Dačić: Nema datuma za postizanje sporazuma sa Prištinom

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se datum o postizanju dogovora sa Kosovom, koji pominje kosovski premijer Aljbin Kurti, niti spominje zvanično, niti je moguć i da će se pregovori nastaviti, ali da je postizanje nekog dogovora daleko.
Dačić: Nema datuma za postizanje sporazuma sa Prištinom

Ivica Dačić

Kurti je rekao da je u dogovoru Beograda i Prištine pod okriljem EU, kojim je smirena najnovija kriza oko registarskih tablica, predviđeno i to da sporazum o normalzaciji odnosa treba da se postigne negdje do proljeća 2023.

„On je kao dobio neki datum, tog datuma nema, niti se spominje, niti može da se na takav način priča o svemu tome“, rekao je Dačić za Televiziju Prva navodeći da Kurti pokušava da obrazloži sve što se dešava i zašto je prihvatio dogovor.

Dačić je rekao da je Kurti zaboravo da je visoki predstavnik EU Žozep Borelj rekao da mora da se ispuni ono što je potpisano, da mora da se forimira Zajednica srpskih opština.

Dačić je dodao da je naravno u interesu Srbije da se dodje do rješenja, da se razgovara o svemu tome i da joj nije interes da taj konflikt traje sto godina.

Rekao je da kada predsjednik Aleksandar Vučić kaže da je najnoviji dogovor u Briselu bila taktička pobjeda Beograda, to jeste taktička pobjeda, ali nije bila dio taktike Srbije da stvara krize pa da iz njih izlazi kao pobjednik, nego je Srbija bila konstruktivna i niko nije mogao da je optuži.

„Prvi put je Kosovo dirkektno optuženo da je krivo za eskalaciju krize. Ti razgovori će se savakako nastaviti, ali ja mislim da smo daleko od tog nekog datuma koji oni postavljaju, datuma koji je vještačko nametnut, koji su svi dematovali čak i Amerikanci“, rekao je Dačić.

On je ponovio da će se pregovori nastaviti, ali da je daleko od „postojanja neke načelne saglasnosti u kom smjeru će se sve ovo odvijati“.

Dačić je rekao da je važno za Srbiju da zna šta hoće. Podsjetio je na dvije temeljne vrijednosti koje je iznio Vučić, takozvane crvene linije, da Kosovo ne može da bude članica UN, jer se time praktično zaokružuje priča o njihovoj nezavisnosti, a da je drugo pitanje-bezbjednost za srpske građane na Kosovu.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Kurti: Vučić više ne spominje podjelu već traži bosnizaciju Kosova

INSTITUCIONALIZOVANA ANARHIJA: Ministarstvo pravde ćuti ko je, kada i po kom osnovu očistio Kurtijevu kaznenu evidenciju

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

Kurti: U Brisel idem samo po obostrano priznanje

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Huter: Pozivi na linč svih onih koji se ne uklapaju u svetosavske ideološke matrice dobrodošli

Piletina u kurkuma sosu

Studija: Konzumiranje brze hrane može da izazove bol, čak i ako ste zdravi

Dokumentarni film Zavjera na Al Jazeeri