Izvor: HINA

Agencija za bezbjednost u BiH upozorila na hakerske napade u toj zemlji

Obaveštajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine (OSA) upozorila je danas na opasnost od sajber napada na informatički sistem toj zemlji te je pozvala sve državne institucije, ali i privatne firme da odmah preduzmu sve mjere zaštite.
Agencija za bezbjednost u BiH upozorila na hakerske napade u toj zemlji

U saopštenju dostavljenom medijima iz OSA-e ističu kako je u proteklom razdoblju u BiH i regiji registrovan veliki broj sajber incidenata. Stoga pozivaju sve institucije i privatni sektor da provedu sigurnosnu procjenu svojih sistema i preduzmu nužne mjere i procedure preventivne zaštite.

“Savjetujemo svim pojedincima i organizacijama da izvrše sigurnosnu procjenu informacijsko-komunikacijskih sistema i primijene mjere sigurnosti što je brže moguće kako bi proaktivno spriječili eventualne pokušaje sajber napada u Bosni i Hercegovini”, stoji u upozorenju.

OSA je reagovala dan nakon što je medijska kuća Avaz objavila kako su hakovane njezine mrežne stranice, odnosno Facebook profil. Uredništvo Avaza ocijenilo je kako je riječ o otvorenom napadu na slobodu medija te je slučaj prijavilo policiji tražeći brzu istragu i otkrivanje počinitelja.

Iz obavještajne agencije BiH ističu kako su u svakodnevnom kontaktu s domaćim i međunarodnim partnerima s ciljem zaštite građana i institucija od malicioznih utjicaja i prijetnji koje su intenzivirane u posljednje vrijeme.

“OSA prati sve pokušaje nezakonitih radnji u ‘cyber’ prostoru u cilju otkrivanju počinitelja i motiva”, stoji u saopđenju.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Crna Gora sprema odbranu od rastućeg broja sajber napada

Vlada donijela novu Odluku o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda u luci Bar

Skandal u Mađarskoj pred izbore: Otkriveno da Rusija godinama ima pristup državnim tajnama

Potraga za sajber napadačima na Vladu Crne Gore

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Mandić: Parlamentarna većina od 30. avgusta ponovo zajedno, imaćemo novu vladu; Mikić: Ako se smijeni Đurović sve pada u vodu

SASTANAK BIVŠE PARLAMENTARNE VEĆINE: Teško do bilo kojeg dogovora

Na šest mjeseci zabranjen Pinkov jutarnji program, emisija Novo jutro

(VIDEO) Potpredsjednica Argentine izbjegla atentat, zakočio pištolj