EU: Represija Lukašenkovog režima sada pogađa i djecu

Evropska unija je danas saopštila da je represija bjeloruskih vlasti dostigla nivo bez presedana, da sada pogađa i djecu, i ponovo zatražila hitno oslobađanje svih političkih zatvorenika.
EU: Represija Lukašenkovog režima sada pogađa i djecu

Aleksandar Lukašenko

“Prošle nedjelje, sud u Brestu je izrekao još jednu sramnu i politički motivisanu presudu kojom se podržava represija režima (predsjednika Aleksandra) Lukašenka nad narodom Bjelorusije. Darja Losik je osuđena na dvije godine zatvora jer je u intervjuima branila svog muža Ihara Losika od izmišljenih optužbi i žalila se Lukašenku na osuđujuću presudu protiv njega”, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

Služba koju vodi šef evropske diplomatije Žozep Borel navela je da je Ihar Losik u decembru 2021. osuđen na 15 godina zatvora zbog vođenja popularnog bloga i da se nalazi u zatvoru sa maksimalnim obezbjeđenjem.

“Budući da je sada osuđena i njegova supruga, njihovo četvorogodišnje dijete ostalo je bez roditelja. Ovo nehumano postupanje prema beloruskim građanima mora da prestane. EU ponavlja svoj zahtjev za hitnim oslobađanjem političkih zatvorenika”, navodi se.

Dodaje se da u Bjelorusiji “gotovo svakodnevno ima novih primera proizvoljnih i okrutnih kazni na političkim suđenjima iza zatvorenih vrata”.

“Represija Lukašenkovog režima dostigla je nivo bez presedana, sa više od 1.440 političkih zatvorenika, a sada pogađa i najugroženije, djecu. Evropska unija će nastaviti da podržava sve ljude koji teže slobodnoj, demokratskoj i nezavisnoj Bjelorusiji”, navodi EEAS.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

STANDARD OBJAVLJUJE ANALIZU SLUČAJA “POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA”: Katnić do detalja opisao i ukazao na kršenja zakona od strane Vijeća Apelacionog suda, niko nije reagovao

Vuković: Podrškom Otvorenom Balkanu, SAD od Srbije traži priznanje nezavisnosti Kosova

UŽIVO: U Kijevu ponovo eksplozije, ruski konvoj dug 27 km ide ka gradu

JANKOVIĆ ZA STANDARD: UIKS-u fali više od 160 radnika, nije bilo prijava za seksulane napade, odbačene optužbe za zlostavljanje zatvorenika

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Fakenews tragač: Kako je rođena Podgoričanka prevarila cijelu regionalnu sportsku javnost

FOTO – Miško Đukić se skinuo na Gorici: Nije Tramp lud, zbog ovakvih ima da izbije Treći svjetski rat

Otkazani letovi Air Montenegra za Beograd i Ljubljanu, nije poletio ni avion za Berlin!

Air Montenegro za STANDARD: Putnicima sa leta iz Ljubljane ponuđeno više opcija od refundacije karte do zamjene termina