test

Borelj u Kijevu: EU priprema dugoročne bezbjednosne obaveze za Ukrajinu

Standard

01/10/2023

21:40

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Žozep Borelj sastao se 1. oktobra u Kijevu s predsjednikom Volodimirom Zelenskim i ministrom odbrane Rustemom Umerovom, rekavši nakon toga da je Ukrajini potrebna veća vojna pomoć i obećavši stalnu podršku Brisela.Ukrajini su potrebna dodatna sredstva i to brzo – rekao je Borelj na mreži Iks (X).

Istakao je da je razgovarao o “kontinuiranoj vojnoj pomoći EU” tokom svog prvog sastanka s ministrom Umerovom.

” Pripremamo dugoročne bezbjednosne obaveze za Ukrajinu”, rekao je Borelj.

Agresija na Ukrajinu “popraćena je masovnim hibridnim napadima, s propagandom, zloćudnom informacijskom manipulacijom i kibernetičkim napadima”, dodao je, rekavši da EU nastavlja podržavati Ukrajinu u odbrani od dezinformacija ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Umerov, koji je u septembru preuzeo dužnost ministra odbrane, naveo je na mreži Iks (X) da je zahvalan na “kontinuiranoj podršci” EU i da je sastanak “početna tačka za odličnu saradnju”.

Kazao je da su razgovarali i o artiljeriji, municiji, protivvazdušnoj odbrani, elektronskom ratovanju i dugoročnim programima pomoći, obuci i lokalizaciji odbrambene industrije u Ukrajini.

Umerov je takođe zahvalio američkom ministru odbrane Lojdu Ostinu, rekavši da je s njim 1. oktobra imao telefonski razgovor u kojem su razgovarali o daljnjoj vojnoj pomoći Sjedinjenih Država.

” Ministar Ostin me uvjerio da će se američka podrška Ukrajini nastaviti i da će ukrajinski ratnici i dalje imati snažnu podršku na bojnom polju”, rekao je Umerov.

Poziv je uslijedio dan nakon što je američki predsjednik Džo Bajden potpisao u subotu 30. septembra prije ponoći nacrt Zakona o privremenom finansiranju, čime je izbjegnuta finansijska blokada rada savezne administracije. Ovim zakonskim rješenjem nije obuhvaćena pomoć Ukrajini.

Postoji široka dvostranačka podrška nastavku finansiranja Ukrajine, ali sve veći broj republikanskih zastupnika Zastupničkog doma protivi se takvim naporima, a pitanje novog zahtjeva Bijele kuće za 24 milijarde dolara je ključna tačka republikanskog protivljenja u pregovorima oko finansiranja vlade.

Od ruske invazije punog opsega u februaru 2022, Kongres SAD-a je Ukrajini odobrio oko 113 milijardi dolara oružja, opreme, humanitarne pomoći i ekonomske pomoći.

U saopštenju koje prati njegov potpis na zakon, Bajden je rekao kako “očekuje” od predsjednika Zastupničkog doma Kevina Mekartija da “održi svoju predanost narodu Ukrajine i osigura prolaz podrške potrebne za pomoć Ukrajini u ovom kritičnom trenutku”.

Mekarti je u intervjuu za američku televizijsku kuću SiBiEs (CBS) rekao da će se “pobrinuti da oružje bude dostavljeno Ukrajini”, ali to će biti samo u skladu sa zakonodavstvom koje se bavi južnom granicom SAD-a.

Čelnici demokrata i republikanaca u Senatu takođe su signalizovali da će se sljedećih sedmica pitanje novog paketa pomoći Ukrajini ponovno razmotriti.

” Podržavamo napore Ukrajine da odbrani svoj suverenitet od Putinove agresije i pridružujemo se snažnoj dvostranačkoj većini naših kolega u ovom bitnom poslu”, rekli su u saopštenju.

Izvor (naslovna fotografija):

Žozep Borelj

Ostavite komentar

Komentari (0)