test

Sportisti iz Berana ne mogu na MOSI, nema ko da potpiše uplate

Standard

10/07/2024

09:07

Potrebno je nešto manje od 10.000 eura.

Prvi put u dugoj istoriji MOSI igara beranski sportisti neće biti učesnici. Razlog, navode sagovornici Televizije E, miješanje politike u sport. Naime, kako je ta opština trenutno bez predsjednika, zbog podnošenja ostavke Vuka Todorovića i neuspjelog izglasavanja novog čelnika na tu poziciju, u Beranama nema ko da potpiše transfer sredstava iz budžeta lokalne uprave koji je potreban za učešće na MOSI igrama. Beranska opozicija očekuje da nadležni pronađu način za uplatu, baš kao što su pronašli način da isplate zarade zaposlenima u lokalnoj upravi.

Para ima, ali ovlašćenog lica da potpiše uplatu – nema. Zbog toga, rekordnih 68 beranskih sportista, ove godine neće nastupiti na MOSI igrama u Užicu. Naporne pripreme, radost zbog takmičenja i sve što je pratilo sportiste koji su se radovali učešću na toj prestižnoj manifestaciji, palo je u vodu. Iako je rok za uplatu kotizacije istekao, u beranskom atletskom klubu se i dalje nadaju da će nadležni pronaći način da riješe problem i smatraju da politika ne treba da utiče na sport.

“Ako se ne pođe, ozbiljno je. Mislim, nije smak svijeta ali je zbilja ružna slika, samim tim što je beranska oština prepoznata kao redovan učesnik MOSI igara. S tim se čak nose i određeni penali, ako opština ne nastupi a već je najavila učešće, tako da sve to posle toga, ako se desi da se ne pođe, snosiće se neke posljedice i mislim da će zbilja biti teške, za kompletan beranski sport, što se tiče MOSI igara”, kaže za Televiziju E Dragoslav Rajković trener Atletskog kluba Berane.

U beranskom Sekretariju za sport kažu da su uradili sve što je bilo u njihovoj nadležnosti. Na osnovu prošlogodišnjeg plasmana i osvojenih medalja, u lokalnim budžetom su opredijeljenja sredstva, žreb je obavljen, smeštaj obezbijeđen. Ostao je tvrde, dio posla koji ne mogu sami uraditi:

“Nažalost, zbog političke situacije u Beranama, koja je djelimično blokirala rad službi, u organu uprave opštine Berane se odrazila i na Sekretarijat za sport. Nijesmo u stanju samostalno obezbijediti potrebne uslove za odlazak sportista na MOSI igre”, objašnjava Vladimir Asanović sekretar Sekretarijata za sport Opštine Berane

Bivši sportista i član Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista Berane, Branko Šćekić, kaže da se nada da će u lokalnoj upravi koja je trenutno bez prvog čovjeka, naći način da uplate potrebna sredstva, kao što su našli način da uplate zarade zaposlenima.

“Svako dijete koje nešto trenira, takmiči se u nekoj ligi, očekuje da na kraju te sezone, ode na te MOSI igre, i kada mi uskratimo toj djeci da oni ne mogu da odu, da se takmiče sa svojim vršnjacima, sa svojim drugovima, da vide u suštini gdje su oni u tom sportu tamo negdje u toj nekoj drugoj oštini, da vide jesu li oni jači ili slabiji, onda imamo stvarno problem”, navodi Šćekić.

U beranskom Sekretarijatu za sport kažu da su uputili dopise službi predsjednika, glavnom administratoru i predsjedniku skupštine opštine Berane i upozorili ih na rokove nadajući se da će naći način da uplate novac i omoguće sportistima učešće na igrama. Odgovore, kažu, nijesu dobili. Za odlazak beranskih sportista na MOSI igre, potrebno je nešto manje od 10.000 eura.

Izvor (naslovna fotografija):

Berane beraneonline

Ostavite komentar

Komentari (0)