test

Bajden čestitao republikanskom guverneru Ohaja na izbornoj pobjedi

Standard

09/11/2022

22:46

Američki predsjednik Džozef Bajden pripadnik Demokratske stranke SAD, uputio je danas iznenađujući telefonski poziv republikancu Majku De Vajnu, i čestitao mu na pobjedi u izbornoj trci za guvernera Ohaja, izvijestio je portal Blumberg a prenosi Foks njuz.Bajden je lično nazvao niz kandidata Demokratske stranke koji su izvojevali pobjede na jučerašnjim “midterm” izborima za Kongres, guvernere saveznih država i druge funkcije, ali njegov poziv De Vajnu – koji je sačuvao mjesto guvernera – vjerovatno je prvi koji je on uputio nekom republikancu.

De Vajn je potukao svog izazivača iz Demokratske stranke, osvojivši čak 63 odsto glasova izašlih birača u Ohaju.

Bajdenov poziv je naročito iznenađujuć imajući u vidu da je De Vajna podržao bivši predsjednik SAD Donald Tramp koji smatra da je zbog navodne izborne krađe izgubio od Bajdena na predsjedničkim izborima 2020. godine.

De Vajn je jedan od nekoliko republikanskih guvernera koji su se uspješno odbranili od demokratskih izazivača na “midterm” izborima.

Guverner Floride Ron De Santis i njegove republikanske kolege po funkciji iz Teksasa i Džordžije, Greg Abot i Brajan Kemp pobijedili su svoje protivnike iz redova demokrata Čarlija Krajsta, Beta O’Rurka i Stejsi Abrams .

De Santis i De Vajn su, međutim, ostvarili najubjedljivije pobede – imali su više od 20 procenata glasova izašlih birača više od svojih konkurenata.

Izvor: Beta
Izvor (naslovna fotografija):

Susan Walsh/AP

Ostavite komentar

Komentari (0)