test

Kad nastupaju u Srbiji, mogu kako hoće: Kad tako probaju u svijetu dobiju “šakom o sto”

Standard

23/04/2024

20:50

U trenutnoj diplomatskoj ofanzivi Srbije u Savjetu Evrope i Ujedinjenim nacijama, zvaničnici - i onaj najviši, prave faulove u verbalnim nastupima pred evropskim poslanicima i svjetskim diplomatama. Kakva se poruka šalje zvaničnom Beogradu, ako strana ambasadorka lupa rukom o sto zbog ponašanja srpskog predsjednika?Na stranačkim skupovima stoji se mirno, na Andrićevom vijencu se na slučajnu zvonjavu telefona ili, ne daj Bože, novinarsko podpitanje, poprijeko gleda. Ali predsjednik države bio je na nekom trećem mjestu i tamo dobio poseban tretman.

Bila nervozna ili ne, tek predsjedavajuća u SB ućutkala je Vučića lupanjem ruke o sto.

„Mislim da je to ponižavajuće i za zemlju posebno kad se radi o predsjedniku države da se nalazi u takvoj situaciji u odnosu na neke ambasadore, jer tamo su ipak samo ambasadori, a s druge strane mislim da je to posljedica ove domaće situacije autokratske i jednog manira“, smatra nekadašnji diplomata Duško Lopandić.

A kamere na sjednici SB posvećenoj Kosovu snimile su i nešto kasniji detalj, na kome se vidi da savjetnica predsjednika Srbije snima telefonom njegovo izlaganje, do trenutka dok joj, kako se na osnovu jednog kadra može pretpostaviti, osoba iz protokola ne objasni da to nije dozvoljeno. A nije dozvoljeno i u Parlamnetarnoj skupštini Savjeta Evrope govoriti kako se naviklo u Narodnoj skupštini na Trgu Nikole Pašića, gdje se kodeks ponašanja uvijek slobodno tumači.

„Mi smo možda mala država, ali za razliku od vas imamo integritet i nikada se nećemo predati i pokoriti i Srbija će razmisliti da li će biti članica organizacije koja flagrantno krši međunarodno pravo“, govorila je šefica srpske delegacije Biljana Pantić Pilja.

„Drage kolege, podsjećam vas da po Poslovniku i kodeksu ponašanja za članove ovog skupa, debate se moraju voditi na uredan i pristojan način i da članovi Skupštine ne mogu raditi ništa što može dovesti do poremećaja za vrijeme diskusije“, rekao je predsjednik Parlamentarne skupštine Teodoros Ruspoulos.

Grk izrekao opomenu zbog težine izgovorenih riječi, Maltežanka lupila rukom o sto zbog upadanja u riječ – samo žuti kartoni ili diplomatski tretman koji upozorava na nešto. U svakom slučaju, tamo negdje postoje pravila ponašanja i svi moraju da ih se pridržavaju.

Izvor: n1
Izvor (naslovna fotografija):

screenprint

Ostavite komentar

Komentari (0)