test

Ficov atentator povezan sa proruskom grupom, borio se protiv migranata

Standard

15/05/2024

22:42

Čovjek koji je u srijedu napao slovačkog premijera Roberta Fica sastao se ranije sa proruskom grupom Slovenský branci (Slovački branioci), izvijestio je mađarski istraživački novinar Szabolcs Panyi. Ova grupa je 2016. na Facebooku podijelili fotografiju na kojoj se nalazi atentator Juraj C.Atentator, za koga mediji prenose da je pisac amater, opisao je šta ga je privuklo “Slovačkim braniocima”. Kao prvi razlog naveo je “sposobnost djelovanja bez naloga države”, a kao drugi “nesebičnu revnost”. Juraj C. je kazao da u Evropu dolaze “stotine hiljada migranata” i da “patriote” žele da zaštite Slovačku od njihovog uticaja.

U svome postu na Facebooku napisao je da država ne može zaštititi svoje građane, te da bi Slovaci sami trebali zaštititi javni prostor prije nego što se “napuni kriminalnim elementima”, prenosi portal Dennikn.sk.

Nekoliko mjeseci kasnije, Juraj C. je osnovao stranku pod nazivom Hnutie proti nasiliu (Pokret protiv nasilja).

“Slovački branioci” inače ponavljaju iste teze kao prokremljovska propaganda. Branili su Putinovu Rusiju, kritikovali Zapad, Evropsku uniju, mobilisali se protiv migranata i napadali medije i nevladine organizacije. U jesen 2022. godine objavili su da prestaju sa svojim aktivnostima.

Ostavite komentar

Komentari (0)