test

Poziv svima da vide kako se igra „mala“ Liga šampiona

Standard

30/06/2024

12:22

Pionirsko takmičenje je baza – masovna i kvalitetna. Zato, koliko god pričali, a od činjenica se ne može pobjeći, o manjku kvaliteta seniorskih liga (u obje konkurencije), utisak je da za rukomet u Crnoj Gori, gdje manje-više svi kubure sa finansijama, možda i nema zime.



Rukometni savez je napravio konkretne i snažne korake da motiviše najmlađe članove i članice crnogorskih ekipa. Sa prvim ozbiljnijim se krenulo 2016/17. godine, pod balonom sale „Venom“, kada se štopericom mjerilo vrijeme, a ručnim semaforom mijenjao rezultat. Od tada do danas bukvalno sve ekipe, iz najjačih liga, nastupaju sa svojim sastavima u Pionirskoj ligi. Više nema štoperice, nema ni ručnog semafora, sve je dostupno odmah, od elektronskih zapisnika, fotografija, TV prenosa, a na zvaničnom sajtu Saveza su pohranjene tabele, rezultati i izvještaji.

Ukoliko nemaš meridianbet.me nalog, registruj se i to uz najveći bonus dobrodošlice100€ BEZ IKAKVIH USLOVA! 

Direktor Liga u RSCG Milorad Vujošević, neko ko je na leđima iznio najveći teret, ne umanjujući pomoć kompletne struke i saradnika iz matične kuće, a uz ogromnu zahvalnost na korektnost klubovima, kazao nam je da je u ovoj sezoni ukupno, u dvije uzrasne kategorije (2008. i 2010. godište), odigrano 365 utakmica!

Ozbiljna brojka od oktobra do juna kada je završena Pionirska liga, u kojoj su trijumfovale ženske ekipe Trebjesa (2008. godište) i Stars (2010. godište), a u konkurenciji dječaka Lovćen (2008. godište) i Partizan 1949 (2010. godište).

Rudarski posao

,,Ovo jeste ogroman posao, ali i napredak za crnogorski rukomet. Jer, liga daje rezultate. Većina dječaka iz generacije 2008. postaće dio kadetskih ekipa i biće oslonac klubova, a djevojke 2008. godište nosiće veliki dio u seniorskoj sezoni 2024/25. u klubovima kao što su Trebjesa, Levalea, Zeta… Od ove godine i Starsa koji se prijavio za učešće u Drugoj ligi. Mnogi neće vjerovati, ali je sve registrovano – dječaci 2008. i 2010. godište odigrali po 66 utakmica. Kod djevojčica je brojka veća. Generacija 2010. je odigrala 123 meča, a dvije godine starije 110. I sve je završeno na korektan i sportski način. Zato jer smo zajedno iznijeli veliki teret, kako mi iz Saveza, tako i klubovi. Ovom prilikom pohvalio bih sve klubove na korektnom ponašanju, a bilo je i nekih primjedbi u smislu neslaganja sa sudijskim odlukama, ali se i ovo prevazišlo”, istakao je Vujošević.

Partizan 1949, najbolja ekipa za 2010. godište

Vujošević je 42 godine u rukometu. Dugo je bio aktivni igrač, funkcioner, delegat, kontrolor… Kaže da je Pionirska liga, poslije igračkih dana, najljepši doživljaj. Uprkos velikom poslu, jer za savršeno funkcionisanje je potreban kompletan paket, od dvorane, preko medicinskog osoblja, sudija, kontrolora, obezbjeđenja, niko od učesnika nije imao zamjerki.

I u Savezu je apsolutno imao sluha i podršku.

,,Šta god da je bilo potrebno oko Pionirske lige, dobio sam podršku od predsjednika Petra Kapisode i direktora Emira Bešlije. Zajedno sa kolegom Arijanom Efovićem, uspjeli smo da završimo i ovu sezonu. Siguran sam da ćemo i u narednoj uraditi dobre stvari, a krećemo sa 2010. i 2012. godištem. Prijave su u toku, zaključno za 20. julom”, dodao je on.

 Bez greške

Uvod u rukometnu priču za mladu populaciju mora biti savršen. Sve je spremno da ekipe „ulete“ na teren.

,,Vikendom smo u Univerzitetskoj dvorani od devet, nekada i ranije, pa do skoro 14 sati. A nije jednostavno naći dvoranu, ponekad smo bili i u dvorani ‘Voko’, zatim angažovati sudije i izaći svakome u susret. Kada kažem u susret, mislim na zahtjeve od strane ekipa koje su zbog obaveza tražile odlaganja… Izlazio sam uvijek u susret. Naravno, polažem računa RSCG, a ako su klubovi zadovoljni, i ja sam”, kazao je.

