Izvor: tanjug

Makron: Posjeta Hrvatskoj veoma važna za temu Zapadnog Balkana

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je danas u Zagrebu da je saradnja koju osnažuju Francuska i Hrvatska “izuzetno važna” za temu zapadnog Balkana i da, kako je rekao, zna da će hrvatske veze s regionom pomoći u tome.
Makron: Posjeta Hrvatskoj veoma važna za temu Zapadnog Balkana

“Ova saradnja koju ćemo osnažiti je izuzetno važna za temu koja je pred nama, za temu zapadnog Balkana, to je ono što će nam omogućiti da izradimo novu etapu u zapadnom Balkanu. Znam da će nam vaše veze na zapadnom Balkanu pomoći u tome”, rekao je Makron poslije razgovora sa šefom Hrvatske u obraćanju novinarima na kojem nije bilo pitanja.

Ocijenio je da je ova posjeta “sigurno novo poglavlje” u odnosima dvije države.

Uz zahvalnost na prijemu i srdačnom dočeku, Makron je istakao da je ponosan što je prvi predsjednik Francuske koji je posjetio Hrvatsku od osamostaljenja.

“Radi se o jednoj nepravdi jer ova posjeta je simbol našeg prijateljstva”, rekao je Makron i dodao da je pripadnost EU ono što doprinosi miru i prosperitetu.

“Današnja službena posjeta, partnerstvo koje smo potpisali, mukotrpan rad naših ministara učvrstće našu bilateralnu vezu prema jednoj Evropi odbrane, koja isto tako učestvuje u NATO-u”, rekao je Makron, prenio je hrvatski portal Index.

Milanović je rekao da je sa Makronom razgovarao o nabavci aviona, ali i događajima u regionu i svijetu, Ukrajini i Rusiji.

“Francuska je jedina nuklearna sila u EU, ona to sve gleda na jedan širi način od našega. Razgovore ocjenjujem odličnim. Radujem se svemu ovome, deklaraciji o saradnji, ovo je za Hrvatsku novi početak, ovo je ozbiljna promjena kojoj se radujem”, kazao je Milanović.

Pojašnjavajući narandžaste simbole na reverima dvojice predsjednika, Milanović je rekao da mu je supruga rano jutros rekla da je danas Dan borbe protiv nasilja nad ženama i da mu je drago da se francuski predsjednik pridružio tome.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Ekipe hitne pomoći obavile 894 pregleda i 157 kućnih posjeta

Ekipe hitne pomoći za dan obavile 824 pregleda i 147 kućnih posjeta

Ekipe Hitne pomoći obavile 982 pregleda i 200 kućnih posjeta

Ekipe hitne pomoći obavile 1133 pregleda

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Iako zatečen u stanu, Milanović uspio da pobjegne inspektorima

RJEČNIK JEDNOG ‘POLITIČARA’: Dajković ljut na sebe što ne zna sporne zastave

Smrt žene oligarha: Irina htjela da raskrinka Kremlj, pa nađena mrtva

Pejović pušten nakon saslušanja, priznao da je vrijeđao Gazdića