Izvor: nova.rs

Ko je Putinov novi komandant u Ukrajini: On je brutalan i korumpiran?

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je u subotu da će Rusija vjerovatno ovog mjeseca povući nekoliko generala sa ključnih komandnih mjesta u ukrajinskom sukobu.
Ko je Putinov novi komandant u Ukrajini: On je brutalan i korumpiran?

Foto: Sergey Guneev

„Od početka juna, ruska vrhovna komanda je najverovatnije smijenila nekoliko generala sa ključnih operativnih komandnih pozicija u ratu u Ukrajini“, navelo je ministarstvo na Tviteru – desantne snage (VDV), general-pukovnik Andrej Serdjukov i komandant Južne grupe armija (SGF), general Aleksandar Dvornikov, tvrde Britanci.

Od početka juna došlo je do velikih zemljotresa u visokoj komandi ruske vojske, što je dovelo do smjene komandanta Vazdušno-desantnih snaga (VDV) general-pukovnika Andreja Serdjukova i komandanta Južne grupe armija ( SGF), general Aleksandar Dvornikov. Ministarstvo odbrane kaže da je ovaj posljednji vjerovatno u nekom trenutku bio generalni operativni komandant invazionih snaga.

Konačno, u izvještaju se navodi da će komanda SGF-a vjerovatno biti prebačena na general-pukovnika Sergeja Surovikina, pošto SGF nastavlja da igra centralnu ulogu u ruskoj ofanzivi u Donbasu. Više od trideset godina Surovikinova karijera bila je opterećena optužbama za korupciju i brutalnost, navodi ministarstvo odbrane.

Ukrajinskim snagama je naređeno da se povuku iz napadnutog grada Sjeverodonjecka poslije višenedjeljnih žestokih uličnih borbi, kako bi se izbjeglo više žrtava i pregrupisalo se.

Prema Vikipediji, Sergej Vladimirovič Surovikin je general Oružanih snaga Rusije i komandant Vazdušno-kosmičkih snaga. Bio je zadužen za formiranje ruske vojne policije, nove organizacije u okviru ruske armije.

Komandovao je Istočnim vojnim okrugom između 2013. i 2017, a medijima je predstavljen kao komandant Grupe snaga u Siriji u ruskoj vojnoj intervenciji u Sirijskom građanskom ratu.

U februaru 2022. je dodat na listu sankcija Evropske unije jer je „odgovoran za aktivnu podršku i sprovođenje akcija i politika koje podrivaju i ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine, kao i stabilnost ili bezbjednost u Ukrajini“. Rođen je u Novosibirsku 11. oktobar 1966, a 1987. završava Omsku višu vojnu komandnu školu. Poslat je u jedinicu Spetsnaza i učestvovao je u sovjetsko-avganistanskom ratu.

Vikipedija dalje navodi da je do avgusta 1991. bio je kapetan i komandant 1. streljačkog bataljona u 2. gardijskoj tamanskoj motorostreljačkoj diviziji. Tokom avgustovskog puča, Surovikin je dobio naređenje da pošalje svoj bataljon u tunel na Garden Ringu, gdje su ubijena tri demonstranta. Poslije poraza puča, Surovikin je uhapšen i sedam mjeseci držan pod istragom.

Međutim, optužbe su odbačene 10. decembra jer je Boris Jeljcin zaključio da je Surovikin samo izvršavao naređenja. Potom je unaprijeđen u čin majora. Surovikin je pohađao Vojnu akademiju Frunze na kojoj je diplomirao 1995.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

RAT IZ MINUTA U MINUT: Rusi osvojili Herson?!; Sjutra pregovori, tema prekid vatre

‘Kasapin’ Groznog i Halepa: Ko je novi komandant ruskih snaga u Ukrajini

UŽIVO: Završena druga runda pregovora, dogovor o humanitarnim koridorima

UŽIVO: Novi raketni napad na Kijev, Kličko: Ruske snage su blizu, slijedi teška noć

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Oftalmolozi Kliničkog centra Crne Gore samostalno izvode operacije na zadnjem segmentu oka

Saobraćajna nezgoda u Podgorici: Oboren motociklista, povrijeđene dvije osobe

Bivši Ane Ivanović oženi influenserku s dva fakulteta, ćerku španskog političara

ČOVJEK od 635 KG, OŽENIO ŽENU OD 50 KG i DOBIO dvoje DJECE