Izvor: Klix.ba

Omikron soj koronavirusa uzrokuje blage simptome

Predsjednica Južnoafričkog medicinskog udruženja Angelikve Kotzi rekla je da nova varijanta B.1.1.529, takođe poznata kao omikron varijanta, rezultira blagom bolešću bez izraženih simptoma.
Omikron soj koronavirusa uzrokuje blage simptome

Foto: Beta/AP

“Nova varijanta izaziva blagu bolest sa simptomima poput boli u mišićima i umor koji traje dan-dva. Do sada smo otkrili da zaraženi nemaju gubitak ukusa ili mirisa. Mogu imati lagani kašalj. Nema izraženih simptoma. Neki od zaraženih se trenutno liječe kod kuće”, rekala je.

Dodala je i da bolnice još nijesu preopterećene pacijentima koji nose ovu varijantu. Kotzi je rekla da varijanta neće uticati na ljude koji su potpuno vakcinisani, ali situacija bi mogla biti drugačija za nevakcinisane.

Napomenula je i da to udruženje ljekara ispituje i da će ga upotpunosti upoznati tek nakon dvije sedmice.

“Da, prenosi se, ali za sada, kao ljekari, ne znamo zašto se diže tolika pompa, jer još uvijek istražujemo to. Saznaćemo tek nakon dvije do tri sedmice, jer ima primljenih pacijenata, a radi se o mladim ljudima od 40 i manje godina”, rekla je ona.

Predsjednica je takođe kritikovala zemlje koje su uvele zabranu putovanja nakon što su saznali za novu varijantu. Ranije u subotu, predsjednik Južne Afrike Siril Ramafosa održao je službenu raspravu s britanskim premijerom Borisom Džonsonom tražeći uklanjanje Južne Afrike s liste zabrane putovanja.

Varijanta B.1.1.529 otkrivena je u nekoliko potvrđenih slučajeva koronavirusa u Južnoj Africi gdje je otkrivena Beta varijanta. Uz genetske promjene koje utiču na karakteristike virusa kao što su prenosivost, težina bolesti, imunološki bijeg, dijagnostika, varijanta je otkrivena u najmanje 10 potvrđenih slučajeva Kovid-19 u Južnoj Africi.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Šta se zna o južnoafričkoj varijanti koronavirusa?

Zatvaraju se granice mnogih država zbog južnoafričke varijante koronavirusa

Većina zemalja svijeta obustavila saobraćaj prema Africi, strah od novog soja

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Saobraćajna nezgoda na putu Podgorica – Kolašin, dvije osobe povrijeđene

Suzana Tot za “Standard” o karijeri, duetu, novim pjesmama: “Tajna uspjeha je, ili radiš svoj posao na pravi način ili ostaješ amater i stagniraš”

Milović pratio Bečića, nadležni ćutali

POTVRĐENO PISANJE STANDARDA: Savo Kentera predložen za direktora ANB-a