Izvor: Beta

Makron: Želimo Zapadni Balkan kao prostor mira i stabilnosti – pravi evropski prostor

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je u Zagrebu da Pariz želi Zapadni Balkan kao prostor mira i stabilnosti.
Makron: Želimo Zapadni Balkan kao prostor mira i stabilnosti – pravi evropski prostor

Foto: Tviter/Andrej Plenković

“Francuska vizija je da izgradimo prostor mira, stabilnosti, saradnje, da osnažimo protok ljudi i da (od Zapadnog Balkana) napravimo pravi evropski prostor”, rekao je Makron na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Odgovorajući na pitanje o stanju bezbjednosti na Zapadnom Balkanu, u kontekstu skorog francuskog preuzimanja predsjedavanja Evropskoj uniji i ranijoj skepsi Pariza prema procesu proširenja, Makron je rekao i da je taj region destabilizovan od spoljnih snaga koje pokušavaju da ožive etničke podjele.

„Francuska je sa narodima Zapadnog Balkana“, dodao je Makron.

On je rekao da Francuska na samitu u Sofiji nije rekla da je protiv proširenja EU, već da je htjela okončanje „birokratske situacije“, odnosno rješavanje problema.

Makron je kazao da je za vrijeme hrvatskog predsjedavanja Uniji, u prvoj polovini prošle godine, napravljen „više politički proces“.

Naveo je da je sa Plenkovićem razgovarao i o promjenama izbornog zakonodavstva u BiH, problemima u odnosima Bugarske i Sjeverne Makedonije i napetostima na relaciji Beograd-Priština. Makron je rekao da će Pariz i Zagreb u tim pitanjima zajedno djelovati.

On je podržao ulazak Hrvatske u šengenski prostor, i ocijenio da ga treba reformisati. Naveo je da je Hrvatska spremna i da je pokazala sposobnost da čuva granicu.

Glavni dio posjete je potpisivanje ugovora o kupovini polovnih francuskih borbenih aviona, a Plenković je rekao da će Hrvatska na raspolaganju imati avione „kakve od juga Njemačke do Grčke nema niko drugi“.

Makron je kazao da je riječ o suverenom izboru Hrvatske i da on puno znači za zajedničku bezbjednost.

Plenković i Makron su potpisali Sporazum o strateškom partnerstvu kao okvir za jačanje odnosa dvije zemlje, a ministri odbrane su potpisali ugovor o kupovini polovnih francuskih borbenih aviona Rafal, vredan 999 miliona eura. Osam aviona treba da stigne do kraja 2024. godine, a tokom 2025. još četiri.

U tu čast, Zagreb su danas preletjela dva aviona Rafal.

Zvaničnu posjetu Hrvatskoj francuski predsjednik počeo je jutros sastankom sa predsjednikom Zoranom Milanovićem, ocijenivši da se njom otvara novo poglavlje u odnosima dvije države.

Makron je prvi predsjednik Francuske koji je u zvaničnoj posjeti Hrvatskoj od proglašenja njene samostalnosti 1991. godine.

Posjetu će završiti svečanim ručkom na kojem će biti osobe iz javnog, ekonomskog, kulturnog, naučnog i sportskog života koje povezuju Hrvatsku i Francusku.

Makron će poslije Hrvatske boraviti u Italiji, gdje će razgovarati sa njenim zvaničnicima, a u Vatikanu će ga primiti poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja.

Jelisejska palata je navela da je cilj Makronove mini evropske turneje priprema francuskog predsjedavanja Evropskoj uniji, od 1. januara 2022. godine. U Francuskoj će na proljeće biti održani predsjednički izbori.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

SRĐA PAVLOVIĆ: Opsada Dubrovnika – rat za mir

Zemlje susjedi da vode računa o ponašanju, jer se greške skupo plaćaju

Air Montenegro će proždirati ogroman novac Crne Gore

Plenković: Hrvatska će reagovati ako bude ugrožavan identitet Hrvata u Crnoj Gori

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

STANDARD SPROVEO ANKETU: Program ”Evropa sad” ocijenili građani na društvenim mrežama

Pejović pušten nakon saslušanja, priznao da je vrijeđao Gazdića

VOLI cijena: Preporuka proizvoda sa najnižom cijenom na tržištu

Haos u TO Budva: Direktorica tvrdi da su mijenjali brave, ukrali dokumentaciju, tjerali je da potpiše nelegitimnne odluke…