Istražuje se lijek koji bi mogao spriječiti teške posljedice koronavirusa

Američka farmaceutska kompanija 'Merck Sharp i Dohme' (MSD) objavila je u petak vijesti o obećavajućim testovima lijeka molnupiravir u liječenju koronavirusa. To su pokazale kliničke studije.
Istražuje se lijek koji bi mogao spriječiti teške posljedice koronavirusa

Prema firmi MSD, u studiji je učestvovalo 775 pacijenata visokog rizika, kada se radi o Covidu-19.

Primarni cilj studije bilo je ispitivanje efikasnosti kandidata za lijek u odnosu na placebo. Mjeren je procenat pacijenata hospitalizovanih ili umrlih – od početka davanja molnupiravira ili placeba u trajanju od 29 dana.

Rezultat je pokazao da je 14,1 odsto (53/377) ispitanika koji su dobijali placebo u roku od 29 dana – moralo da bude hospitalizovano ili su umrli. Među onima koji su dobijali molnupiravir, ta brojka je bila 7,3 odsto (28/385).

Do 29. dana nije prijavljen nijedan smrtni slučaj kod pacijenata koji su primali molnupiravir, u poređenju sa 8 smrtnih slučajeva kod pacijenata koji su primali placebo.

Međutim, rezultati još nisu nezavisno provjereni, odnosno verifikovani.

Prema proizvođaču MSD, lijek pomaže samo ako se uzme u roku od pet dana od početka simptoma.

Još u aprilu ove godine MSD je saopštio da lijek molnupiravir nije dovoljno efikasan kod pacijenata koji su već hospitalizovani – odnosno teško bolesni. Studije koje su u toku trebalo bi da se usredsrede na ne-hospitalizovane pacijente.

Molnupiravir funkcioniše uz pomoć enzima koji koronavirus koristi za kopiranje svog genetskog koda i reprodukciju. Molnupiravir (MK4482, EIDD-2801) je prolijek sintetičkog derivata nukleozida N4-hidroksicitidina. Samo aktivni metabolit može biti ugrađen u virusnu RNK kako bi se generisala greška u kopiranju i poremetile polimeraze, a time i njegova replikacija.

U prvim reakcijama stručnjaci pozdravljaju pozitivne rezultate studije, ali upozoravaju od pretjerane euforije i podsjećaju na lijek protiv gripa koji je svojevremeno bio precijenjen. Niko ga ne pominje po imenu, ali se vjerovatno radi o lijeku oseltamiviru, koji se prodaje pod imenom Tamiflu.

Ovaj lijek je zapravo trebalo da bude odobren za liječenje gripa. Studije su sada pokazale da nije efikasan samo protiv Sars-CoV-2, već i protiv drugih virusa iz grupe koronavirusa, poput Sars-CoV i Mers-CoV.

MSD želi da se što prije prijavi za odobrenje molnupiravira i saopštio je da već postoje ugovori sa vladama širom svijeta. Kompanija bi do kraja godine mogla da proizvede deset miliona doza.

Ako molnupiravir odobri FDA, nadležna agencija za lijekove SAD-a, američka Vlada planira da kupi 1,7 miliona doza. Berza je već u petak veoma pozitivno reagovala na vijest o uspješnom rezultatu studije.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Lijek koji se primjenjuje u terapiji COVID-19 može izazvati oštećenje jetre

Borovinić Bojović donijela nove mjere: Građani mogu da se kreću do 22 časa

Iz Kliničkog tvrde da kratko ostaju bez ljekova jer ih Montefarm ne isporučuje

Ko ima da plati dobiće lijek, ko nema neka čeka

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Analiza američke Agencije predviđa pad Vlade i nemire

Radonjić: Tužilac postupao pravilno i zakonito u slučaju Šejle Bakije

ČINJENICE O SLUČAJU ŠEJLE BAKIJU – POLICIJA HAPSILA ĐOKAJA, SUD GA PUSTIO NA SLOBODU: Da li je djevojka iz straha mijenjala iskaz?

Đokaj nakon zločina imao logistiku, Institucije zakazale