test

Beograd: Ministar Vesić potpisao ugovor za Generalštab sa firmom Trampovog zeta

Standard

15/05/2024

22:59

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić potpisao je 'Ugovor o revitalizaciji kompleksa bivšeg Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu (SSNO)', koji se nalazi u centru Beograda sa kompanijom 'Affinity Global Development'.

“Vlada Srbije izabrala je za partnera u ovom poduhvatu uglednu američku kompaniju, koja će investirati u revitalizaciju kompleksa bivšeg SSNO”, rekao je Vesić.

Kompanija “Affinity Global Development” je u vlasništvu Džareda Kušnera (Jared Kushner), zeta bivšeg predsjednika Sjedinjenih Država Donalda Trampa (Trump).

U objavi na platformi Iks (X), Kušner je još 15. marta napisao da je “uzbuđen da podijeli sa javnošću rani dizajn za projekte izgradnje koji su planirani na albanskoj obali, kao i u centru Beograda”.

Vesić je 15. maja rekao da je, kada su se u javnosti pojavile informacije da će kompleks SSNO biti “revitalizovan”, rekao da ugovor u tom trenutku nije potpisan i da će javnost biti obaviještena kada se to bude dogodilo.

Vesić je saopštio da Vlada Srbija nije prodala ovo zemljište, već je, kako se navodi u ugovoru, “zemljište iznajmila na 99 godina”.

“Investitor je preuzeo obavezu da, ukoliko ne završi investiciju u roku koji je određen ugovorom, Republici Srbiji vrati bez nadoknade zemljište i ono što do tada bude izgrađeno. Zemljište ostaje vlasništvo Republike Srbije”, rekao je Vesić.

Njujork tajms je 18. marta objavio da je investicija vrijedna 500 miliona dolara i da bi država Srbija, prema prijedlogu ugovora, trebalo da dobije 22 odsto profita.

Obavezan Memorijalni kompleks

Vesić je u saopštenju naveo da investitor, prema ugovoru, ima obavezu da na istoj parceli izgradi Memorijalni kompleks posvećen svim žrtvama NATO bombardovanja 1999. godine, a koji Srbija, “nažalost, ni poslije četvrt vijeka nema”.

“Memorijalni kompleks biće finansiran od strane investitora i nalaziće se u vlasništvu Republike Srbije koja će odlučiti o programskom sadržaju kompleksa i upravljaće njime”, izjavio je Vesić.

Zgrada Generalštaba bombardovana je u noći između 29. i 30. aprila i između 7. i 8. maja 1999.

Generalni direktor “Affinity Global Development” Ašer Abešera (Asher Abehsera) rekao je da projekat obuhvata “jedinstven aspekt saradnje u kojoj će srpske arhitekte i dizajneri biti pozvani da prijave svoje ideje za Memorijalni centar”.

“Na ovakav način rekonstrukcija ne samo da predstavlja fuziju srpske i američke inovativnosti, već iskazuje i poštovanje prema domaćem umjetničkom izrazu. Rekonstrukcija ne podrazumijeva samo izgradnju zgrada, već i izgradnju mostova među kulturama, poštovanje prošlosti i stvaranje temelja za prosperitetnu budućnost”, rekao je Abešera.

Izvor (naslovna fotografija):

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ostavite komentar

Komentari (0)