test

Atentati na političare u posljednjih 20 godina

Standard

16/05/2024

06:50

Evropu i svijet posljednjih godina potresli su brojni atentati na poznate političare, a ovo su najpoznatiji od njih u proteklih 20 godina.Slovački premijer Robert Fico (59) prvi je aktuelni premijer jedne Evropske zemlje na koga je pucano posle atentata na Zorana Đinđića u martu 2003. godine. Podsjećamo bivši premijer Đinđić ubijen je u dvorištu zgrade Vlade Republike Srbije u Beogradu. On je ujedno i prvi premijer Republike Srbije koji je izabran nakon petooktobarskih promjena. Ovaj atentat je doveo do vanrednog stanja u zemlji, kao i policijske akcije “Sablja” tokom koje su uhapšene stotine kriminalaca.

Predsjednik Vlade Srbije i lider Demokratske stranke pogođen je snajperskim hicem 12. marta 2003. godine u 12:25 časova, ispred ulaza broj pet zgrade Vlade Srbije. Atentat je izvršio Zvezdan Jovanović, pripadnik Jedinice za specijalne operacije, sa prozora kancelarije 55 na drugom spratu zgrade Zavoda za fotogrametriju u Ulici admirala Geprata.

Premijer Ruske Federacije Boris Njemcov

Boris Njemcov je bio ruski političar, koji je učestvovao u uvođenju reformi u rusku postsovjetsku ekonomiju. Bio je potpredsjednik vlade tokom vladavine Borisa Jeljcina tokom 1990-tih, a mnogi su ga smatrali Jeljcinovim nasljednikom. Ubijen je 2015. godine hicima iz pištolja nedaleko od Kremlja, dok je šetao u društvu dvadesetdvogodišnje ukrajinske manekenke Ane Duricke. On je upucan oko 23.31 časova po lokalnom vremenu.

Upucan je s leđa nekoliko puta. Prelazio je most u Moskvi u blizini zidina Kremlja i Crvenog trga. Ubistvo se dogodilo nekoliko dana prije nego što je Njemcov trebalo da predvodi protest protiv rata u Ukrajini. Noć nakon ubistva Njemcova, njegovi papiri, spisi i hard diskovi su zaplijenjeni u policijskom pretresu njegovog stana. Zbog njegovog ubistva uhapšeno je petoro muškaraca čečenskog porekla, koji su kasnije završili u zatvoru. Međutim, zvanična istraga je ostavila bez odgovora glavna pitanja – Ko je naredio ubistvo i zašto?

Švedsku ministarku ubio imigrant

Ana Lind (46), švedska ministarska sa kojom je srpski premijer Zoran Đinđić trebao da se sastane na dan ubistva, takođe je tragično izgubila život. Ona je brutalno ubijena 2003. godine 10. septembra. Cijela Švedska je bila u šoku zbog ovog događaja, a Ana Lind je važila za omiljenu političarku. Ona je ubijena u tržnom centru u centru Stokholma. Nju je nožem napao Mijailo Mijailović, muškarac srpskog porijekla. Ana Lind se borila za život nekoliko sati, a onda je sjutradan objavljeno da je preminula. Njen ubica je osuđen na doživotnu robiju, prenosi Mondo.rs.

Mijailović je sin srpskih emigranata. Ministarku Lind je napao u robnoj kući i ubo je više šuta nožem u grudi, stomak i ruke. On je nakon ubistva pobjegao, a policija ga je uhapsila posle nekoliko dana. Iako se sumnjalo da je ubistvo ove političarke, koju su mnogi vidjeli kao buduću premijerku, njeno političko angažovanje, kasnije je utvrđeno da je njen ubica psihički obolio mladić. Nakon što je osuđen na doživotnu robiju 2004. godine, Mijailović se odrekao švedskog državljanstva. Tražio je da kaznu služi u zatvoru u Srbiji, ali je njegova molba odbijena. Pokušao je i da se ubije prerezavši vene. Imao je sukobe za drugim zatvorenicima koji su mu prijetili smrću.

Britanski političar izboden nožem

Konzervativni britanski poslanik ser Dejvid Ejmes ubijen je 2021. godine u brutalnom napadu nožem. On je nekoliko puta izboden nožem, a napadač je uhapšen. Incident se dogodio dok je britanski političar razgovarao sa biračima u ambulanti metodističke crkve u jednom gradiću u Eseksu.

Ubistvo ruskog ambasadora u Turskoj

Andreja Karlova, ruskog ambasadora u Turskoj, ubio je Mevlut Mert Altintaš, turski policajac koji nije bio na dužnosti u tom trenutku. Atentat se dogodio na umjetničkoj izložbi u Ankari 19. decembra 2016. godine.

Atentat na bivšeg premijera Japana

Šinzo Abe (67) upucan je 8. jula 2022. dok je držao govor u gradu Nara na zapadu Japana, tokom kampanje za nedeljne izbore za gornji dom parlamenta. Nekoliko sati se borio za život, a onda je stigla vijest iz bolnice da je podlegao povredama. Napadač Tecuja Jamagami (41), koji je pucao na Abea, uhapšen je na licu mjesta.

Ubistva šefova država i vlada posle 2003. u svijetu:

Predsjednik Haitija, Žovenel Moiz, ubijen je 7. jula 2023. godine u Port-o-Prensu
Idris Debi, predsjednik Čada, ubijen je 20. aprila 2021. godine
Žoao Bernardo Viera, predsednik Gvineje Bisao, ubijen je 2. marta 2009. godine
Rafik Hariri, premijer Libana, ubijen je u Bejrutu 14. februara 2005. godine

Svakako, najpoznatiji atentat je ubistvo predsjednika SAD Džona F. Kenedija 1963. godine. 

Izvor (naslovna fotografija):

Hapšenje atentatora u Slovačkoj

Ostavite komentar

Komentari (0)