test

Aerodrom u Tirani preuzima letove jer radi 12 mjeseci, kasno je da ACG vrati low-cost letove ove sezone

Standard

04/11/2023

17:09

Dok u Crnoj Gori niskotarifni avio-prevoznici ukidaju letove, u Tirani ih uveliko otvaraju.

Vazduhoplovni analitičar Rajko Uskoković smatra da je razlog za to fleksibilna komercijalna politika i način upravljanja u odnosu na naše aerodrome.

“To je privatni menadžment i svi zaposleni znaju da će njihove zarade i uslovi u kojima rade biti bolji ukoliko se ostvari više prihoda, a samim tim moći će da se raspodijeli više profita. U aerodromu Tirana radi se na unapređenju ponude na nivou cijele godine i nemaju naš sezonalni karakter. Mi smo se jednostavno pomirili s time da zavisimo od turističke sezone i nemamo “motiva” da probamo da dovedemo nove kompanije i nove putnike van sezone. Dakle, za niskobudžetne avio-kompanije Tirana je privlačna jer menadžment tog aerodroma čini sve da vodi komercijalnu priču svih 12 mjeseci i da rade više i produktivnije nego kod nas”, kazao je Uskoković.

Kompanije Rajaner i Viz er krajem oktobra su prekinule sa letovima do Zagreba, Rima, Mančestera, Beča, Londona i Barselone, a za koji dan će i do Brisela, dok je Rajaner od 31. oktobra otvorio 17 linija iz Tirane – ka Londonu, Milanu, Rimu, Bolonji, Briselu, Šarloi, Kataniji, Pizi, Veneciji, Mančesteru, Krakovu, Varšavi, Pragu, Dizeldorfu, Stokholmu, Edinburgu…

Uskoković je ukazao da je aerodrom u Tirani veći od podgoričkog i da je samim tim moguće opslužiti više aviona.

“Osim toga, cjenovna politika u Tirani je atraktivnija za niskobudžetne kompanije jer se dobijaju stimulansi za veći broj letova i putnika, što naši aerodromi iz određenih razloga ne forsiraju. Takođe, aerodrom u Tirani ima bolju infrastrukturu u odnosu na podgorički (autoput, željeznica….), što su isto zahtjevi niskobudžetnih prevoznika”, pojasnio je Uskoković, inače nekadašnji direktor Montenegroerlajnsa u Parizu.

On smatra da je kasno da menadžment Aerodroma Crne Gore nešto uradi kako bi vratio niskobudžetne avio-kompanije u Crnu Goru za ovu sezonu, jer su prošle sve slot konferencije.

“Ali, ako se ne odreaguje na vrijeme, i naredna sezona će biti izgubljena jer avio-kompanije imaju praksu da ako razvijaju jednu tačku, tj. vazdušnu luku. neće da joj sami stvaraju konkurenciju, a s obzirom na udaljenost Podgorice i Tirane, ova dva aerodroma su geografska konkurencija. Rajaner je dobro osmislio na kojim linijama otvoriti letove jer su to destinacije sa jakom dijasporom, a onda i destinacije sa kojih dolaze turisti na kratke odmore u vansezonskom periodu. Aerodrom Tirana je napravio dobru marketinšku kampanju sa Rajanerom na ovim linijama i uveo razne povoljnosti i za putnike i za avio-kompanije (negdje je to prtljag gratis, negdje je to manja cijena parkinga aviona, nagradne igre….). Kod nas, nažalost, o tome niko ne vodi računa, niti ima biznis ideju”, zaključio je Uskoković.

Aerodromi su nakon ukidanja linija saopštili da pregovaraju sa drugim niskotarifnim kompanijama o uvođenju novih linija. Odlaskom niskobudžetnih kompanija, osim što gubimo povezanost, gubimo i mogućnost da za manje novca putujemo ka evropskim metropolama.

Izvor: dan

Ostavite komentar

Komentari (1)

Bajo

05 Nov. at 04:53

Odradio Dritko i taj posao protiv Crne Gore . Nevjerovat nje kako su ga dobro obučili.