Kurti: U Tirani podrška stavu da je sporazum u Ohridu de fakto priznanje

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je na sastancima sa čelnicima institucija u Albaniji dobio podršku oko toga da se Ohridskim sporazumom došlo do de fakto priznanja Kosova od strane Srbije.
Kurti: U Tirani podrška stavu da je sporazum u Ohridu de fakto priznanje

Foto: REUTERS/Ognen Teofilovski

Kurti je, nakon sastanka sa predshednikom Albanije, Bajramom Begajem, predsednicom Skupštine, Linditom Nikolom i premijerom Edijem Ramom, rekao medijima da ih je upoznao sa elementima sporazuma postignutog između Kosova i Srbije 18. marta u Ohridu.

„Želio sam da ih obavijestim o detaljima procesa dijaloga i elementima sporazuma koji se sada moraju primijeniti… Predsjednik Begaj, predsjednica Nikola i premijer Rama su me podržali u procesu dijaloga i za sporazum koje sam postigao. Albanija je uvijek pored Kosova i to dokazuje u međunarodnoj areni, ali i u našim bilateralnim odnosima“, rekao je Kurti, a prenosi Kossev.

On je dodao da su predstavnici institucija podržali njegov stav da je ovaj sporazum de fakto priznanje Kosova od strane Srbije.

„To je u stvari de fakto uzajamno priznanje i objasnio sam im i da član 7, koji govori o samoupravi srpske zajednice i pominje Savjet Evrope, zapravo odgovara okvirnom sporazumu za zaštitu nacionalnih manjina. Tačka 10 odnosi se na sve dosadašnje sporazume koje je naša vlada naslijedila iz procesa dijaloga u Briselu, a kojih je 39 i za koje smo se dogovorili da ih treba primijeniti, naravno one koji su važeći i obavezni, što je navedeno u članu 10. sporazuma“, rekao je Kurti. 

×

PROČITAJTE I...

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Podgorica: Napadnut bivši direktor Policijske akademije, jedan od napadača uhapš...

Država kupuje šest trajekata za osam miliona

MONTI PAJTON NA CG NAČIN: Hrabro plovi “Ruka pravde” novcem građana,...

SDP: Jedan od prioriteta da se za svu djecu u Crnoj Gori obezbijedi besplatan vr...