Izvor: Beta

EU očekuje recesiju u zoni eura

Evropska komisija je danas smanjila svoju prognozu ekonomskog rasta EU sljedeće godine, rekavši da će 19 zemalja koje koriste euro kliziti u recesiju tokom zime, jer vršna inflacija traje duže nego što se očekivalo i visoka potrošnja i troškovi grijanja narušavaju kupovnu moć potrošača.
EU očekuje recesiju u zoni eura

Foto: Pixabay

Jesenja prognoza Evropske komisije objavljena danas predviđa pad privredne proizvodnje u posljednja tri mjeseca ove godine i prva mjeseca 2023. U njoj se kaže da se očekuje da će visoke cijene energije, rast troškova života, više kamatne stope i ukupna neizvjesnost “preokrenuti EU, evrozonu i većinu zemalja članica u recesiju u posljednjem kvartalu godine”.

Prognoza rasta za cijelu 2023. smanjena je na 0,3 odsto sa 1,4 odsto očekivanih u prethodnoj prognozi iz jula.

“Očekuje se da će se rast vratiti u Evropu na proljeće, pošto inflacija postepeno popušta kontrolu nad ekonomijom”, navodi se u izvještaju.

“Međutim, sa snažnim vjetrovima koji još koče potražnju, ekonomska aktivnost će biti prigušena”, piše Komisija.

Najlošiji rezultat sljedeće godine će vjerovatno biti u Njemačkoj, najvećoj evropskoj privredi i jednoj od najzavisnijih od ruskog prirodnog gasa prije rata u Ukrajini. Cijene gasa i struje su skočile pošto je Rusija smanjila snabdijevanje Evropi na mali dio onoga od prije invazije na Ukrajinu.

Očekuje se da će Njemačka doživeti smanjenje proizvodnje 0,6 odsto tokom sljedeće godine.

Inflacija će dostići vrhunac kasnije nego što se očekivalo, pred kraj ove godine, i podići će prosječnu stopu na 8,5 odsto za 2022. i na 6,1 odsto za 2023. u evrozoni. To je revizija naviše za skoro jedan procentni poen za 2022. i više od dva poena za 2023. godinu.

Dva uzastopna kvartala pada proizvodnje su uobičajena definicija recesije, iako ekonomisti iz Odjeljenja EU za praćenje poslovnog ciklusa evrozone koriste širi skup podataka uključujući brojke o zaposlenosti.

Komisija je navela da će se tržište rada vjerovatno držati relativno dobro uprkos smanjenju proizvodnje tokom zime, predviđajući povećanje stope nezaposlenosti sa 6,8 odsto ove godine na 7,2 odsto sljedeće i smanjenje na sedam odsto u 2024. godini.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

KONAČNI REZULTATI IZBORA U PODGORICI: Svi za naš grad 24 mandata, Evropa sad 13, Za budućnost Podgorice 11, Idemo ljudi 6, Ovo je naš grad četiri mandata

Zašto je Rusija obustavila isporuke gasa i kakve su posljedice?

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

Najveći rast nezaposlenosti u središnjem regionu

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Ko su vođe uhapšenih saradnika kavačkog klana

Nova televizija u Crnoj Gori: TVE od danas pred gledaocima

CNBC: Ruski oligarsi u strahu od sankcija premještaju megajahte, četiri krenule prema Crnoj Gori i Maldivima

KAKO RUKOVODSTVO EPCG MANIPULIŠE: Građanima uštedjeli tri, a ne 650 miliona eura