Izvor: Beta

Borelj i Lajčak se sastali sa Kurtijem

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj i specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak sastali su se danas u Ohridu sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u nastavku dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem EU.
Borelj i Lajčak se sastali sa Kurtijem

Foto: Guliver

Evropski zvaničnici prethodno su razgovarali sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Posle odvojenih razgovora uslijediće zajednički trilateralni sastanak, a potom će se šef evropske diplomatije obratiti javnosti.

Sastanci se održavaju u vili Biljana, bivšoj ljetnjoj rezidenciji Josipa Broza Tita koja je sada kompleks državnih vila.

Vila je skrivena u šumi na uzvišenju oko šest kilometara udaljenom od Ohrida, a novinari nemaju pristup.

U fokusu današnjeg sastanka je finalizacija Implementacionog aneksa Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Vučić i Kurti usmeno su se saglasili sa tim sporazumom na prethodnom sastanku, 27. februara u Briselu, ali je, prema riječima šefa evropske diplomatije Žozepa Borela, ostalo da se dogovore o mapi puta za njegovu primjenu.

Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije poznat je i kao francusko-nemački plan jer su ga formulisali Pletner i Bon, i predstavili ga Vučiću i Kurtiju u septembru prošle godine. Plan, čija je prvobitna verzija u međuvremenu modifikovana, EU je usvojila u decembru.

U Ohridu je danas, kao i u Briselu 27. februara, prisutan i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Domaćin sastanka je premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski koji je prije početka dijaloga odvojeno razgovarao sa Borelom i Lajčakom, Kurtijem i Vučićem.

Evropska unija je izabrala Sjevernu Makedoniju za mjesto sastanka jer su Ohridski sporazum iz 2001. i Prespanski sporazum iz 2018. najpoznatiji noviji primjeri uspješnog rješavanja sporova u regionu.

×

PROČITAJTE I...

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Podgorica: Uhapšen Zlatko Vučinić, osumnjičen za pokušaj ubistva

Država kupuje šest trajekata za osam miliona

Ko gazduje našim šumama, PEJOVIĆ ZA STANDARD: Ima li volje za rješenjem ili min...

Savjet RTCG ponovo izabrao Borisa Raonića za generalnog direktora