Izvor: N1

Džonson u oproštajnom govoru: Velika Britanija će izaći jača iz ekonomske krize

Britanski premijer Boris Džonson rekao je u utorak da će njegova nasljednica Liz Tras učiniti sve kako bi pomogla Britancima da se nose s vrtoglavim skokom cijena energije, koristeći svoj oproštajni govor kako bi podržao novu premijerku.
Džonson u oproštajnom govoru: Velika Britanija će izaći jača iz ekonomske krize

Foto: Reuters/Toby Melville

„Znam da će Liz Tras i ova saosjećajna konzervativna vlada učiniti sve što mogu kako bi ljudi prebrodili ovu krizu i ova će je zemlja izdržati i mi ćemo pobjediti“, rekao je, stojeći pred vratima rezidencije i ureda u Dauning Stritu broj 10.

Britanija će izaći jača iz ekonomske krize, rekao je Džonson, odlazeći iz Dauning Strita da podnese kraljici ostavku na mjesto premijera.

„Ovo je teško vrijeme za ekonomiju. Ovo je teško vrijeme za porodice širom zemlje. Možemo da ga prebrodimo i prebrodićemo ga, izaći ćemo jači na drugoj strani“, rekao je.

Premijer je rekao da se ruski predsjednik Vladimir Putin „potpuno zavaravao“ ako je mislio da može da uspije „ucjenjujući i maltretirajući“ britansku javnost ograničavanjem isporuke gasa, podižući tako svjetske cijene.

„Imamo i nastavićemo da imamo tu ekonomsku snagu da ljudima damo novac koji im je potreban da prebrode ovu energetsku krizu koju je prouzrokovao Putinov opaki rat“, naglasio je odlazeći britanski premijer.

Liz Tras će u utorak zamjeniti Borisa Džonsona na mjestu britanskog premijera, nakon što kraljica Elizabeta od nje zatraži da sastavi novu vladu, koja bi trebalo da se uhvati u koštac sa energetskom i ekonomskom krizom.

Tras je pobjedila svog stranačkog rivala Rišija Sunaka u glasanju članova Konzervativne stranke za vođstvo stranke, obećavši smanjenje poreza i pomoć ljudima s njihovim računima za struju, dok se Britanija suočava sa rastućom energetskom krizom.

„Hvala vam što ste mi ukazali povjerenje da vodim našu veliku zemlju. Preduzeću hrabre korake kako bismo svi prebrodili ova teška vremena, ojačali našu ekonomiju i oslobodili potencijal Ujedinjenog Kraljevstva“, rekla je u ponedjeljak Tras.

Ona će naslediti Džonsona, koji je bio prisiljen da podnese ostavku u julu, nakon višemjesečnih skandala zbog kojih je oslabila podrška njegovoj vladi, a ministri dali ostavke kako bi ga prisilili da odstupi.

Džonson će otputovati u Škotsku, kako bi se sastao sa kraljicom Elizabetom u njenoj rezidenciji dvorca Balmoral, kako bi zvanično podnio ostavku.

Nakon Džonsona, sa kraljicom će se sastati Tras, kako bi dobila mandat da sastavi vladu.

Nova premijerka će se obratiti građanima i zatim započeti sa imenovanjima ministara svoje vlade.

Tras će postati četvrti premijer konzervativaca u sedam godina, u vrijeme kad Britanija upada iz jedne krize u drugu. Sada postoji mogućnost duge recesije i daljeg rasta inflacije, koja je u julu dostigla dvocifreni nivo.

Smjena premijera i imenovanje novog, ceremonija koja se inače odvija u Bakingemskoj palati, ovog puta će se dogoditi u Balmoralu, gdje kraljica provodi leta, a zbog problema sa pokretljivošću nije mogla da putuje u London.

Kraljica Elizabeta, pod čijom je vladavinom bilo 14 premijera prije Tras, morala je da smanji svoje javne nastupe posljednjih mjeseci zbog takvih problema, a takođe je provela noć u bolnici prošlog oktobra zbog neodređene bolesti.

Tras zato mora da otputuje u Balmoral kako bi postala premijerka, što je putovanje od oko 1.500 km u oba smjera, umjesto uobičajenog putovanja od nekoliko stotina metara od Bakingemske palate do Dauning strita.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Ko je Liz Tras, nova premijerka Velike Britanije i kakva će biti njena politika prema Balkanu

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

Pala Vlada Dritana Abazovića

Boris Džonson premijer od skandala

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Konjević: Abazović i Milošević imali kontakte sa registrovanim članovima jedne organizovane kriminalne grupe

AFERA “UNIŠTAVANJE CIGARETA”: Saveljiću i Ivanoviću određeno zadržavanje do 72 sata (foto i video)

Odbor će saslušati državne funkcionere i čelnike tužilaštva i bezbjedonosnog sektora

Abazović sam otkrio da je javna rasprava bila fingirana