Južna Koreja razvija dronove za neutralisanje protivavionske odbrane

U julu je Južna Koreja obavila 33-minutni let svog domaćeg borbenog aviona KF-21, čime je poslala poruku najprije Sjevernoj Koreji, a sada razvija dronove koji bi u slučaju potrebe mogli neutralizovati sjevernokorejski protivavionski odbrambeni sistem.
Južna Koreja razvija dronove za neutralisanje protivavionske odbrane

Foto: Korean air

Partner ovog projekta nije kompanija Korea Aerospace Industries koja je proizvela već slavni KF-21, nego je to Korean Air. Odluku je donijela Korejska agencija za razvoj odbrane (ADD).

ADD je počeo razvijati dronove u novembru prošle godine te je završio osnovni dizajn. Agencija planira dodatno razvijati dizajn s Korean Airom.

Sada će ova kompanija biti odgovorna za razvoj sistema koji će podržavati tri do četiri “nevidljive” besplotne letjelice tokom učešća u misijama poput zrak – zemlja napada, nadzora i borbe.

“Skvadron UAV letjelica neće samo podržavati i pratiti avione s posadom, nego će moći obavljati i vlastite misije uključujući nadzor, taktičko elektronsko ometanje i precizne napade”, saopštio je Korean Air.

Južna Koreja razvija bespilotne letjelice već duže od deset godina, tako da nije nova na ovom polju. No, dronovi nisu jedina odbrana od Sjeverne Koreje. U julu 2021. godine je Južna Koreja najavila da razvija vlastiti sistem Iron Dome (Željezna kupola) nakon što se uvjerila u uspjeh odbramenog sistema u konfliktu Izraela i Hamasa.

Ova zemlja je istakla da je spremna potrošiti 2,6 milijardi dolara na ovu tehnologiju kako bi zaštitila glavni grad Seul i druge ključne djelove zemlje o koji su udaaljeni nekoliko kilometara od granice sa Sjevernom Korejom.

U proteklim godinama su se pojavljivali izvještaji da je Sjeverna Koreja rasporedila arsenal od 13.000 pušaka i minobacača duž južnokorejske granice.

U međuvremenu, vjeuje se da Južna Koreja posjeduje Patriot i Terminal High Altitude Area Defence (THAAD) sisteme, dok su raspodijeljeni i Korejski taktički zemlje – zemlja projektili još 2020. godine.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

BIRN: Zvonko Veselinović plovi jahtom Svetozara Marovića

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

Južna Koreja lansirala prvu svemirsku raketu domaće proizvodnje

UŽIVO: U Kijevu ponovo eksplozije, ruski konvoj dug 27 km ide ka gradu

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

DPS Demokratama: Što se durite na nas, na transparentima i dalje piše da je Boka srpska

Podgorica: Teška saobraćajna nezgoda kod Katoličke crkve

Vujović: Najrealnije je formiranje vlade koja bi sprovela izbore

Voće koje povećava rizik od naglog porasta šećera u krvi