazećoj vlasti.

”Sve ono protiv čega smo se mi borili u prethodne tri godine, a sve ono što je aktuelna vlast itekako stavljala u fokus i po svaku cijenu bila spremna da ostvari, predmet je najoštrijih kritika u ovom izvještaju”, zaključio je Zirojević.

Izvor: Gradski
Izvor (naslovna fotografija):

Nikola Zirojević

Ostavite komentar

Komentari (0)