FranceSoir: Ukrajinski Antonov koji se srušio u Grčkoj parkirao se u Parizu 36 sati ranije

''Više pitanja nego odgovora o padu Antonova An-12BK u Grčkoj, kojeg je unajmila ukrajinska kompanija Meridian LTD. Avion je nosio minobacačke bombe i jedanaest tona eksploziva, prema prvim informacijama grčkog tužilaštva. Isidoros Dogiakos, tužitelj Vrhovnog suda, podijelio je prve elemente istrage, dok se čekalo da crne kutije pregledaju stručnjaci za avionske nesreće. Svih osam poginulih članova posade bili su Ukrajinci'', piše francuski portal FranceSoir.
FranceSoir: Ukrajinski Antonov koji se srušio u Grčkoj parkirao se u Parizu 36 sati ranije

Izvor: Beta/AP

Avion registarske oznake UR-CIC krenuo je s aerodroma Niš (Srbija) prema Dhaki (Bangladeš), s planiranim zaustavljanjem u Ammanu (Jordan), prema informacijama Denisa Bogdanoviča, generalnog direktora Meridiana. Informaciju je potvrdio i ministar spoljnjih poslova Bangladeša Massoud Bin Momen, za kojeg to ne bi bio veliki gubitak, utoliko što je “ova vrsta tereta pokrivena osiguranjem”. Oružje je bilo namijenjeno bangladeškoj vojsci i korpusu za zaštitu granice, a priori krajnjem korisniku pošiljke.

”Dobavljač azijske države, službeno, je srbijanska firma Valir, koja radi u partnerstvu s Ministarstvom odbrane Srbije i glavnim proizvođačima oružja te balkanske zemlje. Oružje stoga ne bi dolazilo iz arsenala koji bi osigurao Zapad. Direktor Valira Mladen Bogdanović (isto prezime kao predsjednik Meridiana, ali u srpskom transkriptu) obavijestio je grčki Jedinstveni centar za koordinaciju traganja i spašavanja da se teret sastoji od minobacačkih bombi M62 od 60 mm i 80 mm, kao i od 82 mm. M67, koji su svi zaista u katalogu kompanije. Za Valira je odgovornost njegove kompanije prestala onog trenutka kada je oružje isporučeno najmoprimcu”, sumira francuski list.

Dodaju da dok o Valiru postoje informacije iz javnih izvora, što se tiče Meridiana, vrlo je malo informacija o pravoj prirodi njegovih isporuka i kupaca.

”Kompanija je nastala 11. jula 2003. godine, može se pročitati na njenim stranicama, a “usko sarađuje s NATO-om i Ujedinjenim nacijama” za “isporuke oružja i humanitarne pomoći”. Prije nesreće 16. jula tkompanija je imala četiri Antonova An s između 53 i 58 godina radnog staža. Avioni koji više ne zadovoljavaju uslove tržišta komercijalnog lizinga. Od ova četiri aviona, činilo se da su samo dva aktivna: avioni za nesreću s oznakama UR-CTI i UR-CAJ. Potonji pokazuje vrlo malo krađa. Između odredišta su Nairobi u Keniji, Burgas u Bugarskoj i Tel Aviv. Prilično poseban putokaz”, navode.

Prema njihovim informacijama, avion koji se srušio u Grčkoj je prošao 36 sati ranije u Francuskoj, u Parizu, gdje je sletio na aerodrom Châlons-Vatry 14. jula u 15.53 sati da bi se dva sata kasnije vratio u Sarajevo, pod brojevima leta MEM3005 i MEM3082. Došao je iz Marseja gdje je viđen 13. i 14. jula.

”Što je ovaj avion radio na tlu Francuske je misterija”, zaključuje FranceSoir.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Srušio se avion kod Kavale u Grčkoj, letio iz Srbije za Jordan, navodno je prevozio oružje

Krivični zakonik ne poznaje nedozvoljenu trgovinu oružjem

Šolc u najtežem intervjuu karijere: Nisam pacifist, ali spašavam svijet od atomskog rata

UŽIVO: Žestoko raketiranje Harkova, Ukrajina tvrdi da su povratili aerodrom Hostomel

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Prijetio Joanikiju na društvenim mrežama, pa uhapšen

Na Tivatskom aerodromu uhapšen Filip Radulović

Grupa građana: Od večeras ispred vile Gorica sve dok ne saopšte datum potpisivanja ugovora sa Crkvom Srbije

DPS inicira novu sjednicu Skupštine: Da se raspravlja o Opštini Zeta, kandidatima za Sudski savjet, Belvederu…