Izvor: Beta

Kina osudila petoro tinejdžera zbog poziva na revoluciju

Kineski sud osudio je petoro tinejdžera na tri godine pritvora za mlade, zbog pozivanja na oružanu revoluciju i nezavisnost Hong Konga, prenosi Rojters.
Kina osudila petoro tinejdžera zbog poziva na revoluciju

Optuženi članovi grupe Povratak hrabrosti, među kojima su i maloljetnici između 15 i 18 godina, priznali su krivicu zbog pozivanje na rušenje vlasti.

Sudija Kvok Vai-kin detaljno je opisao kako su optuženi zagovarali „krvavu revoluciju“ na društvenim mrežama, nakon usvajanja sveobuhvatnog Zakona o nacionalnoj bezbjednosti za Hong Kong koji je nametnula Kina.

Kvok je podstrekavanje nazvao ozbiljnim zločinom, ali je ipak uzeo u obzir “starost i nezrelost” optuženih, pa ih je poslao u centar za obuku ili pritvor za mlade, a ne u zatvor.

„Čak i ako samo jedna osoba bude podstaknuta na pobunu, socijalna stabilnost Hong Konga i bezbjednost stanovnika mogu biti ozbiljno ugroženi“, dodao je Kvok.

Tužioci su tokom procesa naglasili da je policija od optuženih zaplijenila zastave, letke, vazdušne puške, municiju i pendreke.

Najmanje 22 osobe povezane sa grupom uhapšene su prošle godine.

Nekoliko njih se suočava sa odvojenom optužbom za zavjeru i terorizam prema Zakonu o nacionalnoj bezbjednosti za Hong Kong.

Vlasti u Pekingu i Hong Kongu tvrde da je zakon vratio stabilnost globalnom finansijskom centru nakon masovnih antivladinih i prodemokratskih protesta 2019. godine.

Komisija UN za ljudska prava pozvala je u svom izveštaju iz jula da se taj zakon ukine, zbog zabrinutosti da bi njegova primjena mogla da dovede do kršenja osnovnih ljudskih prava.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Skupština usvojila predlog zakona za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja

Suđenje u Hagu: Tužioci najavili 327 svjedoka protiv Tačija

Stanišić: Odakle se zna ko je u autu, možda je unutra tužiočev brat

Optuženi: Priznali smo pljačku i ubistvo Mrdaka pod policijskom torturom

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Vozilo sletjelo u Taru, poginula žena, tragaju za dvoje djece

Kentera najavio krivičnu prijavu protiv Miloševića zbog optužbi da ANB stoji iza šverca cigareta

Đuričković: Nadam se da Abazovića čekaju sudski proces i zatvorska kazna

Smart: Komentar Rajnke implicira da je Abazović proruski čovjek