Izvor: direktno.hr

Hrvatski stručnjak otkrio fenomen iza terorističkog napada na Kosovu: ‘Znate li što je bilo dan ranije?’

U nedjelju je ubijen jedan kosovski policajac i trojica iz grupe naoružanih Srba kad je došlo do pucnjave oko pravoslavnog manastira Banjska. Uhapšeno je još desetak osoba i pronađena je ogromna količina oružja. Politički analitičar Davor Gjenero za portal Direktno komentarsao je trenutnu situaciju, kako na Kosovu tako i u Srbiji.
Hrvatski stručnjak otkrio fenomen iza terorističkog napada na Kosovu: ‘Znate li što je bilo dan ranije?’

Foto:EPA/ Dimitrije Goll /Direktno

“Ovo je bio tipičan teroristički akt koji nije mogao biti proveden bez znanja i saglasnosti, ako ne formalne države, onda duboke države. To se nije moglo dogoditi bez znanja obavještajne službe, a u Srbiji bez znanja predsjednika Aleksandra Vučića. Fenomen je to što se napad dogodio samo dan nakon sastanka između Vučića i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

I ono što treba napomenuti je da se dogodio u vrijeme kada Vučić nije bio dostupan, odnosno u vrijeme kada je on putovao iz New Yorka u Beograd. Svi oni koji poznaju modus operandi režima u Beogradu znaju da ovo sve nije bilo slučajno”, kaže.

Dodaje kako je očigledno da su kosovske vlasti otvorile put za bijeg potpredsjedniku “Srpske liste” Milanu Radoičiću i ekipi. 

“Odlučili su da ne žele u potpunosti slomiti u terorističku skupinu već su procijenili da im je za političke interese bolje da ih trenutno puste u bijeg i time ‘vrući krompir’ prebace u Vučićevo dvorište jer predsjednik Srbije će, prije ili poslije, morati odgovarati gdje su spomenuti teroristi koji su napustili Kosovo”, govori Gjenero. 

Dan žalosti za teroriste

Politički analitičar dodaje kako se i u medijima u susjedstvu piše kako je premijer Albanije Edi Rama imao određenu posredničku ulogu. 

“Ovo je epizoda u kojoj su Kosovari i Albanci obrnuli stanje u međunarodnoj areni u kojoj su sada jasno pokazali da nisu oni ti koji su teroristi ili izazivači nestabilnosti. Pokazali su spremni na kompromise koji se od njih traže u međunarodnom prostoru kao i to da su žrtve terorizma”, tvrdi. 

Foto: Privatna arhiva (Davor Gjenero)

Gjenero naglašava kako se situacija “potpuno ogolila” kada je Vučić za “ubijene teroriste” proglasio Dan žalosti. 

“Jasno se pokazalo ko je što u ovom sukobu i ko igra kakvu ulogu u zaoštravanju problema na Kosovu. Mislim da je to promijenilo odnos koji je nepravedno postojao prema Kosovarima Albancima”, rekao je. 

Pristisak međunarodne zajednice

Analitičar kaže kako će se sada smjer pritiska Evropske Unije promijeniti. 

“Ne vjerujem da će se ukinuti sankcije prema Kosovu, barem dok je Albin Kurti na vlasti, ali će se dramatično promijeniti odnos prema Vučiću, čak i iz ureda povjerenika za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrella. On je tradicionalno naklonjen Srbiji, ali sada je i njegov glasnogovornik otkrio kako je crna zastava na Dan žalosti bila izvješena i na misiji Europske Unije na Kosovu, a da na misiji EU-a u Beogradu takve zastave nije bilo. Važno je i za naglasiti kako ni na zgradama ambasada država članica EU-a kao ni SAD-a u Srbiji nije bilo crne zastave”, kaže. 

FOTO: HINA/Daniel Novakovič

Dodaje kako bi mnogi voljeli da su te poruke eksplicitnije i odlučnije.

“Za sada nisu, ali to ne znači da neće postati. Potpuno su evidentni tragovi umiješanosti Rusije u ovaj slučaj, a potvrdile su se i poruke Kosovara Albanaca kako djeluju terorističke skupine. Jasno je da smo na korak do toga da EU kao i SAD te organizacije proglase terorističkim skupinama. Vidjet ćemo i kolika je umiješanost Radoičića u cijelu priču. Imamo njegove dokumente koji su ostali u vozilu kao i forenzičke tragove (Radoičić je nakon razgovora priznao svoju umiješanost, op.a.). Sve to može dovesti i do proglašavanja Vučićeve filijale na Kosovu. To može sve dovesti i do sankcija prema najvišim funkcionerima Srbije, a nakon toga i puno dalje. Vrlo pažljivo će se tragati i za tragovima ruske umiješanosti u cijelu priču”, rekao je. 

Podrška Đokovića i ostalih pristaša

Srbijanski tenisač Novak Đoković pružio je podršku srpskim teroristima. On je naime na storyju objavio fotografiju Delije i Grobare, koji su inače smrtni neprijatelji, a koji su se okupili pred Hramom Svetog Save u Beogradu i zajedno odali počast poginulima napadačima. Tamo su palili svijeće i razvili transparente s natpisima “Svaka suza Boga moli, svakog Srbina duša boli”. 

“Crnogorski politički analitičar tražio je da se Đoković isključi iz međunarodnog sporta. Ovo nije prvi put da taj tip radi takvu stvar u korist režima Aleksandra Vučića. Sjetimo se samo kako je odbijao igrati tenis nakon smrti jednog od Rista Radovića, vođe velikodržavnog srbijanskog projekta u Crnoj Gori.  Ovakve se stvari, u načelu, sportašima netoleriranju. Navijači su plaćena pesnica režima i to je u Srbiji potpuno evidentan dio mafijaške strukture koja radi u korist režima”, kazao je. 

Protivnika sukoba na Kosovu je manje nego u Miloševićevom režimu

Spomenuo je i razliku između režima Aleksandra Vučića i pokojnog Slobodana Miloševića

“U vrijeme Miloševića imali ste široku paletu aktera koji su se odupirali tom totalitarnom režimu, a danas imamo marginalne džepove otpora. Čak ni mediji koji zagovaraju demokratsku političku opciju ovdje do kraja nisu dosljedni. Na svojim stranicama ostavljaju prostora zagovornicima velikodržavne ideologije pa čak daju prostor i onima koji su ekstremniji od Vučića”, kaže. 

Dodaje kako su najglasniji protivnici sukoba na Kosovu isti oni “časni ljudi” koji su se protivili i agresiji Slobodana Miloševića 90-tih godina prošlog stoljeća. 

“To su Sonja BiserkoNataša KandićŽarko Korać i još nekolicina beogradskih sjajnih intelektualaca. To je strašno malo ljudi, zapravo manje nego što je bilo u ono strašno Miloševićevo vrijeme”, zaključio je Davor Gjenero. 

×

PROČITAJTE I...

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Mujović: Energetski subjekti da kažu na šta troše novac

Tivat: Uhapšen državljanin Srbije zbog teškog ubistva u pokušaju

Adžić na Osnivačkom kongresu CEP: Ne pristajemo na vazalan položaj Crne Gore

Dres i ovacije za Džastina Kobsa u “Morači”