test

Živković: Bez DPS-a nema stabilne vlasti, pružamo ruku saradnje

Standard

23/06/2023

11:17

U ime Demokratske partije socijalista – najjače, najuticajnije i državotvorno najzaslužnije političke stranke u Crnoj Gori – želim da poručim svima koji žele da rade u interesu naše zemlje i koji istinski vjeruju u njen građanski karakter i evropsku budućnost – mi smo tu i, pred cijelim svijetom, pružamo vam ruku saradnje, jer želimo da zajedno nastavimo da gradimo našu državnu kuću, malu, ali dovoljno veliku za sve, poručio je Danijel Živković v.d. predsjednika DPS Crne Gore povodom sinoć održanog koktela povodom Dana partije. 

U svečanoj atmosferi, povodom obilježavanja 32 godine postojanja DPS-a, kojem je pored rukovodstva, funkcionera i brojih članova te partije prisustvovao i veliki broj zvanica iz javnog, kulturnog, privrednog života Crne Gore, diplomatskih delegacija, njihovih predstavnika, kao i mnogi predstavnici medija, Živković je na početku svog govora istakao da nije lako obratiti se u ulozi predvodnika najjače partije u državi i nekoga ko ima obavezu da čuva političko nasljeđe koje je mukotrpno stvarano tokom 32 godine postojanja stranke, ali i da nije bilo lako ni u periodu između 22. juna prošle i ove godine.

“Podsjetiću vas da smo, u ovo doba prošle godine, u namjeri da što prije zakucamo na vrata Evropske unije, pružili manjinsku podršku aktuelnoj vladi. Nažalost, to naše povjerenje je izigrano jer se ispostavilo da državni i nacionalni interesi, samim tim ni vanjskopolitički prioriteti, ovu vladu, naprosto, ne zanimaju. Zato smo uradili ono što čine odgovorni ljudi – otkazali smo podršku nečemu što nije bilo na tragu naše politike. To je, ipak, bio samo početak izazova”, rekao je Živković.

On se potom osvrnuo na izborne cikluse koji su održani u vremenskom intervalu između dva “rođendana” DPS-a.

“Imali smo čitav niz izbora – od lokalnih, preko predsjedničkih, do parlamentarnih. I dok su mnogi, navijački, sa samopouzdanjem svojstvenom laicima, uoči svakih od tih izbora najavljivali sunovrat DPS-a, pokazalo se da, ne samo što smo očuvali stabilnu podršku, već smo ostali i najjača stranka u državi. I to iz opozicije, izloženi neutemeljenim napadima, ostajući dosljedni svojim principima. Sa pobjedama u pojedinim opštinama i rezultatom između 30 i 40% u većini ostalih, sa 155.000 glasova predsjednika Đukanovića i gotovo 24 odsto na skoro održanim parlamentarnim izborima, potvrdili smo ono što sam kazao i u izbornoj noći – Demokratska partija socijalista jača je i od čelika”, kazao je Živković.

On je zatim govorio i o reformama u partiji u toku proteklih godinu dana.

“Za to vrijeme, posvećeno smo radili na unutarstranačkim reformama koje smo započeli na Kongresu u januaru 2021. godine, a koje su potvrđene i inoviranom kadrovskom i programskom ponudom na nedavno održanim parlamentarnim izborima. U tim, za svaku partiju izazovnim procesima, pokazali smo puno jedinstvo, solidarnost i zajedništvo – koje je ujedno i recept za uspjeh i snagu Demokratske partije socijalista. Bez obzira na to da li je neko član mini-izbornog štaba ili član Predsjedništva, bez obzira na to da li je neko na nekoj odborničkoj ili poslaničkoj listi – radili smo zajedno, kao tim, i posvećeno se borili za vrijednosti u koje vjerujemo”, saopštio je Živković.

Pokazali su, ističe Živković, da su jedna velika porodica u kojoj svi pojedinci služe samo jednom cilju – “jačanju partije koja je uvijek bila, jeste i biće noseći stub sekularne i antifašističke, multietničke i građanske Crne Gore”.

“I danas smo tu, pred crnogorskom javnošću, i možemo s ponosom istaći da smo ostali dosljedni državnim interesima i da smo ostali najjači politički subjekt u Crnoj Gori. I kao takvi, danas smo snaga bez koje nema niti stabilne vlasti, niti evropske budućnosti Crne Gore”, poručio je Živković.

Ocijenivši da je politika – demokratska borba, da u njoj – kao i u svakoj borbi – ima i dobrih i loših dana, Živković je istakao da selidba u opoziciju z a DPS nije bila poraz, već samo nova šansa da se osnaži partijska struktura, da se još jasnije afirmišu ideje i da se dokaže superiornost političke ponude i iz opozicionih redova.

