Izvor: Beta

Državna podsekretarka SAD pozvala Izrael da se pridruži sankcijama Rusiji

Državna podsekretarka SAD Viktorija Nuland pozvala je Izrael da se pridruži sankcijama Zapada protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu u vrijeme kada pokušaji izraelskih lidera da ostanu neutralni postaju nesigurni.
Državna podsekretarka SAD pozvala Izrael da se pridruži sankcijama Rusiji

Izvor: Pixabay

Izrael je izbjegao uvođenje sankcija i oštre kritike protiv Rusije i predsjednika te zemlje Vladimira Putina jer teži da održi tople odnose i sa Kijevom i sa Moskvom, navode izraelski mediji.

Zapadne zemlje i kompanije su od početka invazije na Ukrajinu uvele parališuće sankcije protiv ruske ekonomije, njenih bogataša i pojedinih zvaničnika, uključujući Putina, a Izrael se nije pridružio tim nastojanjima pa nije sankcionisao ni milijardera Romana Abramoviča koji ima izraelsko i rusko državljanstvo.

Velika Britanija i Kanada su uvele sankcije protiv Abramoviča, dok u Izrael stižu privatni avioni koji polijeću u Rusiji u proteklim danima.

Podsekretarka za političke poslove Nuland izjavila je sinoć za izraelski TV Kanal 12 da bi Izrael trebalo da sankcioniše ruske oligarhe.

“Vi ne želite da budete posljednje utočište za prljavi novac koji podstiče Putinove ratove. Dakle šta god je Izrael u stanju da učini Ukrajinci će pozdraviti, kao i medjunarodna koalicija za podršku Ukrajini”, rekla je Nuland, objasnivši da se od demokratija širom svijeta traži da se pridruže SAD u finansijskim i sankcijama za kontrolu izvoza protiv Rusije.

Na pitanje da li bi Izrael trebalo da obezbijedi vojnu pomoć Ukrajini ona je rekla da je ta odluka u rukama izraelske vlade.

Izrael poslao humanitarnu pomoć, ali ne i vojnu opremu

Izrael je obezbijedio humanitarnu pomoć Ukrajini, uključujuči medicinsku opremu i generatore za bolnice, ali je odbio da pošalje vojnu opremu, pa i odbrambenu, pancire i šlemove.

Dok Izrael izbjegava da uvede sankcije, pojačan vazdušni saobraćaj navodi na zaključak da pojedini bogati Rusi traže utočište u toj zemlji.

Kanal 12 je sinoć javio da je u proteklih deset dana 14 privatnih aviona poletjelo iz Sankt Peterburga i sletelo na izraelski medjunarodni aerodrom Ben Gurion kraj Tel Aviva.

Prošle nedjelje je javljeno da je neuobičajen broj privatnih aviona leti iz Rusije u Izrael od invazije Ukrajine, što je mogući nagovještaj da neki bogati Rusi traže način da zaobidju sankcije.

Izrael pokušava da iskoristi odnose sa dvije zaraćene zemlje da posreduje izmedju njih, ali za sada bez uspjeha.

Jevrejska država takodje strahuje da ne izazove gnjev Rusije, prisutne u Siriji gdje izraelska vojska napada ciljeve povezane s Iranom.

U proteklim danima pokušaji Izraela da ostane neutralan su narušeni jer se invazija pojačava, a Ukrajina traži da zauzme oštriji stav prema Rusiji i navodno je ogorčena zbog odbijanja te zemlje da zauzme stranu u ratu.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

RAT IZ MINUTA U MINUT: Ukrajinci tvrde da su spriječili ubistvo Zelenskog, prihvaćen zahtjev za članstvo Ukrajine u EU

UŽIVO: U Kijevu ponovo eksplozije, ruski konvoj dug 27 km ide ka gradu

RAT IZ MINUTA U MINUT: Rusi osvojili Herson?!; Sjutra pregovori, tema prekid vatre

UŽIVO: Završena druga runda pregovora, dogovor o humanitarnim koridorima

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

MEDOJEVIĆA ODALA SKAJ APLIKACIJA: SUMNJA SE DA JE IMAO KODNO IME I KOMUNICIRAO SA ŠKALJARCIMA

Ženski klub SKupštine CG: U Beranama bez žena u izbornu trku

Udes u Zagoriču, pričinjena materijalna šteta

Izgorio stan u Ulici Svetozara Markovića, beba i roditelji u dobrom stanju