test

Direktor Budućnosti: Može da postane novi Savićević ili Mijatović

Standard

18/10/2024

09:40

Vasilije Adžić je ljetos sa prvim timom Juventusa prošao pripremni ciklus za novu sezonu Serije A. Međutim, od trenutka kada je ``Stara dama`` i zvanično otvorila proces takmičenja u eri, nekada zahvalnog centralnog veziste, danas talentovanog trenera Tijaga Mote, na medijskoj relaciji Crna Gora – Italija konstantno se spekulisalo o potencijalnom debiju našeg bisera.

Nije se desio protiv Empolija, PSV-a, Napolija, u međuvremenu se Adžić povrijedio te propustio oba dosadašnja ciklusa Lige nacija, ali uticajna “Gazzetta” tvrdi da je subota, 19. novembar 2024. godine, dan kada će izdanak akademije Budućnosti osjetiti čari Kalća…

Zato se najčuveniji medij na “Čizmi” odlučio da pozove Novaka Novakovića, generalnog direktora Budućnosti, čovjeka koji je ispred rukovodstva Plavo-bijelih bio centralna figura tokom pregovora sa torinskim velikanom u transferu koji je, na kraju iznosio, velikih i istorijskih tri miliona eura.

“Vidjeti ga uživo bilo je nešto nevjerovatno. Odmah je pokazao sjajnu ličnost, odlične individualne vještine i uopšte, ogorman fudbalski potencijal. Tako da smo razgovarali sa roditeljima i doveli ga u naš klub”, prisjeća se Novaković kako je Budućnost “upecala” Adžića u Polet Starsu, nikšićkoj riznici talenata koju predvodi Slaviša Đurković, član Čileanaca iz 1987. godine, mlade reprezentacije Jugoslavije koja je u Južnoj Americi pokorila svijet.

Adžić je tokom priprema igrao za Juventus, Foto: IMAGO/Sportfoto Zink / Daniel Marr/PIXSELL

Novaković, koji je praktično dvije godine na poziciji direktora Budućnosti, otkrio je Italijanima kako je Budućnost brusila svog dijamanta…

“Uvijek je potrebno vrijeme, potrebno je proći razne projekcije i da pokažete od čega ste napravljeni, čak i na mentalnom nivou”, ističe Novaković i apostrofira da najveći crnogorski klub u svim strukturama ima posebne tretmane za momke koji, poput Adžića, posjeduju zvjezdani potencijal:

“Trudili smo se da mu pronađemo najbolje stručnjake, takođe i kondicione trenere, pa čak i psihologe – na raspolaganju bilo mu je sve najbolje. Odmah je pokazao ogroman potencijal, a onda je kroz Akademiju počeo da napreduje i pravi razliku u svom uzrastu. Postepeno je trenirao sa seniorskim timom, sve češće, i na svom debiju postigao je gol poslije svega devet minuta i to ne bilo kakav gol, već sjajan lob sa 40-ak metara”.

Novaković tvrdi da je Adžiću, osim suvih fudbalskih kvaliteta, preduslov za uspjeh i velika mentalna snaga.

“To je bilo evidentno od malih nogu. Kao da je već imao um profesionalca, a ne omladinca, i vjerujem da i sada u Juventusu to pokazuje, te da ne ostavlja utisak momka koji je stigao iz jednog malog grada u vrhunski klub, jedan od najboljih na svijetu. Ima besprekorno ponašanje, profesionalan je na terenu, ali i u privatnom životu. Razmišlja samo o fudbalu i ne dozvoljava da ga nešto drugo ometa. Adžića već koristimo kao primjer našim talentima, on ima mentalitet na koji bi svi mladi sportisti trebalo da se ugledaju”.

Adžić je proglašen za najboljeg igrača u CFL-u, Foto: Dejan Lopičić / Lob Sport

Direktor Budućnosti je Italijanima otkrio i ono šta najviše zanima javnost u Crnoj Gori – kako je došlo do kontakta sa Juventusom?

“Pratili su ga mnogi veliki klubovi, jer je već blistao u prvom timu i sa 16-17 godina bio najbolji igrač lige. Pozvali smo ga i naveli sve klubove koji su ga željeli, otvoreno ga pitajući koju destinaciju želi – odmah je rekao Juventus”.

Za direktorskom foteljom u eri Novaka Novakovića Budućnost je, osim osvojene titule pretprošle sezone, te Kupa prošle, a na dobrom putu da se raduje i ove (Podgoričani imaju već šest bodova više od prvog pratioca, Petrovca), izrasla u klub sa jasnim sistemom i vizijom. Dobar rad i komunikacija na relaciji prvi tim – akademija, već su, nakon Vasilija Adžića, a ranije i Viktora Đukanovića, iznjedrili nove reprezentativce i potencijalne nosioce igre crnogorske reprezentacije poput Vladimira Perišića (potpisao za prašku Slaviju), a nesporan potencijal imaju Lazar SavovićBodin TomaševićDanilo Vukanić… I transfer politika je dolaskom Novakovića promijenjena, pa Budućnost bira, odnosno vrlo uspješno prepoznaje potencijale iz drugih crnogorskih klubova – idealan primjer je angažovanje Andrije Bulatovića iz Rudara. Razgovor sa Italijanima čelnik Podgoričana pečatirao je slikovito…

“Imali smo Dejana Savićevića u Italiji, Predraga Mijatovića u Španiji, a sada, nadam se i Vasilija Adžića. On može da dostigne taj nivo jer ima sve: talenat, građu, fizikalije…Biće sljedeća zvijezda naše reprezentacije”, zaključio je Novaković.

Adžić marljivo trenira i čeka debi za Staru damu, Foto: FC Juventus

Dokaz da se u omladinskoj školi Budućnosti ozbiljno radi je donedavni uspjeh tima u kvalifikacijama Lige šampiona za mlade – igrači koje predvodi Marko Janjević eliminisali su u 1. kolu sovjetskog velikana, Dinama iz Tbilisiija, dok će u srijedu, u okviru prvog meča druge runde, gostovati Trabzonsporu u Turskoj.

Izvor: Gazeta, Lob portal

Ostavite komentar

Komentari (0)