“To vrijeme smo iskoristili i da ojačamo naša tradicionalna politička partnerstva, da krenemo u gradnju novih, nijednog trenutka ne odustajući od onih principa i vrijednosti za koje se borimo svih ovih godina i decenija. Zato, večeras, imam posebnu obavezu da pozdravim i zahvalim se svim našim političkim saveznicima – političkim strankama, pogotovo onima koje zastupaju interese manje brojnih naroda, organizacijama civilnog društva, građanskim aktivistima i hrabrim pojedincima koji su ostali nepokolebljivi u svojim patriotskim uvjerenjima i koji su, skupa sa nama, izborili još jednu šansu za evropsku Crnu Goru! Svi su oni bili i ostali važni djelovi društveno-političkog mozaika građanske Crne Gore, koji se, uprkos brojnim pokušajima sa različitih strana, nije dao razbiti u proteklom periodu. Zato smo, u Demokratskoj partiji socijalista, izuzetno ponosni na partnerstvo, prijateljstvo i odnos uzajamnog povjerenja s ovim ljudima”, rekao je Živković.

Takođe, on je zahvalio i političkim oponentima.

“Da nije bilo njih, ni mi, kao partija, ne bismo tako brzo savladali neke prepreke na putu političkog razvoja i, nakon svega što smo prošli tokom protekle tri godine, bili ovoliko snažni danas! Štaviše, snažno oponirajući jedni drugima, vremenom smo počeli graditi i mostove saradnje, kao novi kvalitet političkog života u Crnoj Gori. Konačno, tokom proteklih 12 mjeseci, značajno smo unaprijedili saradnju sa našim zapadnim partnerima i brojnim drugim diplomatskim predstavništvima u našoj zemlji. Istovremeno, osnažili smo ulogu naše partije na međunarodnom planu, u prvom redu u evropskim socijalističkim krugovima”, kazao je Živković.

Uputivši zahvalnost lojalnom članstvu i simpatizerima Demokratske partije socijalista, kao i velikom broju građana koji su u prethodnom periodu poklonili političko povjerenje, v.d. predsjednika DPS, posebnu zahvalnost uputio je dugogodišnjem predsjedniku Milu Đukanoviću.

“U svoje, naše i vaše ime, naročitu zahvalnost iskazujem predsjedniku Milu Đukanoviću, čije je rukovođenje obilježilo ne samo postojanje naše partije, već i čitavu epohu razvoja naše države. Oblikujući Demokratsku partiju socijalista, skupa sa jednom izuzetnom generacijom naših partijskih drugova, on je tokom decenija zapravo trasirao put Crne Gore – a stariji naročito pamte koliko je prepreka bilo na tom putu. Jer, nijesmo baš svi zaboravili i ko je prije 25 godina želio Crnu Goru nepovratno poslati u ambis, a ko se sve vrijeme protivio onome što je bio zacrtani kurs i ideal države u kojoj smo vidjeli svoju budućnost. Dok je govoreno o nezavisnosti – mnogi su joj oponirali. Dok je govoreno o evropskoj budućnosti – mnogi je nijesu željeli. Kada je zacrtano da pristupamo NATO-u – snažno su se tome suprotstavljali. A na kraju – svi relevantni politički akteri u Crnoj Gori, došli su na naše pozicije. Prihvatili su svaki cilj, svaku ideju i svaki kurs koji je na početku zastupala Demokratska partija socijalista. Onda kada je to bilo najteže zastupati. U tome je i najveća pobjeda politike Demokratske partije socijalista predvođene Milom Đukanovićem. To, ujedno, govori o tome koliko je Demokratska partija socijalista u svakom vremenu bila progresivna i koliko je politički superiorna bila naša vizija. Tako je bilo. Tako je sada. Tako će biti i ubuduće”, poručio je Živković.

Na kraju svog obraćanja, Živković se osvrnuo i na izazove koji Demokratsku partiju socijalista čekaju u narednom periodu.

“Najprije, nastavićemo sa reformama, koje će ostati živ proces, a koje će još jednu potvrdu dobiti i na narednom Kongresu stranke. Nastavićemo i da jačamo, da širimo bazu članova i simpatizera, na način što ćemo im u kontinuitetu dokazivati da smo najbolji izbor – i za njih i za Crnu Goru. Jačaćemo i ono što smo izgradili – a to je, prije svega, partnerstvo u okviru koalicije “Zajedno!”, a potom i sa našim preostalim tradicionalnim partnerima. I naravno – bićemo snaga koja će u narednih 12 mjeseci Crnu Goru usmjeravati i prema stabilnosti i prema jedinom neispunjenom vanjskopolitičkom cilju. One preostale smo ispunili za vrijeme vlada koje smo predvodili. A onaj koji se tiče članstva u EU ostvarićemo kada opet budemo dio vladajuće većine – jer, bez nas ostvarenja te ambicije nema. Ko u to nije vjerovao – siguran sam da su ga protekle tri godine ipak ubijedile”, zaključio je v.d. predsjednika DPS-a Danijel Živković, upućujući članstvu i svim simpatizerima srdačne čestitke povodom Dana partije.

Ostavite komentar

Komentari (0)