Izvor: N1

Bilčik: Evrointegracije Srbije kao jo-jo, usponi i padovi – morate da izaberete

Poslanik Evropskog parlameta Vladimir Bilčik izjavio je da Srbija, ukoliko želi da se priključi Evropskoj uniji, ''mora da bira i da izabere''. ''Rusija je krenula putem agresora i napala je Ukrajinu. Brutalno je ubila na hiljade ljudi... Srbija mora da zapita sebe, da li želi da bude dio evropskog svijeta ili želi da bude država koja je bliska Rusiji. Izbor je jasan'', istakao je Bilčik.
Bilčik: Evrointegracije Srbije kao jo-jo, usponi i padovi – morate da izaberete

Vladimir Bilčik

On je evrointegraciju Srbije uporedio sa igračkom joj-jo. “Izgleda kao da su evropske integracije bile kao neka vrsta jo-joa u Srbiji. Usponi i padovi, usponi i padovi”, smatra Bilčik.

Ponavlja da je Srbija današnjim Izvještajem Evropske komisije dobila jasnu poruku.

„Danas je bio veliki dan za proširenje. Čuli smo sve izvještaje o svakoj zemlji, uključujući Srbiju. Osnovna poruka je da je Srbija napravila strateški izbor, taj izbor je napravljen prije više godina, o priključenju Evropskoj uniji, i u ovim teškim geopolitičkim vremenima, posebno poslije brutalne agresije Rusije na Ukrajinu, očekujemo da Srbija napravi jasan izbor… I sankcije protiv Rusije su ključno pitanje koje dominira razgovorom“, kaže Bilčik.

Govoreći o procesu pristupanja, on je naveo da to nije jednoznačan proces, kao i da postoje druge oblasti u kojima se očekuje da Srbija napravi pomak.

„To su vladavina prava, pravosudna reforma, strukturne podjele u energetici, zaštiti životne sredine i medijske slobode… Jasno je da nismo imali nikakav suštinski napredak. Zašto je to tako? U Srbiji su održani izbori u aprilu, još uvijek čekamo novu Vladu, sa jasnim mandatom i jasnim prioritetima. Nadamo se da će Evropa među tim prioritetima imati odlučujuće mjesto. Imajući to u vidu očekujemo da će Srbija sarađivati. To je jedina zemlja kandidat na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila sa sankcijama Evropske unije“, naveo je gost N1.

Prema njegovim riječima, napredak je što je opozicija ušla u srpski parlament kao i da mu je drago što je EU u tome pomogla kroz međustranački dijalog.

„Izgleda kao da su evropske integracije bile kao neka vrsta jo-joa u Srbiji. Usponi i padovi, usponi i padovi. Tipičan primjer je uskađivanje sa spoljnom i bezbjednosnom politikom, ali mi ne želimo da bude nešto stacionarno, želimo da se Srbija kreće prema Evropi. Sve u svemu Srbija ima dobru šansu da napreduje na putu ka Evropskoj uniji. Ali, mislim da je vrijeme da se napravi jasan izbor. Beograd je na potezu, a mi smo tu da pomognemo. Odluke se moraju donositi u Srbiji“, kazao je Bilčik.

Ističe da „Srbija mora da se promijeni“, kako bi ušla u Evropsku uniju, kao i druge zemlje kandidati koji su se promijenile u prošlosti.

„Srbija treba da, pored usklađivanja sa vrijednostima i stavovima Evropske unije, mora da se pozabavi fundamentalnim pitanjima javne politike. Pročitao sam da je Beograd ove nedjelje među najzagađenijim gradovima na svijetu. A to je takođe evropski izbor… jer ako želite da imate modernu, čistiju i prosperitetniju Srbiju morate sprovesti reforme i sarađivati sa Evropskom unijom, tako da investicije dođu u većim iznosima“, napomenuo je Bilčik.

Na pitanje da li su sankcije Rusiji direktni uslov za napredak u pridruživanju Srbije EU odgovara.

„Ne. Možete da napredujete kada je riječ o pravosudnim reformama, kao i na nekim poglavljima koja su otvorena prošle godine. Puno je stvari koje se mogu uraditi u parlamentu i prije nego što Srbija usvoji sankcije. Ali, u ovom trenutku, radi otvaranja novih klastera, potrebne su sankcije. To je jedno od pitanja koje će Evropski parlament i Evropska komisija detaljno proučiti. Ovo je trenutak da se napravi izbor“.

Sebe smatra velikim prijateljem Srbije i navodi da je bio „veliki borac“ u Evropskom parlamentu kako bi Srbiju približio Evropskoj uniji.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

BILČIK: Niko iz Brisela neće doći da otvori vrata vašeg parlamenta, Crna Gora je izgubila skoro dvije godine

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

Bilčik: Crna Gora članica EU 2025. ako uradi domaći zadatak

Bilčik: Crnoj Gori treba stabilna Vlada koju sada nema

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Joanikiju suđenje u slučaju pedofilije 25. oktobra; Olenik: Saslušati Stamatovića koji posjeduje snimke orgijanja sa djecom

Likvidacija bez mučenja kao utjeha

RUDNIK UGLJA PLJEVLJA: Ako nastave „posao vijeka“, povećaće EPS-u cijenu uglja

Još jedno odbijanje “SKY” optužnice: Potrebni dokazi koji potkrepljuju poruke