EU će suspendovati bezvizni režim sa Rusijom: Neprimjereno je da se ruski turisti šetaju našim gradovima

Ministri vanjskih poslova Evropske unije namjeravaju da podrže suspenziju sporazuma EU o viznim olakšicama sa Rusijom, kako bi se ograničio broj viza koje se izdaju Rusima, objavio je
EU će suspendovati bezvizni režim sa Rusijom: Neprimjereno je da se ruski turisti šetaju našim gradovima

Ministri planiraju da donesu ovu odluku na dvodnevnom sastanku u Pragu koji počinje u utorak, piše Financial Times pozivajući se na tri izvora koji su učestvovali u razgovorima, prenosi Jutarnji.hr.

“Neprimjereno je da se ruski turisti šetaju našim gradovima. Moramo da pošaljemo signal ruskom stanovništvu da je ovaj rat neprihvatljiv”, rekao je visoki zvaničnik EU.

Plan o suspenziji sporazuma iz 2007. predviđa ukidanje povlašćenog tretmana Rusima pri podnošenju zahtjeva za sve vize za EU.

“Nalazimo se u vanrednoj situaciji i to zahtijeva vanredne korake. Želimo da idemo dalje od suspenzije viznih olakšica”, istakao je visoki evropski zvaničnik.

Finska, Poljska i baltičke države koje se graniče sa Rusijom rekle su da su spremne da zaustave Ruse da sa turističkim vizama uđu na njihovu teritoriju, pozivajući se na nacionalne bezbjednosne izuzetke šengenskog sporazuma.

“Stvarno se nadam da će se pronaći zajedničko evropsko rješenje o tome kako značajno ograničiti protok ruskih turista u Evropu”, rekao je litvanski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

UŽIVO: Završena druga runda pregovora, dogovor o humanitarnim koridorima

Funkcionerima pokloni do 25 eura

RAT IZ MINUTA U MINUT: Ukrajinci tvrde da su spriječili ubistvo Zelenskog, prihvaćen zahtjev za članstvo Ukrajine u EU

UŽIVO: U Kijevu ponovo eksplozije, ruski konvoj dug 27 km ide ka gradu

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

GI “21. maj”: Zamračiti TV Pink na godinu

Dragaš i Radulović novi članovi Pokreta Evropa sad

Đurašković: Zabraniti emitovanje TV Pink na teritoriji Crne Gore

Radulović za STANDARD: Politike zasnovane na falsifikovanju su neodržive, Crna Gora rezistentna da odbrani svoj zapadni civilizacijski krug