Izvor: RTCG

Kraljica 1972. u Titogradu, bila joj poznata istorija CG

Vijest da je preminula britanska kraljica Elizabeta II prilika je da se podsjetimo da je ona sa svojim suprugom Filipom, vojvodom od Edinburga i kćerkom, princezom Anom svojevremeno boravila i u Crnoj Gori. Oni su doputovali u oktobru 1972. na aerodrom u Golubovcima specijalnim avionom.
Kraljica 1972. u Titogradu, bila joj poznata istorija CG

Izvor: RTCG

“Poslije kraće posjete Dubrovniku, britanski kraljevski par je doputovao u Titograd. Goste na titogradskom aerodromu je dočekao Vidoje Žarković, predsjednik Skupštine Crne Gore” objavila je „Pobjeda“ u broju od 22. oktobra 1972. godine.

Visoke goste dočekali su i pozdravili predsjednik Skupštine Socijalističke Republike Crne Gore Vidoje Žarković sa suprugom, predsjednik Izvršnog vijeća Crne Gore dr Žarko Bulajić sa suprugom, potpredsjednik Skupštine SR Crne Gore Vojin Jauković, predsjednik Republičkog odbora Saveza boraca Vlado Božović, predsjednik Skupštine opštine Titograda Branko Lazović, general-potpukovnik Danilo Jauković i predsjednik Komisije Izvršnog vijeća Crne Gore za odnose sa inostranstvom dr Vido Knežević. Pošto je vojna muzika intonirala nacionalne himne, kraljica Elizabeta II u pratnji Vidoja Žarkovića izvršila je smotru počasne čete.

Kolona automobila u kojoj se nalazio britanski kraljevski par, predsjednik Skupštine SR Crne Gore Vidoje Žarković i ostali funkcioneri krenula je zatim prema Titogradu.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Vidoje Žarković sa suprugom priredio je u vili „Gorica“ prijem u čast britanskog kraljevskog para, na kome su razmijenjene zdravice. Tom prilikom kraljici Elizabeti, princu Filipu i princezi Ani predati su prigodni pokloni.
Vidoje Žarković je, između ostalog, rekao u svojoj zdravici:

Izvor: RTCG

“Crnogorski narod je morao da vjekovima skoro neprestano vodi borbu protiv mnogih zavojevača, za svoju egzistenciju i slobodu. Mi posebno cijenimo to što smo u sudbonosnim trenucima naše novije istorije imali saveznika i prijatelja u hrabrom narodu Ujedinjenog kraljevstva. Iskreno se radujemo dobrim i prijateljskim odnosima između SFRJ i Ujedinjenog kraljevstva i kao jedna od jugoslovenskih republika nastojimo da damo doprinos razvijanju tih odnosa. Ubijeđeni smo da je to u obostranom interesu i u interesu mira u svijetu, a mi koji smo tako dugo morali da se borimo za slobodu, znamo da cijenimo vrijednost prijateljstva, mira i slobode svakog naroda.

Crnogorski narod je masovnim učešćem u narodnooslobodilačkoj borbi svoje ideale ostvarivao u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji, čvrstoj zajednici ravnopravnih i zbratimljenih jugoslovenskih naroda i narodnosti. Zahvaljujući vlastitim naporima i nesebičnoj pomoći jugoslovenske zajednice, on je postigao veoma mnogo u privrednom, kulturnom i socijalnom preporodu svoje republike. Bilo bi nam posebno drago da smo imali mogućnosti da Vas upoznamo bar s dijelom tih rezultata i izuzetnih prirodnih ljepota Crne Gore. Sa zadovoljstvom se nadamo da ćemo to moći ostvariti drugom prilikom.

Odgovarajući na zdravicu, kraljica Elizabeta II je rekla, pored ostalog, da joj je veoma drago što je posjetila Crnu Goru čija joj je istorija poznata, kao i hrabrost crnogorskih ljudi u Drugom svjetskom ratu. Ona je takođe izrazila zadovoljstvo što između naroda Jugoslavije i Velike Britanije postoji prijateljstvo i nastojaće da se ono proširi. Na kraju kraljica Elizabeta je zahvalila na toplom dočeku glavnom gradu Crne Gore.

Britanski kraljevski par s pratnjom ispraćen je uz najviše počasti s aerodroma u Golubovcima nešto poslije 17 časova, piše „Pobjeda“ od 22. oktobra 1972. godine.

Poslije veoma prijatnih posjeta Dubrovniku, Titogradu, Đakovu i Zagrebu, Elizabeta II, njen suprug i princeza Ana, otputovali su na Brione, posljednje mjesto svog boravka u Jugoslaviji, gdje je kraljevski par dočekao predsjednik Tito sa suprugom Jovankom Broz.

Naš jedini dvonedjeljni list tada piše da su se vozili i jahtom „Podgorka“ od pulskog do brionskog pristaništa, a da ih je od brionskog gata do vile „Brionka“, gdje su odsjeli, vozio lično Josip Broz Tito, čime je ukazao posebnu počast britanskom kraljevskom paru.

Tito tražio da se pohvataju sve žabe oko Bijelog dvora 

Josip Broz Tito je davne 1972. godine tražio da se pohvataju sve žabe oko Bijelog dvora kako bi britanska kraljica Elizabeta Druga mogla mirno da spava tokom posjete Beogradu.

Izvor: RTCG

To je u svojim memoarima objavio profesor Miodrag Todorović sa Univerziteta u Banjaluci, a “Danas” prenio prije 20 godina.

Međutim, kako se dalje dodaje, maršal je ovu naredbu ipak izmijenio nakon što je čuo da se kraljica požalila da je taj zvuk smiruje i nedostaje joj.

„Tako je počela operacija hiljade vodozemaca koje su vojnici upravo uklonili“, prenosi “Danas”.

Ovaj incident je profesor Todorović opisao u svojim memoarima povodom zlatnog jubileja britanskog suverena pod naslovom “Kraljici nije bilo zabavno”.

„Ovdje je jako lepo ali iznenađena sam da ovdje nema žaba. Odrasla sam slušajući horove žaba i taj zvuk me jako opušta“, rekla je britanska kraljica maršalu Josipu Brozu kako navodi profesor Miodrag Todorović.

To je, inače, bila prva kraljičina posjeta jednoj komunističkoj zemlji na istoku Evrope, zbog čega je u pojedinim zapadnim medijima naišla na kritike. Ona je tada pokazala da različita politika nije barijera za međunarodno prijateljstvo i to postavljanjem vijenca na grobu neznanog junaka na Avali.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Kada je mlada princeza Lilibet shvatila da će jednog dana biti kraljica

Medlin Olbrajt rođena kao Marija Korbelova: Živjela u Beogradu, bila počasna građanka Sarajeva

Sedamdeset godina na tronu dok se mijenjao svijet

Ko je bio Vidoje Ristović, suprug Nikoline Pišek: Istoričar umjetnosti, prošle godine spasio joj život

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Škaljarski klan obezglavljen: Ko je bio Jovan Jovica Vukotić?

UP: Još uvijek nema zvanične potvrde ubistva Jovana Vukotića

Za Standard iz policije: Podaci o zaštiti Novovića označeni TAJNIM

Vesna Bratić odbila donaciju Bemaxa za opremanje škole u Tološima koja je zbog toga otvorena sa starim namještajem