test

Živković: Katnićev slučaj pokazatelj da je spirala revanšizma pokrenuta, Crna Gora na pragu drame sa nesagledivim posljedicama

Standard

20/04/2024

19:17

Pismo koje je Milivoje Katnić poslao porodici, a koje predstavlja svojevrsnu oporuku, ukazuje na njegovo alarmantno zdravstveno stanje koje može imati za posljedicu i smrtni ishod. Čovjek koji je obavljao jednu od najvažnijih državnih funkcija i koji je decenijama bio sudija Apelacionog suda – a potom i glavni specijalni tužilac, koji je duboko u sedmoj deceniji života, nije zaslužio ovakav tretman, poručio je predsjednik DPS-a Danijel Živković

“Svjestan sam da Milivoju Katniću neće pomoći obraćanje predsjednika, “organizovane kriminalne grupe” kako neki od njegovih progonitelja nazivaju Demokratsku partiju socijalista. Niti očekujem da će tužilaštvo nakon ovog reagovanja odustati od očigledne namjere da Katnića pritvore pa čak i po cijenu njegovog života. Ipak, ljudska je i lična obaveza svih da podignemo glas i ukažemo na nehuman odnos i tretman koji Katnić ima dok boravi u UIKS-u”, kazao je Živković.

Dodaje kako zna da su njegovo utamničenje priželjkivali mnogi u Crnoj Gori, posebno oni koji su se tada našli na meti rada tužilaštva kojim je rukovodio, a nije ih bio mali broj.

“Javnost pamti da je bivši glavni specijalni tužilac vodio i niz slučajeva koji su rezultirali lišavanjem slobode brojnih funkcionera DPS. Nijesmo to nikada komentarisali – već smo kroz poštovanje pretpostavke nevinosti ostavljali institucijama da rade svoj posao. Ipak, ne možemo zaboraviti najave Katnićevog hapšenja od strane tadašnje opozicije a današnje vlasti, koji su se zaklinjali da će ga poslati u Spuž čim se domognu vlasti.” navodi predsjednik Demokratske partije socijalista Danijel Živković.

To je očigledno cijena koju Katnić plaća danas. Cijenu političkih promjena koja u naletu bolesnog i ostrašćenog revanšizma nastoji suditi i presuditi svima koji su bili istaknuti državni funkcioneri prije političkih promjena.

Kako dodaje, u toj računici, ipak, valjalo bi da svi oni koji postupaju po ovom planu imaju na umu i kompleksnu istoriju Crne Gore koja je prepuna međusobnih namirivanja i nadgornjava i u kojoj se često postupalo po principu beskonačnog međusobnog ćeranja.

“A baš u takvo ćeranje bi društvo moglo zapasti nakon niza incidenata – od kojih je posljednji hapšenje direktorice ASK-a uz, kako reče jedan član Vlade, cirkus koji je taj čin pratio, budući da je postalo jasno da se tužilaštvo pretvorilo u prijeke isljednike i gospodare života i smrti.

Cilj akcija je da se ugrozi dostojanstvo pojedinca i da se napravi spektakl koji se sprovodi u koordinaciji sa privilegovanim medijima, pod dirigentskom palicom političara koji taj čin slavodobitno pozdravljaju prije nego što se i desio, uz dramatiku kojoj treba da doprinesu namrštena lica sa fantomkama.” zaključuje Živković.

Izvor (naslovna fotografija):

Danijel Živković

Ostavite komentar

Komentari (0)

POVEZANI ČLANCI