Izvor: beta

BiH: Rudari ostaju ispred Vlade i tokom noći

Rudari iz Federacije BiH, njih nekoliko stotina, i dalje su ispred zgrade Vlade Federacije BiH, gdje protestvuju, tražeći da im se poboljša položaj i utvrdi minimalna plata od hiljadu maraka (oko 500 eura).
BiH: Rudari ostaju ispred Vlade i tokom noći

Sarajevo, 23.11.2021. – Nekoliko stotina Rudara iz sedam rudnika koncerna Elektroprivrede BiH, u Federaciji BiH, okupili su se danas ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu, nezadovoljni položajem u kojem se nalaze i odnosom vlasti prema njima. Danas je u znak protesta prekinuta i proizvodnja u rudnicima Kreka, Kakanj, Breza, Zenica, Djurdjevik, “Abid Lolic” i Gracanica. Rudari okupljeni ispred zgrade Vlade Federacije BiH pozivaju ministra energetike i rudarstva Nermina Dzinica da izadje pred njih, a polako se priblizavaju zgradi vlade, kidajuci traku koju je postavila policija. Oni vise od tri sata cekaju da im se obrati neko od predstavnika Vlade Federacije. Uz vest Bete. (BETAPHOTO/HINA/ FENA/Hazim Aljovic/MO)

Rudari su najavili da ostaju i tokom noći ispred Vlade Federacije BiH, ističući da sjutra očekuju još veću podršku, jer će na protest u Sarajevo doći i oni koji nijesu mogli danas.

“Mi ostajemo ovdje do ispunjenja zahtjeva. Rudari koji su kod kuća, sjutra idu na posao, a mi ostajemo ovdje”, kazao je predstavnik sindikalne organizacije Sinan Husić.

Rudari su tražili da im se obrati premijer Federacije BiH Fadil Novalić, a u jednom momentu pred rudare je izašao ministar energetike i rudarstva Nermin Džindić, ali u pratnji specijalne policije, zbog čega su predstavnici rudara odbili da razgovaraju s njim.

Ispred zgrade Vlade Federacije BiH saobraćaj je blokiran, a direktor Federalne uprave policije (FUP) je izjavio da nema potrebe da se sukobljavaju policija i demonstranti.

“Rudari su tu da iskažu svoje nezadovoljstvo. Mi smo tu da osiguramo zgradu Vlade FBiH. Ministri su zgradu napustili u 16.00 časova. Rudari su MUP-u Kantona Sarajevo prijavili da će protesti trajajti do 18.00 časova”, rekao je Korman.

Okupljeni rudari su zapalili vatru ispred zgrade Vlade Federacije BiH, na više lokacija.

Podršku rudarima pružile su i delegacije sindikata metalaca, tekstila i građevine stigli su kao podrška rudarima.

Podsjetimo, nekoliko stotina Rudara iz sedam rudnika koncerna Elektroprivrede BiH, u Federaciji BiH, okupili su se danas ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu, nezadovoljni položajem u kojem se nalaze i odnosom vlasti prema njima.

Danas je u znak protesta prekinuta i proizvodnja u rudnicima Kreka, Kakanj, Breza, Zenica, Djurdjevik, “Abid Lolić” i Gračanica.

Rudari su se danas polako približavali zgradi vlade, kidajući traku koju je postavila policija.

U holu zgrade Vlade Federacije BiH bio je prisutan veliki broj pripadnika specijalne policije, objavili su sarajevski mediji.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

(VIDEO/FOTO) Građani počeli da se okupljaju ispred Vlade: Krivokapiću, bolje grob nego rob, ne može nam niko ništa oteti bez krvi

Zbog nedostatka novca tužilaštva bez bezbjednosne zaštite

Sebija Izetbegović svjedočila u aferi Respiratori: Nismo konsultovani

Kontić: Krivokapić čestitao najveći dobitak Velike Srbije

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

PREVRNUO SE BULDOŽER RUDNIKA PLJEVLJA: Lekić tvrdi da nema štete i ne otkriva o kojim radovima je riječ, Golubović ne zna šta mehanizacija radi po selima

Identifikovano tijelo pronađeno juče u Morači

Burić naložio da se o događaju iz Pljevalja izjasni i Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju

Fatalna Džeki i AFERA O KOJOJ SE MALO ZNA: Odvojila ga od žene i 11-oro djece da bi bio sa njom