Izvor: rse

Ko još uvijek kupuje sirovu naftu od Rusije?

Australija, Britanija, Kanada i Sjedinjene Države uvele su direktne zabrane kupovine ruske nafte nakon invazije Moskve na Ukrajinu, ali članice Evropske unije su podijeljene.
Ko još uvijek kupuje sirovu naftu od Rusije?

Ministri vanjskih poslova EU u ponedjeljak nisu uspjeli da se dogovore o sankcionisanju ruskih isporuka gasa i nafte, koje čine 40 posto, odnosno 27 posto ukupne potrošnje bloka.

Njemačka, najveći EU korisnik ruske sirove nafte, i Holandija, ključno trgovačko središte, kažu da EU nije mogla preko noći smanjiti svoju zavisnost o ruskim zalihama.

Mađarska se protivila zabrani uvoza ruskih energenata, dok je Bugarska rekla da bi mogla tražiti izuzeće ako takva zabrana bude odobrena.

Neke rafinerije koje nemaju izlaz na more u istočnoj Evropi i Njemačkoj gotovo u potpunosti zavise od isporuke ruske sirove nafte putem cjevovoda.

Međutim, drugi kupci u Evropi i drugdje dobrovoljno izbjegavaju rusku naftu kako ne bi narušili njenu reputaciju ili eventualne pravne poteškoće.

Van EU, Kina i Indija, koje su odbile da kritikuju rusku invaziju na Ukrajinu, nastavile su da kupuju rusku naftu, kao i Turska, koja nastoji da posreduje između Kijeva i Moskve.

Glavni primaoci ruske sirove nafte

Bugarska rafinerija Lukoil u ruskom vlasništvu, koja čini oko 60 posto ukupne ruske nafte, nastavlja da prerađuje rusku naftu.

Ruska nafta i dalje čini oko 14 posto sirovina u najvećoj njemačkoj rafineriji Miro, koja je 24 posto u vlasništvu Rosnjefta.

Njemačka rafinerija, 54 posto u vlasništvu Rosnjefta, dobija sirovu naftu kroz naftovod Druzhba.

Rafinerija Leuna bez izlaza na more u Istočnoj Njemačkoj, u većinskom vlasništvu TotalEnergiesa, također se snabdijeva ruskom naftom iz naftovoda Druzhba.

Najveća rafinerija nafte u Grčkoj oslanja se na rusku naftu za oko 15 posto svog unosa. Kompanija je ranije ovog mjeseca obezbjedila dodatne zalihe iz Saudijske Arabije.

Najveća italijanska rafinerija, u vlasništvu švajcarskog Litasco-a koji je u vlasništvu Lucaila, prerađuje rusku i nerusku naftu.

Hungarian Oil Group, koja upravlja sa tri rafinerije u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj, nastavlja snabdijevanje naftovoda Družba. Mađarska se protivi sankcijama ruskoj nafti i gasu.

Najveća poljska rafinerija, koja nastavlja da kupuje rusku naftu za svoje rafinerije u Litvaniji, Poljskoj i Češkoj, saopštila je da se priprema za potpuni zastoj.

Litvanija je saopštila da planira prestati koristiti rusku naftu i gas.

Holandska rafinerija, 45 posto u vlasništvu Lukoila, odbila je komentirisati koristi li rusku sirovu naftu.

Exxon Mobil je odbio komentarisati da li njihova holandska rafinerija u Roterdamu koristi rusku sirovu naftu.

Indijska državna rafinerija kupila je dva miliona barela ruskog Urala za majski utovar.

Najveća indijska rafinerija kupila je tri miliona barela Urala za isporuku u maju.

Ko je prestao da koristi rusku naftu?

Britanska naftna kompanija, koja napušta svoj udio u Rosnjeftu, neće sklapati nove poslove sa ruskim subjektima za ukrcavanje u ruske luke, osim ako je to “neophodno za sigurnost snabdijevanja”.

Najveća japanska rafinerija prestala je da kupuje sirovu naftu od Rusije, dok će dio tereta potpisanih prema prethodnim sporazumima stići u Japan oko aprila.

Energetska grupa, 30,3 posto u vlasništvu italijanske vlade, obustavlja kupovinu ruske nafte.

Ruska nafta neće se koristiti u njemačkoj rafineriji Bayernoil, u kojoj udjele imaju Eni i Rosneft.

Norveška energetska kompanija u većinskom državnom vlasništvu prestala je da trguje ruskom naftom jer je prekinula poslovanje u zemlji.

Portugalska kompanija za naftu i gas obustavila je sve nove kupovine naftnih derivata iz Rusije ili ruskih kompanija.

Finska rafinerija ima ugovore za rusku naftu do kraja godine, ali ne sklapa nove ugovore o nabavci.

Najveća švedska rafinerija, u vlasništvu saudijskog milijardera Mohameda Husseina al-Amoudija, “pauzirala” je nove narudžbe za rusku sirovu naftu, koja je činila oko sedam posto njenih nabavki, zamijenivši ih barelima iz Sjevernog mora.

Španska kompanija je prestala da kupuje rusku sirovu naftu na spot tržištu.

Najveći svjetski trgovac naftom prestaće kupovati rusku naftu i postepeno će okončati svoje učešće u svim ruskim ugljovodonicima.

Francuska kompanija je prestala da kupuje naftu iz Rusije, iako jedna od njenih rafinerija u Njemačkoj i dalje prima rusku naftu naftovodom.

Švajcarska rafinerija, koja posjeduje 51,4 posto njemačke rafinerije Bayernoil, saopštila je da ne planira sklapati nove poslove za kupovinu ruske nafte.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

RAT IZ MINUTA U MINUT: Rusi osvojili Herson?!; Sjutra pregovori, tema prekid vatre

UŽIVO: Završena druga runda pregovora, dogovor o humanitarnim koridorima

RAT IZ MINUTA U MINUT: Ukrajinci tvrde da su spriječili ubistvo Zelenskog, prihvaćen zahtjev za članstvo Ukrajine u EU

UŽIVO: Novi raketni napad na Kijev, Kličko: Ruske snage su blizu, slijedi teška noć

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Jovanović najavila: Ispitaćemo sporazume o priznanju krivice, proučavamo dokaze sa SKY aplikacije

U Crnoj Gori se još uvijek zazire od psihologa: “U našoj sredini to je shvaćeno kao poremećaj sa pečatom sramote”

(Video)Emotivna proslava Dana nezavisnosti na Cetinju

FOTO PRIČA: Veličanstvena proslava na Trgu nezavisnosti uz crnogorske izvođače, bakljadu i vatromet