Izvor: N1

Albanija traži od SE da razmotri ugovor o trgovini ljudskim organima

Skupština Albanije izglasala je nacrt rezolucije o 'neosnovanosti tvrdnji' izvještaja Dika Martija o ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu. Rezolucija je usvojena sa 125 glasova. Usvojenom rezolucijom, Albanija će od Savjeta Evrope zatražiti da razmotri izvještaj Dika Martija i sačini naknadni izveštaj.
Albanija traži od SE da razmotri ugovor o trgovini ljudskim organima

Izvor: Pixabay

Rezolucija Skupštine Albanije o neosnovanosti tvrdnji u izvještaju nekadašnjeg švajcarskog senatora Dika Martija, dolazi 11 godina nakon objavljivanja ovog izvještaja. U ovom periodu, prema Skupštini Albanije, nije dokazana nijedna od tvrdnji iz Martijevog izvještaja.

Obrazlažući rezoluciju, premijer Albanije Edi Rama je u skupštini rekao da je sada došao red na Albaniju da djeluje.

“Danas je činjenica da nijedna od misija ili istraga lokalnih ili međunarodnih pravosudnih organa nisu pronašle nikakve činjenice ili dokaze koji bi dokazali bilo koju od optužbi ili tvrdnji koje je iznio dotični gospodin Marti“, rekao je Rama.

Najavljeno je da će rezolucija albanske skupštine u septembru biti dostavljena Savetu Evrope, od kojeg će se tražiti da se distancira od Martijevih „nedokazanih optužbi“.

Rezolucija albanske skupštine će takođe tražiti od Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope da se sačini naknadni izveštaj o onome što je bio predmet Martijeve istrage.

Od albanske vlade rezolucija traži da ostane u potpunosti posvećena pružanju pomoći u utvrđivanju odgovornosti za sve zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je pozdravila inicijativu Skupštine Albanije, rekavši da istinu niko ne može da promijeni, pa ni izvještaj Dika Martija.

„Što se tiče rezolucije koju je usvojila Skupština Albanije, naravno, rezolucije izražavaju političku volju odgovarajućih parlamenata. Ali to je osnovni pravni princip koji glasi da odluke mogu poništiti samo organi koji su ih dali“, rekla je Osmani.

I u ostalim reagovanjima iz političkih krugova u Prištini se pozdravlja usvajanje ove rezolucije u Tirani i ističe se da je Kosovo nepravedno platilo visoku cijenu za neosnovane tvrdnje Dika Martija, uključivši i formiranje specijalnog suda za Kosovo.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

Ko je Perparim Rama, novi gradonačelnik Prištine

Rama: Crna Gora, Kosovo i BiH će se priključiti inicijativi Otvoreni Balkan, ne postoji drugi put

Smijenjen Aleksa Bečić

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

M portal: Demokratski front nije neophodan za imenovanja u pravosuđu

M portal: Smirite se, gospodine Abazoviću, nijeste samo Vi u posjedu transkripata, znamo da mislite na nas

INSPEKTORI NA KAPETANOVOM JEZERU: SPC ponovo nelegalno diže crkvu na državnom zemljištu

M portal: Novović neće da hapsi po diktatu Abazovića