Vujošević kaže još da je broj navijača koji su bodrili svoje ekipe, prevazišao očekivanja. Bilo je bučno sa tribina, bilo je jakih i lijepih emocija, bilo je osmijeha, pomalo i nezadovoljstva…

,,Sve sam navijače, roditelje – upoznao od Starsa, Partizana, Trebjese, Budućnosti, Zete, Feniksa… Takav ambijent na tribinama u ovoj sezoni, osim na nekoj muškoj utakmici, nijesam vidio. Organizovano navijanje, sa bubnjevima, trubama, konfetama… Vidio sam i navijače Zabjela koji su davali veliki podstrek igračima. Bez njih, definitivno, utisak ne bi bio kompletan”, istakao je Vujošević.

Lovćen je šampion za 2008. godište

Pažnja od strane kontrolora

Pokušali su u Savezu, u ovoj sezoni, da daju šansu većem broju mlađih sudija.

,,Odziv nije bio toliko veliki koliko smo očekivali. Ima mladih sudija, a nadam se da će od ove sezone i treneri pokazivati malo veću toleranciju na njihove odluke. Ipak su debitanti. Ponekad, iako se ne miješam u posao kontrolora, prilazio sam trenerima i objašnjavao da početnicima treba pružiti priliku. U suprotnom, odustaće. To je kao kada igračima, početnicima ispadne lopta, zar treba da skačemo i pravimo pritisak…. A tek su počeli da se bave sportom. Da nije bilo Pionirske lige, ko zna da li bi u ovo novije vrijeme dobili sudije za Drugu, Kadetsku i Prvu ligu. I još želim da dodam da nije lako suditi Pionirsku ligu. Mnogi od kontrolora na Pionirskoj ligi su bili priznati djelioci pravde. Sa Cetinja Ražnatović i Pavićević, koji će suditi na Olimpijskim igrama u Parizu, zatim Kažanegra i Vujačić koje su nedavno sudile na F4 Lige šampiona… I još mnogi drugi… Prije svega, trebalo je odvojiti vrijeme i to iz sedmice u sedmicu. Pokazali su poštovanje prema ligi i kolegama. Imali su ogromno razumijevanje, na čemu smo zahvalni. Da nije bilo samo važno učestvovati, pokazale su mnoge utakmice favorita za medalju. Igrali su se derbiji kao da je finale Lige šampiona. I svaka od ekipa je pokazala napredak. Izdvojili su se mnogi, a potencijal je u najavi”, kazao je on.

,,Ništa se preko noći ne može postići, a ohrabruje napredak. Veliko iznenađenje su napravile članice Starsa u konkurenciji 2010. godište. Klub je relativno mlad, ali je okupio veliki broj igrača i igračica. Biti prvak Crne Gore u onakvoj konkurenciji nije mala stvar. Čudili su se odakle ženski rukomet na Cetinju, ali momci koji rade u klubu, Marko Martinović i Draško Kaluđerović, uradili su dobar posao. Jeste da ne treba da hvalim i ističem ekipe kao direktor liga, ali za ovo što su uradili mora im se pružiti ruka. I u konkurenciji dječaka za 2008. godište bilo je zanimljivo, jer se praktično do posljednjeg dana nije znalo ko će biti prvak i ko će osvojiti medalje. Vidio se i napredak u ostalim kategorijama, uz ogroman rad od strane trenera. A. MARKOVIĆ”, dodao je.

Trebjesa je najbolja u konkurenciji za 2008. godište

 Bravo i za Jedinstvo Bemaks

I Ženski rukometni klub Jedinstvo Bemaks je uradio lijepe stvari kroz ,,Put Gross mini-ligu“ za promociju školskog rukometnog sporta.

,,To je prelijepa stvar i veliki uspjeh za klub. Kompanija „Bemaks“ je prepoznala ideju koja je sprovedena na lijep način od strane kluba. I na proslavi sam im čestitao za ogroman posao”, istakao je Vujošević.

I ostali ženski klubovi rade na promociji od Trebjese, Zete, Feniksa, Podgorice 2013 Bemaks, Budućnosti Bemaks…

Mnogi od učesnika Pionirske lige su ,,lavovi“ i ,,lavice“

Iz Pionirske lige, napomenuo je Vujošević, za Crnu Goru nastupaju, i to u starijim kategorijama, mnogi rukometaši i rukometašice. Čak i za seniorsku.

,,Teren je mjerilo za sve. Ima talenata, svjedoci smo da su mnogi iz Pionirske lige postali reprezentativci raznih uzrasnih kategorija. A emocija koju djeca pokazuju kroz takmičenje, kada pobjeđuju ili gube, kada dobijaju trofeje i medalje, tako je jaka da često imam osjećaj da smo na finalima Lige šampiona”, zaključio je.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

RSCG

Ostavite komentar

Komentari (0)