test

Pala prva tužba protiv Bionteha zbog sumnjive vakcine

Standard

12/06/2023

11:22

Farmaceutska kompanija BioNTeh pojaviće se danas na sudu u Hamburgu nakon tužbe u kojoj njemačka državljanka traži odštetu zbog teških posljedica koju je izazvala vakcina ove kompanije protiv koronavirusa, piše HRT.To je prva u nizu mogućih tužbi protiv kompanije u Njemačkoj zbog nuspojava vakcine.

Mediji pišu da je Njemica tužila njemačkog proizvođača za najmanje 150.000 eura zbog nanošenja tjelesnih povreda i naknade za neodređenu materijalnu štetu.

Tužiteljka tvrdi da je oštećena zbog vakcina patila od bolova u gornjem djelu tijela, imala je otečene noge i ruke i poremećaj spavanja.

Evropska agencija za ljekove (EMA) tvrdi da je vakcina sigurna i da je u prvoj godini pandemije pomogla da se u svijetu spasi gotovo 20 miliona života.

EMA, međutim, priznaje da nakon ove vakcine postoji mali rizik od razvoja upale srca i da ista u velikoj većini pogađaju mlade muškarce.

Agencija je dosad primila oko 1,7 miliona pritužbi zbog nuspojava koje su se razvile nakon ove vakcine. Radi se o 0,2 slučaja na 100 primjenjenih doza.

Najčešće i uobičajene nuspojave vakcina su glavobolja, groznica, umor i bol u mišićima.

Izvor (naslovna fotografija):

Pixabay

Ostavite komentar

Komentari (0)