Bajden: Dok sam ja predsjednik neće biti zabrane abortusa

Američki predsjednik Džo Bajden izjavio je u petak da u sve dok on vodi zemlju, pobačaj neće biti zabranjen i potpisao je izvršnu propis o zaštiti abortusa, pristupa pobačaju i kontracepciji, prenose agencije.
Bajden: Dok sam ja predsjednik neće biti zabrane abortusa

“Najbrži put kojim će žene ostvariti svoje ustavno pravo na pobačaj biće zakon izglasan u Kongresu”, rekao je Bajden pošto je Vrhovni sud SAD-a presudom iz maja uskratio ženama to pravo.

On je pri potpisivanju izvršnog propisa kojim se nastoji ublažiti učinak istorijske presude Vrhovnog suda SAD-a, poručio da se ne smije dozvoliti da Vrhovni sud “nekontrolisano” ograničava slobode, prenosi Hina.

Moć američkog predsjednika je ograničena, jer savezne države mogu donijeti zakone kojima bi se limitiralo pravo na abortus i pristup kontracepciji, pa predsjednikov propis ima samo ograničeni uticaj.

Bajden će narediti ministarstvu zdravlja da zaštiti i proširi dostupnost “ljekovima za abortus” koje je odobrila Uprava za hranu i lijekove, navode iz Bijele kuće.

Stručnjaci kažu da je malo vjerovatno da će ljekovi za prekid rane trudnoće biti dostupni ako se ne budu davali na recept. Predsjednički propis neće se odnositi na savezne države koje su već ograničile pristup tim ljekovima.

Bajden će uz to narediti ministarstvu da osigura ženama pristup hitnoj medicinskoj pomoći, usluzi planiranja porodice i kontracepciji, uključujući intrauterini uložak (IUD).

Državni tužilac i Bijela kuća osiguraće advokate koji bi besplatno pravno savjetovali pacijentkinje koje žele abortirati te ljekare i ustanove koje obavljaju pobačaj.

“To uključuje i zaštitu prava na putovanje van države radi medicinske zaštite”, stoji u saopštenju Bijele kuće.

Vrhovni sud je vratio saveznim državama ovlašćenje da odlučuju o pobačaju. Rezultat toga je da žene s neželjenim trudnoćama putuju u druge države gdje je abortus legalan i dostupan, kupuju ljekove za prekid trudnoće preko interneta ili obavljaju potencijalno opasne pobačaje van službenih zdravstvenih ustanova.

Bajden je osudio presudu Vrhovnog suda, koju su naprotiv oduševljeno pozdravili konzervativci i aktivisti koji se protive abortusu.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Amerika na nogama: Vrhovni sud SAD bi mogao da ukine pravo na abortus

Žena nije inkubator za ispunjavanje želja ni crkve ni države

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

Bajden: Senat ne može zaštititi pravo na abortus

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Vlada saopštila da je nacrt Temeljnog ugovora usvojen na današnjoj sjednici, dani manjinske Vlade Abazovića su odbrojani?

Filipović: Abazović nas je doveo pred svršen čin

U nedjelju sjednica Predsjedništva DPS-a, jasno je šta su naredni potezi

Abazović i Đukanović razgovarali i prije sjednice